- Член од
- 20 мај 2009
- Мислења
- 344
- Поени од реакции
- 11
МКД е нивна,не Макошпед,луѓево чуле нешто ама не дочуле
Ova e tocno
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
МКД е нивна,не Макошпед,луѓево чуле нешто ама не дочуле
Видиш, јас не ги амнестирам ниту ВМРО од криминалот.
А имам логични причини да верувам дека сите олигарси од рангот на Штерјо имаат интереси во секоја власт без разлика која партија е.
Бидејќи се работи за милиони евра, а не за лижавчиња.
На претходниот пост на темава пишав дека нешто друго стои позади играва, а многу веројатно да дознаеме наскоро.
„Царинската управа, нејзината работа и нејзините одлуки не ги засновува ни на политички, ни на партиски основи, туку на закон. Исто така би сакал да кажам дека јас, директорот на царинска управа, не сум член на ниедна политичка партија“, изјави Ванчо Каргов, директор на царина.
Досега без дозволи останале пет шпедиции. Меѓу нив се и најголемите, Макошпед, Макпетрол и Фершпед, токму тие прибираа најголем дел од колачот во овој бизнис. Но сега шпедиција од нивен ранг што поседува голема банкарска гаранција е МКД шпедицијата, во чии раце според познавачите сега останува најголемиот дел од бизнисот.
„Јас незнам кои се сопственици, или кои се позади сопственици на МКД“, вели Каргов.
Во меѓувреме пак пред Уставниот суд се води постапка за утврдување на уставноста на одредбите од царинскиот закон врз основа на кој сега Фершпед а лани Макошед ја изгуби лиценцата за царинско застапување.
Шпедитерството е најпрофитабилниот бизнис на Фершпед. Губењето на лиценцата е нов упад во бизнис царството на Штерјо Наков, каде недопрени останаа уште хотелите и винаријата. Пред неколку години на удар беше Лотаријата а паралелно со тоа државата започна судска постапка со која се оспорува приватизацијата на Фершпед.
Браво за тоа што се сопираат криминалци.
пак грешиш и грешката ја повторуваш постојано. финтата е во тоа што за прекршок/криминал се одговара, тоа што празниот простор го завзема некој друг е природно. бизнисот ја игра политиката, и политиката го игра бизнисот од взаемен интерес но сепак постојат граници, тоа е секаде така а така е и кај нас [ додуша кај нас некој работи се доведуваат до екстрем ]. јас отсекогаш сум бил да се амнестира крупниот бизнис од криминалот кој што непобитно се случил за време на приватизациите и да продолжиме понатаму, но од таа точка сите мораат да играат по правилата и да имаат предвид во која држава го остваруваат својот профит и уживаат во удобностите кои што државата им го нуди во спротивно ќе го јадат на еден или друг начин од една или друга влада.После ова што го прочитав и она што јас предходно го постирав, можеме комотно да дојдеме до заклучок, дека секое гонење криминал е гола вода кај нас. Само се префрлаат парите од едни раце во други и тоа е се’. Се сомневам дека кога и да било ќе се најде некој 100% чист на оваа наша политичка сцена, а и доволно храбар да не влезе во машинеријата на корупција, па ќе рассветли се’ еднаш за секогаш. Веројатно никогаш нема да го гледаме тој филм, ама надежта последна умира...
пак грешиш и грешката ја повторуваш постојано. финтата е во тоа што за прекршок/криминал се одговара, тоа што празниот простор го завзема некој друг е природно. бизнисот ја игра политиката, и политиката го игра бизнисот од взаемен интерес но сепак постојат граници, тоа е секаде така а така е и кај нас [ додуша кај нас некој работи се доведуваат до екстрем ]. јас отсекогаш сум бил да се амнестира крупниот бизнис од криминалот кој што непобитно се случил за време на приватизациите и да продолжиме понатаму, но од таа точка сите мораат да играат по правилата и да имаат предвид во која држава го остваруваат својот профит и уживаат во удобностите кои што државата им го нуди во спротивно ќе го јадат на еден или друг начин од една или друга влада.
МАКФЕСТ ЌЕ ЗГАСНЕ
По 24 години постоење фестивалот "Макфест" ќе згасне затоа што останува без единствениот спонзор "Фершпед". Во компанијата вчера ни потврдија дека го повлекуваат финансирањето на најреномираниот фестивал на забавна музика, затоа што царината им ја одзема лиценцата за шпедиција и, како што велат, сега кога 400 луѓе ќе останат без работа нема пари за музика.
-Сe уште немам никакво официјално известување од Фершпед, но веројатно целата атмосфера ќе се одрази и на проектот "Макфест". Ние ќе работиме се додека не добиеме официјална информација од "Фершпед", бидејки "Макфест" е фирма на "Фершпед" и адекватно на тоа и единствен финансиер, кој со години инвестира во развојот на естрадната култура на Македонија, вели директорот на фестивалот Стојан Троицки. (В.М.)
http://www.vest.com.mk/?ItemID=12E7341EA143BA45B08E151B306A8ECE
се извинувам.. значи не е елиминирање на Штерјо само.. ова е елиминирање на ЦЕЛА конкуренција