"Нервата" го одржува човекот

• Креатор на темата Креатор на темата Lady
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Во еден неодамнешен разговор со доста успешен човек , во разгворот наметна една реченица која ме подзамисли :"Така е млад , затоа што го одржува нервата:)"...
Кога подразмислив , сватив дека срцевите напади, сите заболувања на успешните бизнисмени и сите работни луѓе доаѓаат по нивното пензионирање...
Напорниот живот, постојаните обврски се она што не држи да бидеме силни,упорни и издржливи а потоа кога ќе се опуштиме стресот се рефлектира, не секогаш во болест....
Што мислите Вие?:wink:

Па според тоа што сите порачуваат да си ги чуваме нервите за поголемите проблеми во иднина и да не си ги тенчиме пред време би можела да се согласам со ова:)

Постојаната ментална и фичичка активност го одржува телото и умот во здрава и функционална состојба.
Колку човек е поактивен толку е поздрав и подолговечен.

Постојаната ментална и фичичка активност го одржува телото и умот во здрава и функционална состојба.
Поактивен да, ама не би рекла дека доколку има стресна и напорна работа која континуирано го притиска долго ќе издржи. Работата делува на овој начин само ако те исполнува и не е пренапорна.

Поактивен да, ама не би рекла дека доколку има стресна и напорна работа која континуирано го притиска долго ќе издржи. Работата делува на овој начин само ако те исполнува и не е пренапорна.

Обврските, стресното живеење со тек на време навлегуваат во стилот на животот на човекот, навикнува на тоа темпо и не може да поднесе одмор повеќе од 10 дена.....Динамичниот живот повеќе го исполнува од се друго.....Тоа е како дрога:wink:

и да биде работата стресна и напорна мора во денот или барем неколку пати во неделата да се активираат луѓето и во други сфери, како на пример некој спорт, некое хоби, секс исто така, се како резултат на промена на монотоноста во живеењето и работата и трошење на негативната и регенерација на позитивната енергија. така се продолжува животот и се намалува стресот и опасноста од разни заболувања.....

ednas izguben nerv nikogas veke ne se nadoknaduva ili obnovuva ako sakate taka da chil out

Не треба да бидеме пасивни и неактивни, туку поопуштено да ги гледаме работите, да не се замараме со непотребни ситници, да научиме да простуваме како на другите, така и себе си, и да наогаме издувни вентили од напорната работа и проблеми во секојдневието

Значи ли тоа дека треба да бидеме пасивни и неактивни , само да не уништиме некој нерв?
ne rekov pasivni i neaktivni samo malku poopusteni ne ide i za najmala sitnica da zovrivas :smir:

Не се согласувам со ова, мајка ми не правеше воопшто одмор од работа. На сред работа ја удрило гадно глава, отиде во болница, и и ја најдоа многу ослабена крвната слика поради стрес. Сега треба да одмара 2 месеци и да пие апчиња за да и се стабилизира тоа. Глава ја боли постојано, и несмее да се нервира воопшто, нит да работи многу, што е доста тешко за неа затоа што работата и е во образование, проекти, семинари.. Така да.. Незнам додуша, ја ко што гледам не е баш така, но можеби кај некои луѓе е, незнам.

Pcelata zivee dve nedeli, a preku zimskiot period dur odmara sest meseci, znaci rabotata ubiva t.e. zavisi sto rabotis, a retki se tie koi mozat da si dozvolat da gi spojat zadovolstvoto i rabotata. Za izmacenite rabotnici samo umirackata e edinstven odmor

Обврските, стресното живеење со тек на време навлегуваат во стилот на животот на човекот, навикнува на тоа темпо и не може да поднесе одмор повеќе од 10 дена.....Динамичниот живот повеќе го исполнува од се друго.....Тоа е како дрога:wink:
Со еден збор воркохолик
И да нервозните се секогаш поуспешни и постигнуваат повеќе од оние чил аут момци/девојки,но се во граници на нормала и преголемата нервоза знае да те уништи :wink:

Pred edno 10 godini slusnav edna izreka: "Covekot e cudno sustestvo. Koga ke otide vo penzija, namesto da uziva toj umira".
Mislam deka koga covek odi vo penzija gubi edna "zicka", a taa e -cuvstvoto deka veke nikomu ne e potreben. Eve na primer od kaj mene na rabota. Koga ke im se javam na "penzionerite", tie se presrekni i mi velat "alal da ti e sto ti tekna - edinstven si". E bas po toa se gleda deka tie luge poleka "veneat" vo srceto. Do vcera rabotel so 100-200 luge, denes so edvaj 10. Mnogu loso cuvstvo.
Jas sum presreken koga ke dojde ponedelnik za da odam na rabota. Me ispolnuva cuvstvoto deka ke se vidam so mnogu luge. Ke zboruvame, seguvame, pa so nekoj i ke se iskarame, ama toa mi znaci deka sum "ziv", a ne otfrlen.
Ne e deka pezionerite se bas otfrleni, ama ete so site tie sto imam zboruvano, mi go velat toa. Zdravje boze da doziveeme penzija vo denesno vreme. Toa im go posakuvam na site.

Затоа политичарите цркаат....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom