Ножеви

  • Креатор на темата Креатор на темата PrinceVegeta
  • Време на започнување Време на започнување
M2 celik , 5mm , 64 hrc , hollow ,orev laminat so micarta
wtzaPWH.jpg

zEdBEcT.jpg

YEbLDoV.jpg

uRNhD4N.jpg

0ruCWm2.jpg

Eden perduv lesen...........
wGDSD6X.jpg

u3gJzxo.jpg

Malku kunja...............1.5 mm 1.2519 celik 63-64 Hrc ..zilet-i !!
xxSqw1s.jpg

hC19zhm.jpg

LDi5U19.jpg

ist celik samo 2.2mm
wxbaUMW.jpg

Deba noz ,D racka , hollow ostrica samo ednata strana ............edinstven noz sto navistina ne lepi na kompir :kruna:
dYoovLF.jpg

Malku lov
a9FauxA.jpg

Bliznaci , edniot prekolopen ,carbon racki moja izrabotka ...ludilo e na sonce samo jas slikam ko Pikaso....
BTtZeVf.jpg

XyYoUw2.jpg

IpXVrTY.jpg

lnUWh7A.jpg

San mai ......................
PgAXPRQ.jpg

AWgWh68.jpg

ZleFVOY.jpg
Другар, ептен убави и функционални ножеви правиш, ти завидувам и блазесувам. Се гледа и добра опрема имаш, без тоа тешко. Дај кажи нешто повеќе за себе каде ги изработуваш, од каде материјали, (Сан маи сам го искова или има некаде бланкови?) Каде ги продаваш? Поздрав!

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 
Моjoт е кастум,дамаски челик.
Баш пробав да го загледам убаво, и се ми се чини дека ножот не е дамаскус туку ламиниран челик, што мислам дека е далеку подобра опција од дамаскус. Причината е што дамаскот е мешавина од повеќе челици и еден од нив е веројатно одличен за сечиво додека другиот или другите се тука за да придонесат во шарата но толку се измешани што ивицата што сече е комбинација од два или повеќе челици и нема униформна структура, т.е. карактеристика. Додека ламинатот најчесто е јадро од јак , цврст челик и страници од помек челик кои му даваат еластичност на јадрото. И двата типови сечива се стара технологија, некаде имам прочитано дека дамаскот е начина на рециклирање на металот пошто на времето челикот бил редок и ништо не се фрлачи, а ламинатот бил штедење, јадрото од скап челик е во сендвич од поефтин челик. Така сум прочитал, може не е се вистина [emoji23]


Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 
Баш пробав да го загледам убаво, и се ми се чини дека ножот не е дамаскус туку ламиниран челик, што мислам дека е далеку подобра опција од дамаскус. Причината е што дамаскот е мешавина од повеќе челици и еден од нив е веројатно одличен за сечиво додека другиот или другите се тука за да придонесат во шарата но толку се измешани што ивицата што сече е комбинација од два или повеќе челици и нема униформна структура, т.е. карактеристика. Додека ламинатот најчесто е јадро од јак , цврст челик и страници од помек челик кои му даваат еластичност на јадрото. И двата типови сечива се стара технологија, некаде имам прочитано дека дамаскот е начина на рециклирање на металот пошто на времето челикот бил редок и ништо не се фрлачи, а ламинатот бил штедење, јадрото од скап челик е во сендвич од поефтин челик. Така сум прочитал, може не е се вистина [emoji23]


Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Многу тврд нож,ептен тежок за одржување...
 
Да ама би требало еднаш кога ќе се наоштри да држи оштрина долго време, и зависно од тврдината, а некои ламинати одат од 61 до 63-4 роквели џабе му е поминување со масат, пошто наместо да се исправи оштрицата, може да се поткрши. Затоа тешко се одржува и бара многу пазење.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 
Да ама би требало еднаш кога ќе се наоштри да држи оштрина долго време, и зависно од тврдината, а некои ламинати одат од 61 до 63-4 роквели џабе му е поминување со масат, пошто наместо да се исправи оштрицата, може да се поткрши. Затоа тешко се одржува и бара многу пазење.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Па затоа,јас со помеки ножеви работам,дека немам секој ден време,на камен да ги поминувам
 
Па затоа,јас со помеки ножеви работам,дека немам секој ден време,на камен да ги поминувам
Само Јапонците имаат време за тоа [emoji2], уствари мислам дека имаат оштрачи и ги носат таму.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 
Само Јапонците имаат време за тоа [emoji2], уствари мислам дека имаат оштрачи и ги носат таму.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Имам јас убав камен,Јапонски.
Али користам сплескан,Солинген масат,со дијамантско покритие.Така да доста добро одржавање е тоа
 
Баш пробав да го загледам убаво, и се ми се чини дека ножот не е дамаскус туку ламиниран челик, што мислам дека е далеку подобра опција од дамаскус. Причината е што дамаскот е мешавина од повеќе челици и еден од нив е веројатно одличен за сечиво додека другиот или другите се тука за да придонесат во шарата но толку се измешани што ивицата што сече е комбинација од два или повеќе челици и нема униформна структура, т.е. карактеристика. Додека ламинатот најчесто е јадро од јак , цврст челик и страници од помек челик кои му даваат еластичност на јадрото. И двата типови сечива се стара технологија, некаде имам прочитано дека дамаскот е начина на рециклирање на металот пошто на времето челикот бил редок и ништо не се фрлачи, а ламинатот бил штедење, јадрото од скап челик е во сендвич од поефтин челик. Така сум прочитал, може не е се вистина [emoji23]


Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Originalniot damskus celik e napraven od edna vrsta celik .Izgubena tehnologija ....Rusite dosta uspesno go pravat i go vikaat Bulat. Ovie denesnive damaskus nemaat vrska so toj celik.Denesnite najcesto se pravat od ednostavni karbonski celici koj mora da budat bliski vo svoite karakteristiki poradi zakaluvanjeto .Ne mozes istovremeno da zakaluvas dva razlicni celici sto imaat razlicna temperatura na zakaluvanje ...Dolga prikazna .Denesnive najcesto se pravat od kombinacija na 1095 celik i 15N20 celik.15N20 e obavezen vo kombinacijata poradi toa sto sodrzi dosta nikel i toa e ona sto ja dava svetlata sara .Nisto posebno kako finalen proizvod osven izgledot , upotrebenite celici ne se bas visoko na listata na celici koji drzat ostrina .Da se ubavi na izgled , da ! Od nekoi boli glava kolku ubavo izgledaat ,
E sega laminirani celici ...................sosema druga prikazana se .Prava rabota ! Sredinata od boliglava celik / poradi fizickite karakteristiki,maksimalna tvrdina, otpornost na abenje..../ od dvete strani mek elasticen celik i imas kombinacija boli glava od noz :D
Автоматски споено мислење:

Другар, ептен убави и функционални ножеви правиш, ти завидувам и блазесувам. Се гледа и добра опрема имаш, без тоа тешко. Дај кажи нешто повеќе за себе каде ги изработуваш, од каде материјали, (Сан маи сам го искова или има некаде бланкови?) Каде ги продаваш? Поздрав!

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Blagodaram! Gi izrabotuvam vo mojata rabotilnica ,materijali zavisi koj ...nekoi celici gi kupuvam od Germanija .
San mai e moj proizvod , sredinata e od 1,2519 celik /63-64 Hrc/ stranicite se od 300/416 serija stainless celik .
sLVBPFe.jpg

GHSvwx4.jpg

gRrzNcr.jpg

CGusCgT.jpg

OfQCNHV.jpg

xYSlVt0.jpg

Автоматски споено мислење:

Puukko , turpija orev racka so carbon
9wEDbiG.jpg

Ovaj mi e eden od najomilenite ,ne e najdobar vo ni edna disciplina ama e dobar vo se !! podbra alatka ...amin .Yakut noz ..pameten narod od Yakutia !
sDGHUhf.jpg

NTLQl1A.jpg
 
Последно уредено:
Од "Quiet Carry" испратија уште еден waypoint :aplauz:, побарав само пар делови тие пратија цел нов нож.
Секоја чест за нив, одлична грижа за корисници.
20201205_113054.jpg

20201205_204705.jpg
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom