Ножеви

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
moze da pisis nesto karakteristiki za nozot i iskustvo so upotreba?

mi se vide slicno gorniot del na nozot so eden set so go naracav, cekam da mi stigne nedelava
Моjoт е кастум,дамаски челик.
 
Член од
9 март 2011
Мислења
160
Поени од реакции
117
M2 celik , 5mm , 64 hrc , hollow ,orev laminat so micarta





Eden perduv lesen...........


Malku kunja...............1.5 mm 1.2519 celik 63-64 Hrc ..zilet-i !!



ist celik samo 2.2mm

Deba noz ,D racka , hollow ostrica samo ednata strana ............edinstven noz sto navistina ne lepi na kompir :kruna:

Malku lov

Bliznaci , edniot prekolopen ,carbon racki moja izrabotka ...ludilo e na sonce samo jas slikam ko Pikaso....




San mai ......................


Другар, ептен убави и функционални ножеви правиш, ти завидувам и блазесувам. Се гледа и добра опрема имаш, без тоа тешко. Дај кажи нешто повеќе за себе каде ги изработуваш, од каде материјали, (Сан маи сам го искова или има некаде бланкови?) Каде ги продаваш? Поздрав!

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 
Член од
9 март 2011
Мислења
160
Поени од реакции
117
Моjoт е кастум,дамаски челик.
Баш пробав да го загледам убаво, и се ми се чини дека ножот не е дамаскус туку ламиниран челик, што мислам дека е далеку подобра опција од дамаскус. Причината е што дамаскот е мешавина од повеќе челици и еден од нив е веројатно одличен за сечиво додека другиот или другите се тука за да придонесат во шарата но толку се измешани што ивицата што сече е комбинација од два или повеќе челици и нема униформна структура, т.е. карактеристика. Додека ламинатот најчесто е јадро од јак , цврст челик и страници од помек челик кои му даваат еластичност на јадрото. И двата типови сечива се стара технологија, некаде имам прочитано дека дамаскот е начина на рециклирање на металот пошто на времето челикот бил редок и ништо не се фрлачи, а ламинатот бил штедење, јадрото од скап челик е во сендвич од поефтин челик. Така сум прочитал, може не е се вистина


Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
Баш пробав да го загледам убаво, и се ми се чини дека ножот не е дамаскус туку ламиниран челик, што мислам дека е далеку подобра опција од дамаскус. Причината е што дамаскот е мешавина од повеќе челици и еден од нив е веројатно одличен за сечиво додека другиот или другите се тука за да придонесат во шарата но толку се измешани што ивицата што сече е комбинација од два или повеќе челици и нема униформна структура, т.е. карактеристика. Додека ламинатот најчесто е јадро од јак , цврст челик и страници од помек челик кои му даваат еластичност на јадрото. И двата типови сечива се стара технологија, некаде имам прочитано дека дамаскот е начина на рециклирање на металот пошто на времето челикот бил редок и ништо не се фрлачи, а ламинатот бил штедење, јадрото од скап челик е во сендвич од поефтин челик. Така сум прочитал, може не е се вистина


Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Многу тврд нож,ептен тежок за одржување...
 
Член од
9 март 2011
Мислења
160
Поени од реакции
117
Да ама би требало еднаш кога ќе се наоштри да држи оштрина долго време, и зависно од тврдината, а некои ламинати одат од 61 до 63-4 роквели џабе му е поминување со масат, пошто наместо да се исправи оштрицата, може да се поткрши. Затоа тешко се одржува и бара многу пазење.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
Да ама би требало еднаш кога ќе се наоштри да држи оштрина долго време, и зависно од тврдината, а некои ламинати одат од 61 до 63-4 роквели џабе му е поминување со масат, пошто наместо да се исправи оштрицата, може да се поткрши. Затоа тешко се одржува и бара многу пазење.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Па затоа,јас со помеки ножеви работам,дека немам секој ден време,на камен да ги поминувам
 
Член од
9 март 2011
Мислења
160
Поени од реакции
117
Па затоа,јас со помеки ножеви работам,дека немам секој ден време,на камен да ги поминувам
Само Јапонците имаат време за тоа , уствари мислам дека имаат оштрачи и ги носат таму.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
Само Јапонците имаат време за тоа , уствари мислам дека имаат оштрачи и ги носат таму.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Имам јас убав камен,Јапонски.
Али користам сплескан,Солинген масат,со дијамантско покритие.Така да доста добро одржавање е тоа
 
Член од
22 октомври 2020
Мислења
66
Поени од реакции
174
Баш пробав да го загледам убаво, и се ми се чини дека ножот не е дамаскус туку ламиниран челик, што мислам дека е далеку подобра опција од дамаскус. Причината е што дамаскот е мешавина од повеќе челици и еден од нив е веројатно одличен за сечиво додека другиот или другите се тука за да придонесат во шарата но толку се измешани што ивицата што сече е комбинација од два или повеќе челици и нема униформна структура, т.е. карактеристика. Додека ламинатот најчесто е јадро од јак , цврст челик и страници од помек челик кои му даваат еластичност на јадрото. И двата типови сечива се стара технологија, некаде имам прочитано дека дамаскот е начина на рециклирање на металот пошто на времето челикот бил редок и ништо не се фрлачи, а ламинатот бил штедење, јадрото од скап челик е во сендвич од поефтин челик. Така сум прочитал, може не е се вистина


Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Originalniot damskus celik e napraven od edna vrsta celik .Izgubena tehnologija ....Rusite dosta uspesno go pravat i go vikaat Bulat. Ovie denesnive damaskus nemaat vrska so toj celik.Denesnite najcesto se pravat od ednostavni karbonski celici koj mora da budat bliski vo svoite karakteristiki poradi zakaluvanjeto .Ne mozes istovremeno da zakaluvas dva razlicni celici sto imaat razlicna temperatura na zakaluvanje ...Dolga prikazna .Denesnive najcesto se pravat od kombinacija na 1095 celik i 15N20 celik.15N20 e obavezen vo kombinacijata poradi toa sto sodrzi dosta nikel i toa e ona sto ja dava svetlata sara .Nisto posebno kako finalen proizvod osven izgledot , upotrebenite celici ne se bas visoko na listata na celici koji drzat ostrina .Da se ubavi na izgled , da ! Od nekoi boli glava kolku ubavo izgledaat ,
E sega laminirani celici ...................sosema druga prikazana se .Prava rabota ! Sredinata od boliglava celik / poradi fizickite karakteristiki,maksimalna tvrdina, otpornost na abenje..../ od dvete strani mek elasticen celik i imas kombinacija boli glava od noz :D
Автоматски споено мислење:

Другар, ептен убави и функционални ножеви правиш, ти завидувам и блазесувам. Се гледа и добра опрема имаш, без тоа тешко. Дај кажи нешто повеќе за себе каде ги изработуваш, од каде материјали, (Сан маи сам го искова или има некаде бланкови?) Каде ги продаваш? Поздрав!

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Blagodaram! Gi izrabotuvam vo mojata rabotilnica ,materijali zavisi koj ...nekoi celici gi kupuvam od Germanija .
San mai e moj proizvod , sredinata e od 1,2519 celik /63-64 Hrc/ stranicite se od 300/416 serija stainless celik .






Автоматски споено мислење:

Puukko , turpija orev racka so carbon

Ovaj mi e eden od najomilenite ,ne e najdobar vo ni edna disciplina ama e dobar vo se !! podbra alatka ...amin .Yakut noz ..pameten narod od Yakutia !

 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom