Од септември првоодделенците ќе учат англиски - паметно или жива глупост?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Дефинитивно најдобра одлука, дојде време едноставно кога човек не може да живее во Македонија без поснавање на Англиски, а камоли да отидеш некаде во странство
А демек ако почне на пример од трето одделение, наместо од прво, помалку ќе знае.

Не мора да значи, али ако човек сака да го совлада англискиот преку 80% мора да се почни побрзо

Не ги мешај работите. Македонскиот јазик е службен јазик на Р. Македонија. Албанците учат на албански со задолжителни 3 до 5 часа неделно македонски јазик.
Сосема ти е погрешна ваквата споредба, англискиот не е службен јазик кај нас.

Не ми ја разбра поентата, сакав да кажам од поглед на тоа дека не е пренатрупано и дека е сосем совладливо два јазика да се следат уште од прво одделение.

Скул не е поентата дали подобро ќе го збори, туку поентата е дека е подобро што порано да го апсолвира првиот странски јазик. Под апсолвира подразбирам ниво на познавање кое е потребно да се запишеш на факултет на кој се врши наставата на тој јазик, за да не дојде до забуни како таа на мистичен кој помисли дека индицирам на прфесионално занимавање со еден јазик.

odlicna idea ova trebase da go sprovedat uste odamna

Не ми ја разбра поентата, сакав да кажам од поглед на тоа дека не е пренатрупано и дека е сосем совладливо два јазика да се следат уште од прво одделение.
Сепак мислам дека е пренатрупано.

pametno. mislam deka e dobro da se ucat decata angliski od mali noze

jas mislam deka ne e pametno zostotie uste ne znaat da pisuvaat i ne ja znaat gramatikata na makedonskiot jazik pa ke im dadat da ucat i angliski.Toa mislam deka e premnogu za edno dete od 7 godini.Aj ako tolku sakaat pobrzo da im dadat da ucat angliski barem od vtoro oddelenie trebalo da go stavat.A na nas so ni fali eve so ucevme angliskai od cetvrto oddelenie?Nisto pak koj sakal da uci ima vreme da go nauci.

Гледам дека тука има една многу погрешно сфатена работа, а тоа е дека изучување на странски јазик цврсто го врзувате со пишувавање и учење на граматика и нејзино применување.

Гледам дека тука има една многу погрешно сфатена работа, а тоа е дека изучување на странски јазик цврсто го врзувате со пишувавање и учење на граматика и нејзино применување.

Dobro a so ke ucat ako ne go ucat toa?

mislam deka e too soon. 4-5 e taman. Deteto iako kako pomal upiva kako sunger sve zivo i divo sto ke vidi, sepak toa ne e dobro za nasiot jazik vo koj malite deca ke mesaat angliski i zborovi. pr.: bezsmislici-Nonsens (mnogu e tapa ova angliskovo)....

Dobro a so ke ucat ako ne go ucat toa?

Исто како што се учи препознавање предмети со слики и кажување на името, истото тоа ќе се прави и со странскиот јазик, со тоа ко прво детето ги учи зборовите, ко второ од постојаното зборување на наставникот, активно го слуша јазикот, и требато, преку учење песнички и сл. многу повеќе се учи јазикот.

Мислам дека како шо беше до сега е таман англиски од петто задолжително . Тој што сака ќе го научи перфектно до завршувањето на средното. Зошто да се форсира кај првоодделенците? Да не ги збуниме децата Б/B, H/N A-ej, to b or not to b........... итн.
Шо знам!

Исто како што се учи препознавање предмети со слики и кажување на името, истото тоа ќе се прави и со странскиот јазик, со тоа ко прво детето ги учи зборовите, ко второ од постојаното зборување на наставникот, активно го слуша јазикот, и требато, преку учење песнички и сл. многу повеќе се учи јазикот.

sepak toa e premnogu za dete od 7 godini.Premnogu ke se zbuni dete so prv pat ide vo skolo.Jas pak ke recam deka od vtoro ili treto oddelenie e taman da se pocne da se uci angliskiot jazik.

Почнав со учење на англиски во забавиште (5 години и 9 месеци, голем бев :)), и негде четврто/петто одделение гледав и разбирав англиски филмови (ок.. и цртани) без превод. Не почнав да мешам англиски и македонски се` до трета година гимназија, кога сите 7 предмети ми беа на англиски (предавања, материјали, испити на крај на 4та), па морав да се научам на англиски и да мислам (=

Не гледам никакви проблеми од типот на brain overload (еве пример за претходната реченица) кај маливе.. нормално дека од 7 години нема да учат граматика. Ќе почнат со букви, животни, емоции, денови во неделата, месеци, итн итн. Ништо не губат ако почнат од толку мали да го учат англискиот.. со оглед на тоа колку се трупови студентиве кај мене (и тоа на Информатика на ПМФ, еееј, Информатика), баш подобро е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom