Opel Astra Clasic II

• Креатор на темата Креатор на темата Dr@k43
  • Време на започнување Време на започнување
Jas sum gord sopstvenik na Astra Classic II 1.4 Twinport :helou: Ja teram 15-ti mesec. Na novo kupena od Avtomakedonija.
Ne sum imal nikakov problem do sega, se e ok. Potrosuvackata vo grad e okolu 8,2l, a na otvoreno okruglo 7.
Mene mi e malku trom motorot pri niski vrtezi, ali ako ja nagazis nad 3000, togas lepi.

Тоа е до парите :toe:, кога би имале пари би купиле 1.6 не дека ке биде којзнае што меѓутоа нема да биде како 1.4 ... :helou:

Тоа е до парите :toe:, кога би имале пари би купиле 1.6 не дека ке биде којзнае што меѓутоа нема да биде како 1.4 ... :helou:
Јас би ти рекол дека 200 кубици и 2.000 евра повеќе не се исто. Некој што ги има ке ги даде, но сепак, не добиваш којзнае што.

Имав две астри 1,4 Класик и актуелниов модел.
Задоволен, презадоволен. економични, спремни, камен. Ако ти е колата за потреба, врши 100% работа.

Јас земав ваква астра 1.4 твинспорт и одлична е супер вожна има до сега никакви проблеми 3-4 месеца супер тера плус и додадов бандаши околу 300 евра таман си е астрава за тие пари

Чисто онака пред некој ден зборував со еден сопственик на Опел а истиот тој е и мајстор и вели дека на германскиот дизел - Опел, е по не добар од Исузу, бидејки имало некои сонди кои често откажувале. Јас лично немам некое големо познавање на дизел машина и не го разбрав добро, но милам дека рече тие сонди го одредувале квалитетот на нафтата и воздухот и доколку откажат автомобилот неможеш да го возиш повеќе од 90-100 бидејки имало предупредување на компјутерот на автомобилот.... ако знае некој нешто нека објасни што е како е ..поздрав :salut:

Чисто онака пред некој ден зборував со еден сопственик на Опел а истиот тој е и мајстор и вели дека на германскиот дизел - Опел, е по не добар од Исузу, бидејки имало некои сонди кои често откажувале. Јас лично немам некое големо познавање на дизел машина и не го разбрав добро, но милам дека рече тие сонди го одредувале квалитетот на нафтата и воздухот и доколку откажат автомобилот неможеш да го возиш повеќе од 90-100 бидејки имало предупредување на компјутерот на автомобилот.... ако знае некој нешто нека објасни што е како е ..поздрав :salut:
Е тоа е де... Сондите се наоѓаат на усисна грана + имаат и луфтмасер (сензор за протокот на воздух кој се наоѓа одма после филтерот за воздух) и така ја прават мешавината гориво/воздух. Ако се поебат, нема да имаш адекватна мешавина и автоматски колата не оди како што треба.

Солидна заменска сонда оди од 80 евра па нагоре... И точно е тоа дека ако не е исправна колата се гуши, па како и да е мора да се смени.

Солидна заменска сонда оди од 80 евра па нагоре... И точно е тоа дека ако не е исправна колата се гуши, па како и да е мора да се смени.

А колку сонди има или една е :wink: ?

А колку сонди има или една е :wink: ?
Ти напишав погоре де... една е сонда (ламбда) и еден е луфмасер. Така да ако не “штима“ нешто со возилото, дефинитивно едно од двете е поебано, ако си “среќник“ можеби и двете.

тоа луфтмасерот е гадна работа 200 евра беше за пасатот

Дедо ми има Корса 1,0 и му свети нешто, во сервис му рекле таа сонда (ламбда) требало да ја смени, ама 200 евра била 150+50 монтажа,

Ама му рекле дека и без неа може да си ја вози

Dzish имам цитроен со 300.000 километри пројдено, сум споредил со дизелаш со истата километража, веруј погласно е.

Со Фиестата моја кога одам на бензиска ми викаат „дизел?“ :pos2: А таа дури и бетер од дизел чука,а 1,3 бензин е :toe:

Дедо ми има Корса 1,0 и му свети нешто, во сервис му рекле таа сонда (ламбда) требало да ја смени, ама 200 евра била 150+50 монтажа,

Ама му рекле дека и без неа може да си ја вози
Ако ја вози низ град... нема проблем. Тетками имаше Астра класик, 1.2 бензин и исто му се поеба сондата (т.е. вујко ми и ја донесе од германија со таква сонда, ја возеше 2000 км и никому ништо). Колата работеше како под саух, а максимална брзина беше 110 км/ч. Притоа потрошувачката остана иста, така да не е некој голем недостаток.

Ако е ист случајот со корсата на дедо ти, највероватно ќе си ја вози така пошто човекот сигурно не е тркач како помладата генерација. И без тие 200 евра колата се вози.

п.с. можно е додека е ладна малку да трокира и да нема сила.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom