Ножеви

• Креатор на темата Креатор на темата PrinceVegeta
  • Време на започнување Време на започнување
@eMilanist ако може мала помош :)
Со што да ги острам ножевите? Зборувам за тие што ми се во кујна, а имам и неколку ловечки и воени од татко ми, кои ги чувам за сувенир.
Последно овие во кујна ги пробав со брусилицата, али брзо загреваат и ги гори (не се нешто посебно, али платени се по 1500-2000 денари, па жал ми е да ги запустам така).

@eMilanist ако може мала помош :)
Со што да ги острам ножевите? Зборувам за тие што ми се во кујна, а имам и неколку ловечки и воени од татко ми, кои ги чувам за сувенир.
Последно овие во кујна ги пробав со брусилицата, али брзо загреваат и ги гори (не се нешто посебно, али платени се по 1500-2000 денари, па жал ми е да ги запустам така).
Ќе ти одговорам јас пошто истото верувам ќе ти го одговори и надлежниот авторитет ☺
Најефтино ти е со шмиргли. Купи од 400 до 2000 на пример и на јутјуб побарај sandpaper sharpening. Гледај па фрли се на работа. Најди и гледај и наоѓање на агол на острење.

Ќе ти одговорам јас пошто истото верувам ќе ти го одговори и надлежниот авторитет ☺
Најефтино ти е со шмиргли. Купи од 400 до 2000 на пример и на јутјуб побарај sandpaper sharpening. Гледај па фрли се на работа. Најди и гледај и наоѓање на агол на острење.
ова им е цената или пак нешто по што се класифицираат? Можеби е глупаво прашањето али не се разбирам во ова, вакви имам дома, али појма немам дали се фини/груби или слично. Порано ги острев со сосијат платно, али прашувам нешто поефективно и побрзо дали има :)

Тоа се гранулации на шмирглите, земи 400-800-1200-1500-2000. Кујнските ножеви се добри за вежбање;).

ова им е цената или пак нешто по што се класифицираат? Можеби е глупаво прашањето али не се разбирам во ова, вакви имам дома, али појма немам дали се фини/груби или слично. Порано ги острев со сосијат платно, али прашувам нешто поефективно и побрзо дали има :)
Ух извини не сватив дека си noob ☺ не не е цена туку градација. 400 грит е релативно фина шмиргла, 2500 е супер фина за огледален финиш. Отпозади мора да пишува која градација е самата шмиргла. Цените се 30-50 ден. по ~А4 лист. Има различни видови според материјалот ама нема да знаат да ти кажат а и често не пишува. Најчесто ќе бидат базирани на алуминиум оксид, силикон карбид или диемантски (поскапо). Најдобри се 3М за коли ама се скапи и потешко се наоѓаат (до 6000 грит). После шмирглање ти треба строп на кожа. Некој стар каиш ќе заврши работа.

Освен со шмиргли можеш да остриш и со камења. Само што е далеку поскапо и не е исплатливо за 3-4 ножа. Исто не верувам дека ќе ти се исплати и острење со наменски алатки. Цени за вакви алатки се движат од 30 до преку 2000 евра. Колку пари толку музика. Во МК нема избор од вакви алатки.

Ух извини не сватив дека си noob ☺ не не е цена туку градација. 400 грит е релативно фина шмиргла, 2500 е супер фина за огледален финиш. Отпозади мора да пишува која градација е самата шмиргла. Цените се 30-50 ден. по ~А4 лист. Има различни видови според материјалот ама нема да знаат да ти кажат а и често не пишува. Најчесто ќе бидат базирани на алуминиум оксид, силикон карбид или диемантски (поскапо). Најдобри се 3М за коли ама се скапи и потешко се наоѓаат (до 6000 грит). После шмирглање ти треба строп на кожа. Некој стар каиш ќе заврши работа.

Освен со шмиргли можеш да остриш и со камења. Само што е далеку поскапо и не е исплатливо за 3-4 ножа. Исто не верувам дека ќе ти се исплати и острење со наменски алатки. Цени за вакви алатки се движат од 30 до преку 2000 евра. Колку пари толку музика. Во МК нема избор од вакви алатки.
Ти благодарам на исцрпниот одговор, од оваа тематика немам многу појма и затоа прашувам :)

еден рибарски J. Marttini купив денес есента мислам да одам на риболов .. (y)(y)
035942512-big.jpg
035942511-big.jpg
035942513-big.jpg

035942514-big.jpg

Истите ги има на пазар за половина цена, (мултитулот што е 600д. на пазар е 300, исто и ножевите), а квалитетот е сомнителен, тоа се кинески копии. Не сум имал прилика да ги користам, ама мислам дека колку пари, толку музика.

https://www.facebook.com/pages/Flashlight-Bateriska-Lampa/332033760246053?fref=photo

Имате искуство со оваа страница? Имат еден куп ножој, многу се ефтини, само не знам колку се квалитетни.. Пишите збор два ако знаете.
Истото го имаш на Алиекспрес за помалку. Квалитетот е лош! Боља варијанта се Sanrenmu, Enlan-Bee или Ganzo од Алиекспрес или fasttech.com (боља варијанта).

Ефтини кинески џанк копии. Како што пиша cesma подобро земи некој од тие брендови.

http://www.aliexpress.com/item/Ganz....s8WkeN&ws_ab_test=201407_5,201444_6,201409_3

Што викате за овој нож, гледам на сиве слики копчето за пуштање е покриено, дане имат некоја заебанција?
Нема заебанција ножот е одличен.
Тука е малку поефтин и го имаш за 20 дена, а можеш да платиш и со PayPal.
https://m.fasttech.com/product/1524601-ganzo-g707-stainless-steel-folding-wilderness

Гледај да избегнуваш ножеви што личат на бодеж или патент (автоматски), не се баш "пријателски" ножеви за низ град, а и може да имаш проблеми со полиција. Одбери некој со понормален изглед. На пример ова: http://www.aliexpress.com/item/Sanr...ilver-Stainless-Steel-Handle/32249926095.html , го имам неколку години и за тие пари е супер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom