Новиот закон за образование (поточно за наставниците)

• Креатор на темата Креатор на темата DTV
  • Време на започнување Време на започнување
Бидејќи велиш дека тоа биле времиња многу добро знаеш зошто не шамареа професорите во тоа време. Интересно е како секогаш сме од невината страна кога нас ни се случува. Имав професор по физика, речиси секој ден ме шамареше. И не само мене, можеби пола клас јадевме за добро утро шамари од твојот пример „не ја знаевме задачата“. Е не маваше за задачата, туку за инатот кој го имавме, намерно го викавме на 5 минути у стил: Ај сеа види точна ли ми е?! И патос од смеа, детска финта. Фала богу да добиеш траума од ќотек на професор тоа прв пат слушам. Можеби оти нашите генерации редовно јадевме ќотек од прво одделение, па ни беше секојдневие и не го сфаќавме онака како што денес го сфаќаат. Социјалистичка мерка која никад не вроди со плод морам да признаам. Колку повеќе не тепаа, толку поголеми инати станувавме.

Најинтересно е дека најмногу беше почитуван оној професор кој никад не не тепаше, али кецови пишуваше као из шала, на полагање оставаше речиси три класа цели. И пола од нив повторуваа година, така да си праеше одлична селекција. А предаваше хемија жената, иди прави финти да те видам. Оди сега нека ги остави пола клас на полагање, ќе ја запалат со се зграда. Е тука е разликата во измената на системот, на проф алатките им ги намалија за контрола на децата. Плус закани, уцени и загуба на работно место им се секојдневие.

Јас незнам како може да ја одберат таа професија, мој длабок поклон пред нив, секоја чест ако останат нормални.

А тоа бил проблемот а воедно и солуцијата, за да не добиваат трауми од професорите, дома нека ги тепаат повеќе, да се навикнат, не се навикнати. Како старите.

Не ја релеватизирај ситуацијата, само оти ти си била виновна за шамарење. Јас до 2ро незнаев да се врзувам, а имам изедено 2 шамари од учителката што од дома ќотек вака не памтам. Прозивање кој не ги напишал рецимо римските бројки 3 цели страни, и сите што не беа, шамари, првокласни, улични! Тие што им фалеше домашно од први до четврти час стоење на табла построени, кој клекне, демек да се врзи а одмара - шамар! Во ебено второ одделение. Каде се инсталира чувството за авторитет и како функционира.

Во 7мо и 8мо ќотек е смешки.. кај мене можеби не трауми, ама бунтвоност се развила. Математика професорка ми има кршено ленир од грб. Големите, за на табла цртање.

Во средно првиот школски ден од втора година, првите 2 часа - 2 забелешки, родители па записници, па совети понатаму во годината, уште записници.

Јас однос ученик - учител/професор не сум имал нормален. Апсолутно со никој. Едино Англиски која беше млада и ме обожаваше ме прими без родители и без записник иако се закануваше после шутирање на столици, дека, иронично, сум бил запишан за нешто што баш во таа ситуација не сум бил виновен. Не и решавав тест, на празен 3-ка ми пиша. Тоа за професор што се обидувал да допре до ученик, а замисли со понашање дали другиве би вака.

Не е во ред тепање. Факт дека не е одлична варијанта и разлигавеноста, ама тоа е далеку поминливо, барем во ситуации кога ќе се згусти.
Профеор не треба да претставува авторитет! Треба да те упати во светот, укаже правилно, или понатаму еден вид рехабилитира. Ќотекот не спаѓа во неговите алатки.

Јас знам како ја бираат, лесно се завршува, лесно се вработува со врски, си пуфаат по 4 часа дневно, високи плати и пензии. Дури филтер за нервози, одвреме навреме.

А тоа бил проблемот а воедно и солуцијата, за да не добиваат трауми од професорите, дома нека ги тепаат повеќе, да се навикнат, не се навикнати. Како старите.

Не ја релеватизирај ситуацијата, само оти ти си била виновна за шамарење. Јас до 2ро незнаев да се врзувам, а имам изедено 2 шамари од учителката што од дома ќотек вака не памтам. Прозивање кој не ги напишал рецимо римските бројки 3 цели страни, и сите што не беа, шамари, првокласни, улични! Тие што им фалеше домашно од први до четврти час стоење на табла построени, кој клекне, демек да се врзи а одмара - шамар! Во ебено второ одделение. Каде се инсталира чувството за авторитет и како функционира.

Во 7мо и 8мо ќотек е смешки.. кај мене можеби не трауми, ама бунтвоност се развила. Математика професорка ми има кршено ленир од грб. Големите, за на табла цртање.

Во средно првиот школски ден од втора година, првите 2 часа - 2 забелешки, родители па записници, па совети понатаму во годината, уште записници.

Јас однос ученик - учител/професор не сум имал нормален. Апсолутно со никој. Едино Англиски која беше млада и ме обожаваше ме прими без родители и без записник иако се закануваше после шутирање на столици, дека, иронично, сум бил запишан за нешто што баш во таа ситуација не сум бил виновен. Не и решавав тест, на празен 3-ка ми пиша. Тоа за професор што се обидувал да допре до ученик, а замисли со понашање дали другиве би вака.

Не е во ред тепање. Факт дека не е одлична варијанта и разлигавеноста, ама тоа е далеку поминливо, барем во ситуации кога ќе се згусти.
Профеор не треба да претставува авторитет! Треба да те упати во светот, укаже правилно, или понатаму еден вид рехабилитира. Ќотекот не спаѓа во неговите алатки.

Јас знам како ја бираат, лесно се завршува, лесно се вработува со врски, си пуфаат по 4 часа дневно, високи плати и пензии. Дури филтер за нервози, одвреме навреме.

Затоа си сега вака мило дете :)
Шала на страна никаде не пишав дека треба да ги тепаат и дека тоа носи позитивен исход, прочитај одново.

Професор без авторитет, ти е ко подрум без ајвар нели. Тоа се Англиски филмови, во кои професорите и учениците се пријатели и не го заебаваат професорот, а он ги подучува перфектно. Кај нас тие мерки не пасуваат. ако ти покаже слабост, готов е.

Како тоа не смее да те избрка од час? Каква е таа мерка? Не смее да ти повиши глас, не смее ова, не смее она, е што смее? Да те трпи додека му ги кинеш нервите?

Абе и ние се заебававме со професорите, им ги дигавме нервите...ама не верував дека до олку е дојдена работава, професорите да посетуваат психијатри, да им кршат коли, да им се закануваат итн. Пред месец дена бев во школото кај што завршив средно, имав нешто со некоја професорка да разговарам. И ме викна жената да седнам до нејзе (патем беше мал одмор), и ги гледаш децана како влагаат со кафе на час, ни добарден да кажат ни ништо, почнуваат да се тепат меѓусебе, да се удираат со боксови среде час... а за девојчињата во класот да не правам муабет, само 2-3 присуствуваа на час, другите сите пред школски двор.И нормално секогаш постојат ученици која секоја година к.рот ги боли за оценките, се расправаат со професори, бегаат од часови... ама кога ќе дојде крај на година, сега со матурава одма почнуваат да им лижат гз на професориве. Е кај оваа што бев на посета, ништо не им кажуваше на крај што ќе има на Екстерните тестирања или матурата. Едноставно жената почна да се иживува над нив :icon_lol: за цела година што трпела секакви срања од дебилите.
Од прво до четврто одделение и јас сум имал наставничка која за незнаење, тепаше. А јас еден таков, црви во газот имав, незнаев на едно место да седам.Еднаш во прво одделение не ја имав напишано правилно домашната, имав огромни грешки, и кога зеде оваа од стол кога ме дигна абе лицето како на бумбар ми го направи, слободно можеше јајца за појадок да направиш на лицево. Остај тоа ќотек што си изел, срам те фаќаше пред другарите, како сите те гледаат како изгубени Германци :гик:. Еднаш и однесов домашна, ама внатре одговорите што да ти кажувам... домашната ми беше по македонски јазик, а јас внатре сум пишувал за глувци, отрови за нив и слично :tapp: .И оваа фати да ја чита домашната пред цел клас (и нормално :oops: ), потоа ти ја кине целата тетратка и се знае...ќотекот :icon_mrgr:. Нејсе, за ништо не и замерувам, напротив со тие 3-4 тепања сум сватил дека кај нејзе нема трте-мрте, башка и родителите и веруваа (со право), ако ништо друго барем се имаше почит кон постариот (во овој случај професорот), не си смеел беља да направиш на час, ај што ќе јадеш ќотек на час, ама и дома ќе си го сркнеш.
Можеби владава треба да направи едно тестирање на учениците, онака во прво, петто одделение, и кога се запишуваш во средно. Новиве генерации како што доаѓаат се се полоши и полоши. Ама не се само тие криви, нивните дома се за тепање, прават деца а незнаат прво нивниот живот да си го средат.

Шамарање ако сакате назад во социјализмот. Ако не се способни професорите со збор да се разберат со децата, тогаш нека седнат дома, бидејќи сигурно има некои други со истите квалификации кои ќе бидат поспособни во таа работа. Уште построги контроли треба и на самата работа на професорите, бидејќи некои се замислуваат како светот да го држат на дланка па прават што сакаат.
Колку тоа не ти е на место, има три типа на деца, оние што се разбираат од збор, оние што се разбираат од ќотек и оние што не се разбираат ниту од збор ниту од ќотек.
Заради ваквите и слични реформи имаме граѓани што се полуписмени, што незнаат да читаат, а имаат школо за тоа завршено, барем ако не е писмен нека нема ниту школо.

Имам видено озогласена наставничка во В.Ц. Трена во Скопје во почетокот од деведесетите како тепа момчиња пред табла бидејки не ја знаат задачата или одговорот. Лично имам видено како шамара нај мирни деца, тоа остава трауми и не е шала. Тоа го правеше една комуњарско/женско шовинистичка свиња пред сите ученици во класот. Ај што ги шамараше и се иживуваше но и ги понижуваше пред сите други деца. Тоа беа времиња кога за тие работи никој не кажуваше дома од страв или страм но лузните остануваат исто како после силување од педофил. Пред некоја година случајно се сретнав со една наставничка која ми предаваше и ми рече дека сеуште тој монструм не е заминат во пензија и дека сеуште шамара деца. Значи тоа е тешко покварен изрод кој за жал е во образованието а би требало да е зад решетки или на друго место (пеколот). Значи ствараш човек, жена го носи 9 месеци во стомак, се раѓа, живееш за него, све што правиш правиш за него, тоа ти е нај вредното и најмилото нешто за кое живееш, најголемото богатство, за тоа дете се тресеш и се грижиш да не му се случи нешто, инвестираш во него и го воспитуваш да биде културно и мирно, да не гази ни мравка и некоја пореметена будала да ти го тепа, понужува и фрустрира, море печка за таквите и ништо друго!!! .
Па што мислиш ти, како било у на баба ти времето, за незнаење се добивало уште потежок ќотек, овие денес се лизни мазни. Ништо во животот не иди со културно и мирно, туку треба да се избориш за тоа во што е вклучен и ќотекот и понижувањето. Тоа е дел од животот, да се научи дете уште мало дека не е ништо лесно

Иам едно девојче у мојов живот која им предава биологија и хемија на основци.​
Си врви часот за испрашување ми кажува и скоривам едно девојче да одговара, а она нит се мрда од столицата, нит се узбуџуе околу испрашувањето, туку ми вика " Ај мори козо една, ти ќе ми кажуваш шо да правам !". Друга се додава " Елено, Елено прашај ја од кај и се курвинските хулахопки шо ги носи ". Демек меѓу себе, но доволно гласно да ги слушнам, ми вика. Се направив дека не ја слушнав, затоа шо ќе го уништеше часот, а башка шо е невидена драма квин и на крај пак јас ќе го папав, шо од диркеторот, шо од закани на родителите.​
Последен инцидент кој ми го кажуваше беше пронајдениот тест за бременост во женското веце.​
Факт е дека децава се збеснати. Ја некни ја глеав нашата слика од полуматура и се убив од смеење. Колку сме само обични и баш деца. Сеа мислиш од списанија за возрасни се излезени.​
А шо се однесува до професорите/наставниците или шо да е, последно нешто шо ме издепремира уште од посабајле е ова...​
Второ одделение, на заедничката фотографија со класот, сурово одвоен од сите :( И сето тоа во Канада, ветената земја.​
1.jpg
На малиот Мајлс Ембриџ му е дијагностицирана спинална мускулна атрофија уште на 13 месеци и затоа е осуден никогаш да не прооди. Но зарем заслужува ваква осуда, дискриминација, игнорирање и од сопствената учителка? Ме боли кога ја гледам неговата наклонетост кон лево, со желба да биде поблиску до сите, еден од сите... За кој мој е тука учителката? Оваа учителка нит тестови, нит нишо, директно отказ, со забрана за приближување на 100 метра од училиштата. На кои вредности ги учи децава?

2.jpg
Друг муабет за индеферентноста на учителите, е од едно мое друго другарче. Нали нов професор го примија скоро, нали одма и класен го ставија. Им предава историја на маливе у основно. Вика дали ти се верува Форест, дека од цела генерација можам да издвојам 30 деца кој стигнале до 8 одделение, а се буквално неписмени. НЕПИСМЕНИ ЕЈ! Вика ја не можам да се помирам со фактот дека децава не знаат да читаат, па одма се бунтувам, предлагам дополнителни часеви барем да ги описмениме децава, а грото од старата багра на професори ме гледаат у стил : " Мали,ај олади бе! "​

Друг муабет за индеферентноста на учителите, е од едно мое друго другарче. Нали нов професор го примија скоро, нали одма и класен го ставија. Им предава историја на маливе у основно. Вика дали ти се верува Форест, дека од цела генерација можам да издвојам 30 деца кој стигнале до 8 одделение, а се буквално неписмени. НЕПИСМЕНИ ЕЈ! Вика ја не можам да се помирам со фактот дека децава не знаат да читаат, па одма се бунтувам, предлагам дополнителни часеви барем да ги описмениме децава, а грото од старата багра на професори ме гледаат у стил : " Мали,ај олади бе! "​
Па и убаво му рекле да олади, бидејќи знаеш какви последици ќе има по сите нив ако почнаат да се залагаат за нешто.
И ми се свиѓа тоа што професорите си го ладат, нека му ја мислат после они во животот како и што, и нема да се вадат на тоа дека ете татко му има врски и пари и слично, од каде знаеш дали татко му ќе има врски и пари (а и дали ќе биде жив) после 15 години, кога баш тогаш ќе почне токмакот да формира фамилија и да тера живот ?
Ок, ќе ги поминат и со врски и со факултет, ќе има диплома и се друго и ќе го вработат некаде, да зима некоја мизерна плата, бидејќи реално платите во Администрацијата се мизерни, па и на тие на министрите, бидејќи со таа плата можеш само да живееш, но не и да направиш нешто.
И што мислите дека 20 деца од 30 души клас ќе работат на убави позиции ?

Значи има нов закон кој предвидува психолошко тестирање на наставниците и професорите пред да се вработат и да ги учат нашите деца. Сето тоа е за поздравување и ИМ оддавам целосна поддршка на луѓето од министерството за образование. Но сепак не сум целосно задоволен за тоа што со овој закон нема да се прочешлаат и тестираат веќе вработените наставници/професори, меѓу кои има секакви луѓе, нелуѓе, психопати и сл. Па би ги замолил надлежните да ги прошират ингиренциите психолошко тестирање и врз веќе вработените. Бидејки наставниците/професорите се тие кои што ке треба да ни ги воспитуваат децата од мали нозе, а железото се кова додека е жешко. Ако некој/а наставничка шамара (да да, нажалост го има ова, камо среќа да лажев) или е тежок психопат па се иживува со децата, таквите деца потоа се потиштени и повлечени :( Апелирам и го молам министерот Господинот Спиро Ристовски да го спроведе законот и за веке вработените наставници/професори. Благодарам за просторот.

Тоа е по смрт, болест.
Ако се прават тестови, тоа треба да се направи кога некој се запишува на педагошки факултет, а не кога ќе се вработи, па тогаш да се констатира дека не чини. :facepalm:
И ако заклучат дека некој не е за таа професија, што ќе работи тој? Зацвршил географија, а ќе вози такси?!
Во земјите на Западна Европа децата се усмеруваат уште од најрана возраст, а не кога ќе дипломираат!
А колку шо имам чуено муабет, во Англија уште игра стапот.

Родителите пак треба да сфатат дека и тие треба да учествуваат во воспитанието на детето,а не само учителите.

Значи видете вака вие кој што сака нека кажи али се зависи од професорот. До осмо имаше 2-3 предмети што едноставно не се издражуваше си испаѓаше професорот од час, е сега како може на само 2-3 часа да се понашавме како ретардирани а на друзите мирни ? заклучок до професорите е. Сега средно иста песна, ќе земи ќе те запиши, џабе е ќе дојде другиот час па дупло се глупираат за инат што ги запишала,а на некои часови не се слуша глас. Едноставно знаат како со зборови да не замолчат, а кога ќе земаат да ти викаат биди мирен или ќе те носам горе, ќе те запишам, се гледаме во авгус и сл.
Па нормално децата инат ги фака и продолжуваат да се глупираат.

Не сакам да предам колку било убаво некогаш, ама еве едне текст, да ссе види разликата...

Roman je nemiran u razredu i ometa druge učenike.

1981: Učiteljica ga pošalje kod direktora i taj mu prilepi nekoliko vaspitnih. Roman se nakon toga vrati u razred gde je miran najmanje sedam dana i ne ometa časove. Nakon toga se lekcija ponavlja. Kroz nekoliko godina postane pametniji, umiri se i postane cenjeni kuvar.
2011: Romana pošalju kod školskog psihologa koja ga uputi dalje kod psihijatra koji mu prepiše tablete koje su moćni sedativi. Romanovi roditelji počnu dobijati dodatak za dete sa posebnim potrebama. Roman dobije potvrdu da je dete sa posebnim potrebama. Uđe u ulogu bolesnika tako da godinama posećuje psihijatrijske ustanove.

Џабе ти е психолог/педагог јас до осмо на математика апсулутно на секој час бев кај педагогот и што ми вика оди извини му се и биди мирен:pos:. Али беше пред пензија ич не и се работеше, после пак педагог го ставиа комшијата која среќа ја имав, али затоа сега во средно нема заебанции.
--- надополнето: 21 јуни 2013 во 13:13 ---
Прво, им укинаа да бркаат од час немирни. Наводно, не смеел никој да биде избркан зошто ќе ја напуштел зградата така и можело да го згази кола, да го убие некој итн итн.

Второ, чим е укинато бркањето, укинато е и ставањето неоправдани. Неоправдан добива само ако касни. Ќе собере ајде 15 оправдани и демек ќе го избркаат?! Нема шанси.
Каде ова ? прв пат слушам, кај нас бркаат од час и запишуваат.

Џабе ти е психолог/педагог јас до осмо на математика апсулутно на секој час бев кај педагогот и што ми вика оди извини му се и биди мирен:pos:. Али беше пред пензија ич не и се работеше, после пак педагог го ставиа комшијата која среќа ја имав, али затоа сега во средно нема заебанции.

каде учиш? Град кажи.

Да ти стегне два шамара, ќе видиш дали ќе го правиш истото.

Гевгелија...
ааа друга приказна е тоа, во помаливе градови кабловските ко прво ко дримбокс ви се, пиратерија царува :D

шала настрана, не смеат да бркаат од час, таков е законот, тоа е, сеа некој ако си има слобода да брка, читај од иста партија е како и градоначалникот па да се понаша ко да е негово школото, тоа е друго. Класната моја на еден врскаџија да можеше ќе му зариеше нож не па од час да го избрка ама ете, не смее некои работи.

ааа друга приказна е тоа, во помаливе градови кабловските ко прво ко дримбокс ви се, пиратерија царува :D

шала настрана, не смеат да бркаат од час, таков е законот, тоа е, сеа некој ако си има слобода да брка, читај од иста партија е како и градоначалникот па да се понаша ко да е негово школото, тоа е друго. Класната моја на еден врскаџија да можеше ќе му зариеше нож не па од час да го избрка ама ете, не смее некои работи.
Фала ти многу што кажа барем сега ќе им објаснам какви им се законите :D уште еднаш што ќе ме избркаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom