Ножеви

• Креатор на темата Креатор на темата PrinceVegeta
  • Време на започнување Време на започнување
Fiksni od nergjosuvacki, mi se cini kako da e povrsna korozijata. Ne se vredni ama za mene se sentimentalno vazni. Fala za odgovorot drugar kje se obidam kako sto kaza.
За такви ножеви мислам најдобро е со водена шмиргла да ги поминеш, земи гранулации 2000, 2500 и 3000, ако треба и 1500.
Треба да пазиш кога полираш со шмирглите, секоја наредна да иде попречно од движењето на претходната, како мрежа, за да добиеш убав сјај. На крај со пастата на памучна крпа.

Здраво ме интересира, за точење што препорака ќе ми датете.

Здраво ме интересира, за точење што препорака ќе ми датете.
За острење камен за острење е најдобро, ќе имаш одприлика претстава за аглите и притисокот. Или водени шмиргли на рамна подлога.

Секоја чест, поготово првите два се неверојатно убави. Кои му се димензиите?

Секоја чест, поготово првите два се неверојатно убави. Кои му се димензиите?
Готвачките се 200мм долги, 3мм дебели и ширината не ја запамтив а ножевите веќе не се кај мене.

Многу убаво и естетски интересно. Посебно кујнскиот нож, патината на сечивото во комбинација со елементот на дршката. И материјалот од дршката кој делува како килибар... Убаво. :)

На сечивата сам им нанесуваше патина?
Патината ме потсетува на природната патина oд старите ножеви од баба ми/дедо ми, со висок карбонски состав во челикот. Ама пошто е селективно присутна очигледно е нанесувана.

Многу убаво и естетски интересно. Посебно кујнскиот нож, патината на сечивото во комбинација со елементот на дршката. И материјалот од дршката кој делува како килибар... Убаво. :)

На сечивата сам им нанесуваше патина?
Патината ме потсетува на природната патина oд старите ножеви од баба ми/дедо ми, со висок карбонски состав во челикот. Ама пошто е селективно присутна очигледно е нанесувана.
Сечивата се оставени со "ковачки" финиш. Траги од ковање се тоа. Линијата блиску до резот е спојот на челиците. Сечивата е сан маи, средината е тврд челик, страните од помек. Сечивата ги коваше мајстор од Украина.

Сечивата се оставени со "ковачки" финиш. Траги од ковање се тоа. Линијата блиску до резот е спојот на челиците. Сечивата е сан маи, средината е тврд челик, страните од помек. Сечивата ги коваше мајстор од Украина.
Баш побарав да видам што е спомнатово, интересно. Фала.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom