Новите предлози на Нимиц за името на Република Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

Кој предлог на Нимиц (од прифатливите) би го прифатиле?

• Демократска Република Македонија

Гласови: 113 29,0%
  • Независна Република Македонија

Гласови: 173 44,5%
  • Ниту еден (образложете зошто)

Гласови: 103 26,5%

• Вкупно гласачи
    389
Е не можам веќе....

Почнав од почеток и дури сега дочитав шо се е изнапишано на темава....
и ќе се воздржам од коментар.....

Јас гласав да се прифати предлогот ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.....
Сметам дека е најдобрата понуда која досега сме ја добиле....ако е точна....
затоа што во грчки КАТИМЕРИНИ пишува дека предлогот е Нова Република Македонија....
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_politics_100002_15/02/2008_93367

Изгледа пак Латас се збунил нешо и истрчал со глупости пред време.....
Постојат три предлози...
Демократска Република Македонија..
Нова Република Македонија..
и Republic of Makedonija..така нешто беше третиот..
Американците одлучиле дека првиот најдобро ја отсликува државата...

Сега кое име Ви се свиѓа повеќе ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА или НОВА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?

Хм, ДРГ , ДРМ ...........

Владата и опзицијата тврдат името нема да се менува........
Тогаш како ќе му се продаде оваа на народот?
Се ми се чини дека владат знаела за евентуалниот предлог од поодамна, не ми изгледаат изненадени. Плус тврдат нема трговија со името.
Па ќе објават дека името не се менува, се доопишува уредувањето на државата, како што Република значи парламентарно уредување така и демократска е дообјаснување на зборот Република и со него нема задирање во иденитетот на нацијата.
Јас во секој случај гласав против.....

Интересно да се види е како Грција ќе реагира, се разбира и Македонија, дали слепо и избрзано ќе се натрти?

Постојат три предлози...
Демократска Република Македонија..
Нова Република Македонија..
и Republic of Makedonija..така нешто беше третиот..
Американците одлучиле дека првиот најдобро ја отсликува државата...

Знам....прочитав се шо можеше да се најде за информацијава.....
И мислам дека ако Грците се сложат со ова.......треба да го прифатиме.... ЗА НАШЕ ДОБРО......

Демократска Република Макдедонија ако мора да се бира.
Инаку јас сум за Македонска Република

Сега кое име Ви се свиѓа повеќе ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА или НОВА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?

Република Македонија...
А и на крај крајава нека стават вето..
Преку ачиво веќе, идентитетот ми е поважен од инвестициите:wink:

Република Македонија...
А и на крај крајава нека стават вето..
Преку ачиво веќе, идентитетот ми е поважен од инвестициите:wink:

Кај ти се губи идентитетот?
Во дефиницијата за државното уредување?:uvo:

Ај ќе видиме шо ќе кажат Димитров и компанија....
Баш ме интересира......

Хм, ДРГ , ДРМ ...........

Владата и опзицијата тврдат името нема да се менува........
Тогаш како ќе му се продаде оваа на народот?
Се ми се чини дека владат знаела за евентуалниот предлог од поодамна, не ми изгледаат изненадени. Плус тврдат нема трговија со името.
Па ќе објават дека името не се менува, се доопишува уредувањето на државата, како што Република значи парламентарно уредување така и демократска е дообјаснување на зборот Република и со него нема задирање во иденитетот на нацијата.
Јас во секој случај гласав против.....

Интересно да се види е како Грција ќе реагира, се разбира и Македонија, дали слепо и избрзано ќе се натрти?
Македонија и Грција се известени за предлогот пред некое време ..Џабе Рајс не ги повика на пеглање, Милошоски и Бакојани..
Може само да глумат дека се изненадени ..се знае што следува после ова..мене ми личи на ќорсокак, и за двете страни...
Предлогот е златна средина..не ни одговара ни нам ни на Грците..мислам дека после овој предлог нема да има други...
Ова е земи или остави..

Потполно се сложувам.....

И да Ви кажам право.....ако Грците прифатат....ние сме победници.....

И луѓе...ова ни е шанса да го фатиме возот за напред....конечно да се отргнеме од ова чудно секојдневие....
Јас сум ја прошетал пола Европа и сум видел како се живее таму......верувајте....ќе ви се допадне така да живеете

Мора да се додаде дека во преговорите за името обично одат заедно со еден огромен пакет предлози..кои за очите на обичните луѓе не се достапни...Името е во преден план, но тука секогаш се некои други работи кои со ставањето на потпис..дефинитивно ги затвараме засекогаш...Тоа може да варира од откажување од македонското малцинство во Грција, до невозможноста да го користиш зборот македонско на производите за извоз(пример)...затоа сепак треба да се види целиот пакет пред да се изјави дека сме во подобра ситуација од Грците со овој последен предлог...и да се фатиме за него како ќорав за стап...

Јас сум ја прошетал пола Европа и сум видел како се живее таму......верувајте....ќе ви се допадне така да живеете

Гарантираш ли дека ако Македонија го прифати предлогот, дека во Македонија ќе се живее како во Европа?
Си бил ли во Бугарија, Романија, Словачка, Словенија,Полска,Португалија,Летонија,Литванија?

Не шири лажен оптимизам!!!!

п.с. Мене лично ми се допаѓа како се живее само во Швајцарија.

Кај ти се губи идентитетот?

Епа ако не ни се губи идентитетот , тогаш логично ќе беше цела Македонија да го прифатеше името Нова Македонија.....

Или пак ќе продолжевме да си го носиме името ФИРОМ...

Гарантираш ли дека ако Македонија го прифати предлогот, дека во Македонија ќе се живее како во Европа?
Си бил ли во Бугарија, Романија, Словачка, Словенија,Полска,Португалија,Летонија,Литванија?

Не шири лажен оптимизам!!!!

п.с. Мене лично ми се допаѓа како се живее само во Швајцарија.

Подобро лажен оптимизам отоколку лажен песимизам

Под Европа подразбирам пред се Германија и Франција.......а после сите останати држави........знаеш зошто?

Од овие шо ги наброи горе......Словенија е најсаглам....и да ....се живее каде каде поубаво отколку во Македонија.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom