Новите казни кои ги подготвува МВР ќе ги наплаќа Управата за јавни приходи

• Креатор на темата Креатор на темата maxer
  • Време на започнување Време на започнување
Абе се убаво кажа точно е дека ние велосипедистите го загрозуваме сообраќајот не викам не. Ама што правиме што вие со автомобилите се паркирате на тротоарите и пешачките патеки па нит има пешаците каде да се движат нит па ние велосипедистите каде да возиме, извини ама кога ќе научиш зашто служи велосипедска патека и ќе ми ја ослободиш да можам јас да се движам со мојот превоз по неа тогаш и јас ќе се тргнам од твојата патека. Друго дали си видел како изгледаат велосипедските патеки во државава? Еве ќе ти доловам, козјите патеки на планиниве кој се едвај проодни за пешаци а не за велосипед личат на автопат споредено со пешачка патека во главниот град. Да не зборам дека тоа што си влегол во автомобил и го управуваш истиот те става на исто рамниште на Бог а може и малку повеќе од него па на во близина на пешачки не да застанете да поминат пешаците и велосипедистите вие убрзувате и дури и свирите доколку пешак/велосипедист ви помине на пешачки зашто нели ние треба вас да ве пропуштиме а не вие нас. Исто каде ви е културата да внимавате кога врне, наместо тоа вие имате натпревар кој ќе испрска повеќе пешаци. Пред да почнеш да напаѓаш одредена категорија која учествува во сообраќајот биди сигурен дека твојата категорија не прави ниеден прекршок, а не како во случајов баш твојата да е причина за другите да прават прекршоци.

На пешачки увек пропуштам,а има и такви дебили не викам не,но тоа е друга работа.Ако има кола на тротоар,спушти се-помини ја-качи се на тротоар,зошто да возиш по улица и да пречиш сообраќај ? за тој што кажа демек високи биле,па ти точак возиш не возиш тротинет,ако си толку несмасен да го качиш што си земал да возиш точак не ми е јасно ? и не сфаќам,ако нема линија за точаци тоа ви дава за право да не возите на тротоар И ТОГАШ КОГА ВИ Е СЛОБОДЕН ? 100 пати имам видено како километар му е слободен пешачкиот,он мангуп вози по улица.

А нај,најлоши се старцине на точак кои што се нишаат кога дува ветар и кога не дува,и не знаеш што да правиш,дали да се тргаш од него или да пазиш да не те здрви некој нафуран момак од позади додека ти го избегнуваш пианиот старец,или оние куртони што возат еден до друг точак и немаат уопште гајле.

Сум видел многу дебилни закони од Власта, сум сретнал многу дебилни казни, ама подебилна од онаа за дете под 10 години да не смее да вози точак немам ниту видено ниту чуено негде... Ова е тешка срамота и мизерија, па кој кур сте бе вие да кажувате од колку години смее да се вози точак? Па јас на 6 години научив без помошни тркала да возам, па еве сеа на 22 жив и здрав сум, со неколку пати одрани колена од што сум паѓал од точак. Па пичка ви матер ја ваша, нормални ли сте бре?

Аууу човече, ова ги преминува сите граници, неам коментар...

Во УК пак точаците е забрането да се возат на тротоар.Само на улица. Мислам дека во Холандија е исто така.

Тоа за точакот веројатно се мисли ако детето се фати да вози на улица,и по тоа што сум го гледал како трчаат на сред улица,еднаш кај палма едно дете трча а од таму улетани коли,дечкото среќа што прикочи,а тоа го видел зелено светло на другата страна,а не на страната кај што е он(веројатно ме разбирате) и трча да пројде улица...срце ми застана тогаш.

Сигурно(се надевам) не се до толку отидени со паметот да не смее да вози ниту во маало.

А за точаците во УК,Холандија и не знам ти кај,спореди ги улиците нивни со нашиве па после збори.

Пред да почнеш да напаѓаш одредена категорија која учествува во сообраќајот биди сигурен дека твојата категорија не прави ниеден прекршок, а не како во случајов баш твојата да е причина за другите да прават прекршоци.

Литературно и разбирливо напишано дека не те обвинувам тебе туку цела категорија возачи. Точно е дека има некој што ни застануваат на пешачки ама се ретки.

На пешачки увек пропуштам,а има и такви дебили не викам не,но тоа е друга работа.Ако има кола на тротоар,спушти се-помини ја-качи се на тротоар,зошто да возиш по улица и да пречиш сообраќај ? за тој што кажа демек високи биле,па ти точак возиш не возиш тротинет,ако си толку несмасен да го качиш што си земал да возиш точак не ми е јасно ? и не сфаќам,ако нема линија за точаци тоа ви дава за право да не возите на тротоар И ТОГАШ КОГА ВИ Е СЛОБОДЕН ? 100 пати имам видено како километар му е слободен пешачкиот,он мангуп вози по улица.

А нај,најлоши се старцине на точак кои што се нишаат кога дува ветар и кога не дува,и не знаеш што да правиш,дали да се тргаш од него или да пазиш да не те здрви некој нафуран момак од позади додека ти го избегнуваш пианиот старец,или оние куртони што возат еден до друг точак и немаат уопште гајле.

Ма немој да ме јебеш, дали си ти свесен што си напишал пријател. На оваа твоја реченица најлогичен одговор е следниов. Па што ако има велосипедист на коловозот, намали брзина чекај испрекината линија каде можеш да изведеш претекнување вклучи трепкач и претекни го. Доколку неможеш да го направиш тоа зашто си земал да возиш кола?

Во УК пак точаците е забрането да се возат на тротоар.Само на улица. Мислам дека во Холандија е исто така.

Забрането е да ги возат на тротоар затоа што на коловозот има по 1 метар посебна лента за велосипедисти, доколку нема таква лента има посебен дел на тротоарот исто така 1 метар кој е наменет за велосипедисти и е означен. Не зборам за УК или NL тоа се универзални правила. Или го имаш едното или другото. Само во македонија кај имаш мизерни услови таму па и коли паркираат на тие места.[DOUBLEPOST=1412635886][/DOUBLEPOST]
Тоа за точакот веројатно се мисли ако детето се фати да вози на улица,и по тоа што сум го гледал како трчаат на сред улица,еднаш кај палма едно дете трча а од таму улетани коли,дечкото среќа што прикочи,а тоа го видел зелено светло на другата страна,а не на страната кај што е он(веројатно ме разбирате) и трча да пројде улица...срце ми застана тогаш.

Сигурно(се надевам) не се до толку отидени со паметот да не смее да вози ниту во маало.

А за точаците во УК,Холандија и не знам ти кај,спореди ги улиците нивни со нашиве па после збори.
Спореди ја и нивната возачка култура со нашата, и каде они паркираат а каде ние, и спореди ја нивната велосипедска инфраструктура со нашата. Више кога ти се интересни споредбиве

Литературно и разбирливо напишано дека не те обвинувам тебе туку цела категорија возачи. Точно е дека има некој што ни застануваат на пешачки ама се ретки.

Ма немој да ме јебеш, дали си ти свесен што си напишал пријател. На оваа твоја реченица најлогичен одговор е следниов. Па што ако има велосипедист на коловозот, намали брзина чекај испрекината линија каде можеш да изведеш претекнување вклучи трепкач и претекни го. Доколку неможеш да го направиш тоа зашто си земал да возиш кола?

Забрането е да ги возат на тротоар затоа што на коловозот има по 1 метар посебна лента за велосипедисти, доколку нема таква лента има посебен дел на тротоарот исто така 1 метар кој е наменет за велосипедисти и е означен. Не зборам за УК или NL тоа се универзални правила. Или го имаш едното или другото. Само во македонија кај имаш мизерни услови таму па и коли паркираат на тие места.

Иди во Бразил и вози точак,ќе видиш дали само Македонија е мизерна.

И примеров ти е глуп ама ај нема везе нејќам да се расправам.На улица не сте вие мнозинство,туку тие што возат моторни возила се,размисли пред да пишеш нешто.

age5une7.jpg

чисто да знаете периодов каква стока ќе ве запира по булевари.

Иди во Бразил и вози точак,ќе видиш дали само Македонија е мизерна.

И примеров ти е глуп ама ај нема везе нејќам да се расправам.На улица не сте вие мнозинство,туку тие што возат моторни возила се,размисли пред да пишеш нешто.

Извини не го земав предвид одговорот со мозинствово каде што си потполно во право вие со вашите возила и на тротоарите сте мнозинство за жал.

Ни мене не ми е јасно зошто се казнува за неносење појас. Ако некој решил на негов ризик да страда, нека страда, што има тоа ти да го казнуваш? Личен избор е на крајот од краиштата, ај ако не нека казнуваат и за тоа што некои возила немаат ABS и паркинг сензори. Ама јаки факмани се, ене од 2017 ќе има промена на возачките дозволи, така срциња, промена на ЛК и дозволи за да можеш да возиш во странство, сега наместо 10 години рок, ајде пак јово наново вадење дозвола затоа што на некој му прднало да додаде жигче две и да ја смени нијансата од бебешко розево во кајсија боја. Ги испосменија имињата на улициве за прв бран народ во МВР да оди да наполни буџет, сега и изгледот ќе го мењавале :icon_lol: море како не мавне еден гром да ве собере сите.

Се почна од ретардиранион закон за казна за возење без светла сред ден :tapp:
Врзувањето на појас е директно поврзано со осигурувањето и обесштетувањето.
Иако велат дека е за наше арно( како за цигарите де) , сепак се работи за сосем друга работа.
Им е гајле нив дали ти носиш појас или не, но ке ги здоболи кога фондот треба да плаќа за ти да се лечиш или осигурањето кога треба да ти исплати оштета. Мислам колку да се разјасни зошто се инсистира за појас иако така гледано освен самиот себе друг неможеш да повредиш( секако ако не летниш преку шофершајбна и се заковаш во другото возило, притоа да го погодиш возачот или совозачот и да му нанесиш тешки телесни повреди).
Ете така колку да не ви е од мисла:)

Се е ова во ред со закониве што се носат.Делумно и би се сложил.Но дали знаат кој ставиле на улица да ги спроведува.и дали ќе се спроведуваат,Или само кога ќе им текне.Второ дали со вработување на партиски неписмени деца во полиција може да ги спроведат законите?

јас не гледам причина и сега да не се казнуваат оние возачи кои не пропуштаат на пешачки премин.Но дали полицијата стои на вакви места и казнува/ла или пак џабе се збори.
Значи тоа е лошото,што државата си ги носи законите за да си го полни буџетот,а не за да санкционира несовесните возачи.Ако сака она да пише казни правилно ќе отиде пред еден пешачки и одма ќе казнува кој не пропуштил пешак.
Само тогаш би сватил дека оваа влада прави нешто саглам.

Ама пак ќе кажам.Какви и казни да се измислат,воопшто не е страшно.Народот си има пари и ќе си ги плати.

Во Македонија повеќето градови личат на урбано село од збиен тип поради прост менталитет на народот како и корумпираноста на власта што издавала дозвола за градба на прост и алчен народ кој градел кај ќе стигне. Денес владата заборава дека за да возиш велосипед, ролери, да пешачиш како треба да имаш широки улици, со пешачки и велосипедски патеки како и многу други работи, но јас убаво си кажувам дека државата сме ја поставиле на многу погрешни столбови. Место да сме граделе плански градови и населби, сите ние сме краделе од улица некој метар квадратен за да денес не чеша шупчето зошто не ни оди ништо од рака.

Воздушно перниче не се отвара ако немаш ставено појас.

Секој нека си гледа за себе.Што ми е гајле дали имаш или немаш ставено појас.
Ако имаш ставено не значи дека си безбеден.Шо праиме ако се истумбаш во некое езеро,отиде се удави додека во паника го откопчаш појасот односно во ако судар се запали возилото,ќе се угушиш или изгориш.

Треба да се казнуваат тие на технички што пуштаат зашто со сообраќајната ќе отидам кај на комшијата вујко му ќе ми удри печат дека возилото е исправно а тоа е дома во гаража.

Друже врска нема ова што го збориш.

Точак е забрането да се вози на тротоар за да не се попречува со безбедноста на пешаците, исто како што е забрането да се движат пешаци на коловоз.
Нормално за ова има отстапки, ако нема тротоар, пешакот мора да се движи по работ на коловозот.

За велосипедистот има две опции, или ќе се движи по работ на коловозот не завземаќи повеќе од еден метар, или ќе се движи по велосипедска патека.
Јас сеуште не сум видел асолна велосипедка патека да нема коњтинери на неа и да не е целата разрушена, така да останува другата опција.

Како што тебе ти сметаат велосипедистите на пат, така на секој велосипедист му сметаат вакви шофери шо не почурваат правила.

На крај, сепак ќе се сложам со тебе за старците. За да возиш велосипед во Македонија треба да поседуваш каскадерски способности, а пензионериве, знаеме нели? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom