Новите предлози на Нимиц за името на Република Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

Кој предлог на Нимиц (од прифатливите) би го прифатиле?

• Демократска Република Македонија

Гласови: 113 29,0%
  • Независна Република Македонија

Гласови: 173 44,5%
  • Ниту еден (образложете зошто)

Гласови: 103 26,5%

• Вкупно гласачи
    389
Какво ви пречат б'лгарите, и какво обшто имат б'лгарите с това че искате г'рците да ви признајат името, КОЕТО Б'ЛГАРИја Е ПРИЗНАЛА? Зашто намесвате б'лгарите? Какво обшто имат те с проблема ви с Г'рција? Или просто така, наизуст, б'лгарите ни признаха името, б'лгарите ни подкрепјат за ЕС и НАТО, ама са мр'сни ТАТАРИ???:uvo: Мислите ли, че ми е пријатно да с'м гражданин на д'ржавата, којато ви признава п'рва, и подкрепја евроинтеграцијата ви, а вие само ни обиждате? Докога така?:nenene:

В тема с име "ште ни признајат ли името", нај-неуместната дума е Б'лгарија... Умни хора сте, вјарвам ште ме разберете.:smir:

Какво ви пречат б'лгарите, и какво обшто имат б'лгарите с това че искате г'рците да ви признајат името, КОЕТО Б'ЛГАРИја Е ПРИЗНАЛА? Зашто намесвате б'лгарите? Какво обшто имат те с проблема ви с Г'рција? Или просто така, наизуст, б'лгарите ни признаха името, б'лгарите ни подкрепјат за ЕС и НАТО, ама са мр'сни ТАТАРИ???:uvo: Мислите ли, че ми е пријатно да с'м гражданин на д'ржавата, којато ви признава п'рва, и подкрепја евроинтеграцијата ви, а вие само ни обиждате? Докога така?:nenene:

В тема с име "ште ни признајат ли името", нај-неуместната дума е Б'лгарија... Умни хора сте, вјарвам ште ме разберете.:smir:

За да можеш да разбереш во која конотација тоа е кажано треба да си роден во Македонија и да имаш повеќе познавања на приликите внатре. Не се грижи, Бугарија е тука само посредно спомната :wink:.

Konecno nesto pametno od Sims Barton. Grcija ni nametnuva autoban od NATO. Poslednite izjavi na drzavniot vrv e zalapuvanje na jadicata so belo crvce frlena od grckite cigancinja.
Sporot so imeto e edno a priemot vo NATO e drugo prasanje. I da ne primat kako FYROM, sosema e jasno deka e toa pod privremenoto ime. Sto znaci borbata za imeto prodolzuva.
Mislam deka na gebelscevo mu tekna na koja finta sakaat da ne preebat grcite.

Милошоски: Името не спаѓа во критериумите за НАТО
Биљана Секуловска

05.11.2007
Антонио Милошоски

Никој во НАТО не го поврзува спорот за името со Грција со македонското членство во Алијансата. За Македонија има јасни критериуми, во нив не спаѓа името.

Ова денеска во Брисел го изјави Антонио Милошоски, шефот на дипломатијата, по средбата со амбасадорите на земјите членки на НАТО, кој дојде во Брисел на еднодневна посета, еден ден пред извештајот на Комисијата и после одлучните изјави во Македонија дека менувањето на името е неприфатливо, дури и по цена на членство во НАТО.

„Македонија има јасно поставени критериуми кои се важни за добивање покана и зачленување во НАТО и во тие критериуми не спаѓа билатералниот спор за името. Никој како апсолутен критериум не го поврзува со членството во НАТО, кое членство зависи од останатите критериуми за членство во НАТО, како и за претходните земји аспиранти“, рече Антонио Милошоски, министер за надворешни работи.
Милошоски не очекува во утрешниот извештај на Комисијата да има препорака за датум на преговори. Тој веќе ги знае и причините.

„Она што може да се очекува се критични забелешки во однос на одредени политички критериуми кои делумно зависат од нашиот внатрешен сооднос и пристап кон политиката, но мислам дека во еден дел имаат едно мало влијание и од самиот развој на настаните внатре во ЕУ“, вели Милошоски.

Дали очекува датум на преговори за време на словенечкото претседателство?

„Сметам дека би било реално да се очекува тогаш да имаме еден повидлив напредок и прогрес, но конкретно кога би добиле или не би добиле датум, во овој момент не е благодарно да се прогнозира“, додаде Антонио Милошоски.

Овдешните аналитичари дури сметаат дека и 2008-ма е нереална за добивање на датум за преговори. Почетокот на 2008-ма е времето на словенечкото претседателство.

Слабостите и забелешките за Македонија од официјален Брисел одамна се познати. Постојаните тензии и проблеми во спроведување на конструктивен дијалог меѓу главните политички актери го поткопуваат ефективното функционирање на политичките институции.

Тоа доведе до забавување на реформите. Ова ќе биде и дел од извештајот

Се повеќе се плашам да не ни остане долгорочно.:(

А бе тоа привремено име од Киро Ајкулата нешто многу долго опстојува:raz:

Znam, ama jebiga, nekogas moras da se prilagodis na sostobata. Toa go dokazuva i tvrdenjeto na premierot koj vika: "vremeto raboti za nas"
Site mnogu dobro znaeme deka moralo taka da bide, ona sto e nametnato kako megupartiska borba e druga rabota.
Stavrno samo ako sme nie Makedoncite(ova namerno e so golema bukva) slozni i ako zaedno rabotime na nacionalniot interes, kako sto toa go pravat navidum zakvrenite vaterpolisti uspehot e 100% na nasa strana.

Znam, ama jebiga, nekogas moras da se prilagodis na sostobata. Toa go dokazuva i tvrdenjeto na premierot koj vika: "vremeto raboti za nas"
Site mnogu dobro znaeme deka moralo taka da bide, ona sto e nametnato kako megupartiska borba e druga rabota.

Нема јебига

Stavrno samo ako sme nie Makedoncite(ova namerno e so golema bukva) slozni i ako zaedno rabotime na nacionalniot interes, kako sto toa go pravat navidum zakvrenite vaterpolisti uspehot e 100% na nasa strana.

Се согласувам со ова.

Единството ни е сега попотребно од било кога!
Да не се залажуваме, НАТО и ЕУ се можеби и некаков приоритет, но ИМЕТО е над сите приоритети.

Нап'лно с'м с'гласен с'с Струмикс, с којто много се разбираме, но Струмиксе, Г'рција ви поставја под теж'к в'прос - Име или ЕС? Какво мислиш за това? Бихте ли се с'гласили на име "Република Нова Македонија", којато ја предлагат г'рците? ПАК ПОВТАРјаМ Б'ЛГАРИја ВИ ПРИЗНА ОштЕ ПРЕЗ 1992 ПОД ИМЕ "РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИја"! Но вижда се, нјама да отст'пјат г'рците. В'прос'т ми е: Док'де е в'зможно да отст'пите вие?:smir:

Поздравјавам те, за рјадко срештаното тук добро отношение к'м б'лгарите.

Нап'лно с'м с'гласен с'с Струмикс, с којто много се разбираме, но Струмиксе, Г'рција ви поставја под теж'к в'прос - Име или ЕС? Какво мислиш за това? Бихте ли се с'гласили на име "Република Нова Македонија", којато ја предлагат г'рците? ПАК ПОВТАРјаМ Б'ЛГАРИја ВИ ПРИЗНА ОштЕ ПРЕЗ 1992 ПОД ИМЕ "РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИја"! Но вижда се, нјама да отст'пјат г'рците. В'прос'т ми е: Док'де е в'зможно да отст'пите вие?:smir:

Поздравјавам те, за рјадко срештаното тук добро отношение к'м б'лгарите.

Благодарам за поздравите, поздрав и од мене.
Јас се однесувам добро кон сите кои се добронамерни и кои се пријателски расположени, :) без разлика на националната, етничката или друга припадност.
Околу прашањето:
Јас лично, а верувам и секој друг македонец, кој има барем малку патриотско во себе, кој испушта барем една солза кога ја слуша химната, кому Македонија нешто му значи, не би се согласил на никакво друго име освен Република Македонија. Тоа за мене е светост. Никакви додавки, придавки или било што. Единствено - Македонија.
Знаеш, џабе ми е и НАТО и ЕУ, кога јас нема да се чувствувам како дел од таа заедница. Ќе се чувствувам како граѓанин од втор ред, експериментален глушец...со еден збор понижен.

Повјарвај ми, дори и да си в ЕС, г'рците пак те третират като д'ржава втора р'ка. Видјат ли Б'лгарскија номер на автомобила, дори да си на екскурзија на плаж, дори да нјама граница вече, забрави че си европеец. Те имат нјакаква болест там...:nesum: Това е нјакјак'в вид как да кажа, не могат да повјарват че ние, че скоро и вие ште сте равни с тјах. Живи и здрави! Ведн'ж влезте в ЕС и ште спре всичката помија между нас:smir:Трета р'ка да имам ште искам Македонија да е в ЕС. Така и глупавијат езиков спор и всеки спор ште спре! И ште живеем като добри с'седи!:cug:

Повјарвај ми, дори и да си в ЕС, пак те третират като народ втора р'ка. Видјат ли Б'лгарскија номер на автомобила, дори да си на екскурзија на плаж, дори да нјама граница вече, забрави че си европеец. Те имат нјакаква болест там...:nesum: Това е нјакјак'в вид как да кажа, не могат да повјарват че ние, че скоро и вие ште сте равни с тјах. Живи и здрави! Ведн'ж влезте в ЕС и ште спре всичката помија между нас:smir:

А ти да видиш како реагираат грчиштава (по ваше византииците) на кола со МК налепница:bilokojzbor: Тоа е шовинизам...
И ако ние се откажеме од името...не смеам ни да помислам.
Тука кога еден ден ќе (ако) влеземе во таа посакувана ЕУ, можеби многу работи ќе се променат, се надевам, на подобро.

Струмиксе, колкото повече от македонците разберат, че вие сте самостојателна Република, че никој от Б'лгарија не иска да ви завзема, че имате право да назовавате езика си както искате, че ние ви подкрепјаме и че и при вас и при нас има луди учени, ште спре омразата. Трјабва да се уважаваме повече. За вас аз пиша на македонски, за мене вие пишете ма б'лгарски. Разбираме ли се? К'де го има това по света? Умни хора сте помислете, ако всеки отст'пи как ште е....:smir:

Аз нјамам намерение да праштам сина си на војна ако луд учен реши че Македонците са Б'лгари, а самнјавам се и ти... Ко се си викаме през фронта "Сврши ми ракијата метни гроздова?":vozbud:

Името од секогаш било приоритет (и знамето, ама засега тоа е историја) па тогаш си поиграа со некое дво-три месечно привремено решение, кое долго не следи...

Затоа, оставете ги "децата" да работат, зошто видовме како сработија големите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom