Неправедна фаворизација на Скопје

Да, колку пати сум свршила ко ми кажале машки дека се од Скопје. :drk: :jaj:

Прв болд:Душо,верви ми,кој еднаш пошол натака, не се вратил овде. :smir:

Втор болд:И градот нема да растеше толку ненормално ако и другите градови имаа барем 1/4 од можностите што ги нуди Скопје, бидејќи реално, голем број од ''скопјаните '' се доселеници кои не успеале да заминат надвор од државава, па дошле скопје. Не велам дека како главен град не треба да има повеќе градби и занимливости, меѓутоа поентата ми е да не се занемаруваат другите градови.

Земи пример од Европа, кон која толку многу се стремиме. Конкретно Холандија. Во скоро секој поголем град има факултети, меѓутоа разликата е во тоа што еден град е некако '' специјализиран '' за одредени области. Во Ајндховен има студии за електротехника, во Амстердам за медицина, во Хаг за правни науки. И секако населението ке е поразмерно распоредено. Не дека во сите градови ке е еднакво, меѓутоа не се фаворизира еден град.
Ама ние сме во Македонија. Реално, многу далеку од Европа.:smir:
јас не посочувам ти или некој зборам за менталитет општо генерално просек земено .пошто иам братучедки и у куманово и по селата знам и сум седела таму со денови знам како функционираат,плус на факсот кој сум повеќето се од внатрешноста ,дел од нив го потврдуваат стереотипот за провинцијалец дел од нив се баш ок бојле се и од тие што живеат во ск.
Менталитет, патем љубави да се дополнам...
Друго на пример базен каде повеќе ќе се корсисит во град од 50 000 жители или во град од 500 000 се разбира во град од 500 000
не е само да се изгради туку тоа изградено да опслужи што повеќе жители .

Емка кажи ми поточно кои можности ги нуди ск,што не ги нуди охрид или битола и мислам од аспект на изградени објекти итн ?:smir:

Ако одиме по таа логика ако провинцијалките свршуваат на скопјани тогаш скопјанките свршуваат на Белграѓани или општо на Срби.
За темата дисперзираните во другите градови не се пополнуваат затоа што учат во 2 на 2 училници во никакви услови нити пак некаков квалитет на наставата.Еве на пример кога си слушнала дека во Струга се гради нешто од државата???Местово како да е заборавено од сите.Скопје се гради музеј на едно на друго......Мост око......Црква на плоштад,разни скулптури...И после се ширел градот.Па нормално кога таму се концетрирани парите...
а бе не мешај баби и жаби ќе ви отворам петиција тие скулпути и цркви и свашта и глупости да ви ги клаат во градот кој живееш за возврат да добиеме пола од таа сума на пари која е потрошена на глупости за капитални проекти и инфраструктурни проекти.
Струга едноставно не е промовирана ,го ззнаат охрид како град со стра архитектура и туристичко место
Ви дадоа факултети ако еве битола пуст е ....Чабе пак у скопје завршуваат .
После тука е цела индустрија има повеќе работни места се лажат за платите а ен сваќаат дека скопје е поскапо како и да свртиш исто е .
Едино што на работа ќе идеш наместо 15 мин два саати ќе се влечеш со автобуси.

јас не посочувам ти или некој зборам за менталитет општо генерално просек земено .пошто иам братучедки и у куманово и по селата знам и сум седела таму со денови знам како функционираат,плус на факсот кој сум повеќето се од внатрешноста ,дел од нив го потврдуваат стереотипот за провинцијалец дел од нив се баш ок бојле се и од тие што живеат во ск.
Менталитет, патем љубави да се дополнам...
Друго на пример базен каде повеќе ќе се корсисит во град од 50 000 жители или во град од 500 000 се разбира во град од 500 000
не е само да се изгради туку тоа изградено да опслужи што повеќе жители .

Емка кажи ми поточно кои можности ги нуди ск,што не ги нуди охрид или битола и мислам од аспект на изградени објекти итн ?:smir:

Чекај, бројот на жители е фактор за градење на еден базен? Океј, ние шо имаме 50 000 жители во градов не смејме да имаме базен. Не сакаме преку зима да се капиме, не сакаме да спортоваме. Само вие 500 000 жители ги имате тие права. Пак ке речам, во Европа на секои 50 000 луѓе има по минимум два базена. Ама тоа е Европа.

За второто, бидена си Охрид на зима повеќе од два дена?
Градот нема добро уредено кино, затоплена сала е научна фантастика. Немаме театар, немаме трговски центри, немаме сала за концерти, и уште многу други работи, да не набројувам. Ајде дојди ти овде на две недели ван сезона, и дружи се со кулине 24/7. Забавно ќе е многу, нели?:smir:

Чекај, бројот на жители е фактор за градење на еден базен? Океј, ние шо имаме 50 000 жители во градов не смејме да имаме базен. Не сакаме преку зима да се капиме, не сакаме да спортоваме. Само вие 500 000 жители ги имате тие права. Пак ке речам, во Европа на секои 50 000 луѓе има по минимум два базена. Ама тоа е Европа.

Градот нема добро уредено кино, затоплена сала е научна фантастика. Немаме театар, немаме трговски центри, немаме сала за концерти, и уште многу други работи, да не набројувам. Ајде дојди ти овде на две недели ван сезона, и дружи се со кулине 24/7. Забавно ќе е многу, нели?:smir:

Абе какви базени во Скопје што ви е!
Преку зима дали еден работи, а иначе вака само Бисер преку лето е разработен. А и колку базени има во Ск, право да ти кажам немам поим, јас затворени знам 2, и тоа од пред 30 години сигурно.
Во кино не сум бил од Балкан-кан така да не знам, што работи, какви се итн. Ама мислам овие Вардар и другиве на улица МАкедонија не работат.
А ако сакате може универзална да ви ја дадеме!:smir:

Искрно мислиш дека овде има греење , ен заебвај иам тренирано кошарка у сала на мисну сто степени?Сала за концерти па маче нели гледаш дека една универзална кај нас едвај ја пунат а камоли некаде друго место .Трговски центри немате ама затоа чаршијата уште ви е жива .Театар у град со 50 000 ,дај те бре не барајте преку леб погача ко демек иаме култура да идеме у театар а за кино да не зборувам кај нас со пола милон жители не можат едно кино да одржат читав у веснициве дека не можеле асално кино за премиера да најдат ебате !!
Вие барате преку леб погача искрено
Како прво во скопје не функционира како што треба и само стои така .
еми сеа ова е балкан а не европа да се разбереме а балкан е синоним за нешто полудиво ....Сеа немаат пари (уствари има али треба на склуптури да се даат и да се украдат) и ако се има за нешто се гради таму каде што ќе биде што повеќе искореистено поефикасно
Имате дискотеки,кафулиња,охридско лето места за искачање ,вода ,канализација ,струја и не плачете таму .За трговските центри и остали тракатанци веруј те ми ќе ви се стужи после една година откако ќе го изградат а верувам кад тад у охрид ќе се игради такво нешто поради тоа што е туристички град.
имате и одзгора факултети и средни школи ебаве тоа децата мислете дека скопје е нешто посебно?Денек како градат нешто?аха ќе си ја прашам една клучка која е неопходна не можат да ја изградат како што тртеба,се гушиме у сообраќај очајно треба градење нови улици и катни гаражи вие почнавте да ми плачипичкосуете дека власта го фаворизира скопје .
ЖИМИ ДОЛНАВА
Мораат да градат пошто е буквално очај скопјево .Барем у архиктектура и сообраќајни решенија .Читај имаш архиктетктура подфорум емка ,има пуно теми за скопје и што му фали ко град ако сакаш градот твој да биде таков повели... а дека скопје е фаворизирано далеку од тоа ,туку ај македонски менталитет не сваќа дека сразмерно со големината на градот растат и потребите на градот.
Патем реков и ќе речам две работи менатлитет и поголема понуда за работа и работни места затоа и луѓето таму идат не дека им е нешто лепо.
И емка ова е балкан не европа не ми мешај баби и жаби у европа ако не си заблежала првин се гради кај најголемите градови па потоа кај помалите , исто е....барем у однос поголем град помал.
Градовите помали кај нас се запустуваат ради недостаток на работа и добро платени работни места .

Без навреда на тие кои не се од Скопје ама голем удел има и менталитетот,не знаеш колку свршуваат девојкиве(н(не сите ама голем дел од нив значи повеќето ) од внатрешноста кога некој ќе каже од скопје сум не еден ми го кажал ова премногу ми го кажале

:pos2::pos2::pos2::pos2:

Алал да ти е ма Марсовке,ме изнасмеа..

Туку,пошто гледам дека многу често ги користиш зборовите "провинција", "внатрешност" kako и дериватите изведени од нив ја ќе отидам малку оф-топик и ќе те замолам да ми ги објасниш,пошто никогаш не би биле јасни а многу често се употребуваат.А додека си таму не би било лошо да ми го кажеш и стереотипот за провинцијалец,пошто не го знам - јбг

Искрно мислиш дека овде има греење , ен заебвај иам тренирано кошарка у сала на мисну сто степени?Сала за концерти па маче нели гледаш дека една универзална кај нас едвај ја пунат а камоли некаде друго место .Трговски центри немате ама затоа чаршијата уште ви е жива .Театар у град со 50 000 ,дај те бре не барајте преку леб погача ко демек иаме култура да идеме у театар а за кино да не зборувам кај нас со пола милон жители не можат едно кино да одржат читав у веснициве дека не можеле асално кино за премиера да најдат ебате !!
Вие барате преку леб погача искрено
Како прво во скопје не функционира како што треба и само стои така .
еми сеа ова е балкан а не европа да се разбереме а балкан е синоним за нешто полудиво ....Сеа немаат пари (уствари има али треба на склуптури да се даат и да се украдат) и ако се има за нешто се гради таму каде што ќе биде што повеќе искореистено поефикасно
Имате дискотеки,кафулиња,охридско лето места за искачање ,вода ,канализација ,струја и не плачете таму .За трговските центри и остали тракатанци веруј те ми ќе ви се стужи после една година откако ќе го изградат а верувам кад тад у охрид ќе се игради такво нешто поради тоа што е туристички град.
имате и одзгора факултети и средни школи ебаве тоа децата мислете дека скопје е нешто посебно?Денек како градат нешто?аха ќе си ја прашам една клучка која е неопходна не можат да ја изградат како што тртеба,се гушиме у сообраќај очајно треба градење нови улици и катни гаражи вие почнавте да ми плачипичкосуете дека власта го фаворизира скопје .
ЖИМИ ДОЛНАВА
Мораат да градат пошто е буквално очај скопјево .Барем у архиктектура и сообраќајни решенија .Читај имаш архиктетктура подфорум емка ,има пуно теми за скопје и што му фали ко град ако сакаш градот твој да биде таков повели... а дека скопје е фаворизирано далеку од тоа ,туку ај македонски менталитет не сваќа дека сразмерно со големината на градот растат и потребите на градот.
Патем реков и ќе речам две работи менатлитет и поголема понуда за работа и работни места затоа и луѓето таму идат не дека им е нешто лепо.
И емка ова е балкан не европа не ми мешај баби и жаби у европа ако не си заблежала првин се гради кај најголемите градови па потоа кај помалите , исто е....барем у однос поголем град помал.
Градовите помали кај нас се запустуваат ради недостаток на работа и добро платени работни места .

Ау, извини марсовке, доволна ми е мене водата и канализацијата. Извини шо те навредив.

Иначе, големината на градот расте СРАЗМЕРНО со бројот на жители. А вие како добри скопјани, го применувате тој законот за трето дете, па зато толку брзо се намноживте.
Ма немој. Да беше убо во внатрешноста, никој немат да се селеше во Скопје, и Скопје не би бил толку преоптоварен град. Незнам како инаку да ти кажам, ако се инвестира во внатрешноста, Скопје немат да е толку оптоварен. Гледаш, и волкот сит и овците на број.

ПОкасно видов, мислев на затоплена сала на кино. И јас тренирам кошарка назима на 2 степени, ама то е друга тема.

Ау, извини марсовке, доволна ми е мене водата и канализацијата. Извини шо те навредив.

Иначе, големината на градот расте СРАЗМЕРНО со бројот на жители. А вие како добри скопјани, го применувате тој законот за трето дете, па зато толку брзо се намноживте.
Ма немој. Да беше убо во внатрешноста, никој немат да се селеше во Скопје, и Скопје не би бил толку преоптоварен град. Незнам како инаку да ти кажам, ако се инвестира во внатрешноста, Скопје не би бил толку преоптоварен. Гледаш, и волкот сит и овците на број.
добро бре ти читаш девојче?
Ти реков дека проблемот е во висината на платите што во ск се даваат и повеќе работа што има....
Скопје беше фаворизаирано во минатото сеа, сеа само се одржува .
Нели гледаш дека кај нас што жив очај е нема пари за потребен нужен проект а камоли кај вас за некакви ми ти тркатанци базени и не знам што ти не кои ни кај нас ги има или пак се приватна инвестиција(трговски центри ).Сериозно ти се читаш?
јас реков вие сакате преку леб погача:uvo:

Факт е дека е фаворизиран, но на негова штета. Ми се чини дека еден ден сето тоа ќе пукне, но тогаш ќе биде касно.Некој рекол главен град, метропола итн. Ако е така треба ли сето тоа да биде алиби за негово уште повулгарно силување и уништување. Се живо и диво тргнало во Скопје, затоа и така му се случува. Скопје е првиот обид на провинцијата за Ел Дорадо, ако таму не успеат понатаму бараат чаре по белиот свет. Оттаму пак сите оние со длабок џеб (инвеститори) добиваат лажна претстава и вложуваат пари во се и сешто мислејќи дека побрзо ќе ја свртат парата. И така и едните и другите се попатни минувачи, а последиците ги трпи Скопјанецот (ако има некој таков).

добро бре ти читаш девојче?
Ти реков дека проблемот е во висината на платите што во ск се даваат и повеќе работа што има....
Скопје беше фаворизаирано во минатото сеа, сеа само се одржува .
Нели гледаш дека кај нас што жив очај е нема пари за потребен нужен проект а камоли кај вас за некакви ми ти тркатанци базени и не знам што ти не кои ни кај нас ги има или пак се приватна инвестиција(трговски центри ).Сериозно ти се читаш?
јас реков вие сакате преку леб погача:uvo:

Марсовке,кој проблем? Кажав во првиот мој пост, врати се две три страни назад, не е тешко. Се се инвестира во Скопје, константно се отвараат нови фирми, постоечките продолжуваат со работа. Е сега надвор од Скопје, овде во провинција, не се отвараат нови фирми и постоечките пропаѓаат. Нормално дека ако немам пари за живот ке заминам на некое поперспективно место, конкретно Скопје.
Базените,трговските и кината ги посочив како пример, дека се е сконцентрирано таму.

Марсовке,кој проблем? Кажав во првиот мој пост, врати се две три страни назад, не е тешко. Се се инвестира во Скопје, константно се отвараат нови фирми, постоечките продолжуваат со работа. Е сега надвор од Скопје, овде во провинција, не се отвараат нови фирми и постоечките пропаѓаат. Нормално дека ако немам пари за живот ке заминам на некое поперспективно место, конкретно Скопје.
Базените,трговските и кината ги посочив како пример, дека се е сконцентрирано таму.
добро пееер живееме у капитализам а не комунизам па со сила бизнисот да го преместуваме у некое друго место ти не можеш да им речеш на ивеститорите инвестирај тука ,а патем одговорноста за инвестирање или неинвестирање во градто го сносат градоначалниците :back:
патем темат беше дека власта централната ова де владата го фаворизира скопје .

Ја вртите темата во некоја веќе постоечка што го објаснуваше прашањето за провинцијалци и скопјани:smir:

Како прво сакам да прашам што воопшто направиле градоначалниците за своите општини?Имаат буџет,зошто не изградат локален пат,базент,игралишта,паркови,музеи,театри?Каде се тие пари кои влегуваат во самата општина,па 90% од градовите во Македонија личат на се освен на градови.Нема ни осветлување,купишта ѓубре по улици,некои кафулиња со пластични маси и столови...Зарем не се приметува дека функцијата градоначалник е мртва и сите само крадат,а има доволно пари (што од даноци за општина што од средства за денационализација) за да се разубави својот град.Му се смееја на Аце тротоарчето од Велес,кој комплетно го смени изгледот на градот,од тротоари,фонтани,театри,музеи,манифестации.Сега се чувствува сиромаштијата,но градот личи на град.Поентата ми е,дека тие што ги бирате,тие се први за отсрел.Погледнете Скопје како град што направи минатите години-ништо,со прст не се мрдна од страна на градот,граѓаните најдобро го знаат тоа.
Второ,агенција за млади и спорт е сервис на владата.Каде треба да паднат фотки и замачкување очи,таму се фрлаат лопати.Ако во Штип има три школи во Скопје има 300,нормално е повеќе сали да има во Скопје,наместо во Штип финансирани од државни пари.
И трето,сите големи инфраструктурни проекти (филхармонија,опера и балет,дом на мајка Тереза и слично) треба да бидат во Скопје,од проста причина што во Делчево да изградат центар за опера,нема да извадат ни за струја од картите.
За се останато,регионални патишта,туристички центри,манифестации и да сакаат неможат во Скопје да ги стават,бидејќи нема услови за тоа.Мене единствено нешто што ме буни е што државата како држава зема многу пари од Охрид,а на Охрид како град не му дава ни еден денар.Од колектори,од 24 часовна служба за чистење,контејнери (кои коштаат по 400 евра еден),осветлување,изглед на град,за се се плаќа од општинска каса.И на лето плус едно добро плукање им се мава.Другите градови,да бидеме реални не носат,ниту имаат можности да носат пари како Скопје и Охрид (Струга).Сите имаат посебна убавина,но не е нешто што може да носи голем принос.Епа мојата забелешка е што Охрид не го добива следувањето кое му следи:smir:

до леандра а шо пари носи скопје па да се исплака во него убедливо најпоке да се вложва па уште гледам некој се бунеле во скопје не се градело па кај вас ако не се гради кај се гради за едни смрдени споменици ке дај владата 10 милиони а кај другите ништо па тие пари не се од скопјани тие се од сите и ај овде кажими кајма правилна распределба на град како шо му следи па салата во Битола 30 години не е реновирана а само замислете колку ретко останва слободен термин во денот а за неа немат мрднато со прст а оти оти државата нејки да ја децентрализира и да му ја дај општината па овие сигурно нема да ги дат парите да се изгради нешто во скопје па дали сте свесни колку пари општината има изгубено на ова пола борис трајковски ја плативте со овие пари а нашата сала како за инает колку да не заебават скопјаните ни дададоја стари столчина од градски да се клат в спортска :kesa: па мене ми личи работава ко нескопјаните да се граѓани од втор ред

Навистина, денеска ''животот'' е во скопје. Највеќе се нервирам кога ќе помислам дека Скопје има повеќе трговски а некои градови имаат само 1 или пак воопшто.

Абе да Ск е поголемо. И да потребно е повеќе да се инвестира во него. Ама да потсетам. Постои ГРАД СКОПЈЕ како посебна едниница на локалната самоуправа што ја сноси одговорноста за развој на градот. Самото тоа е една голема привилегија. Но, ОК.

Проблемот е што со државните пари се инвестираат најмногу во Скопје. Наместо да се инвестира и во развојот на другите градови: на спортот, културата... итн.., во другите градови, тоа се прави само во Скопје. Не зборам за одобрување средства на општините за тие после да инвестираат. Зборам за обврската што централната власт ја има спрема сите свои граѓани. Едноставно непобитен факт е дека најмногу се работи на подобрување на животниот стандард на Скопјани.:toe:
А со тоа пак, се затвора градот во овој круг: инвестирај во скопје - доселеници идат - потреба да се задоволат новите „Скопјани“ - инвестирај во скопје.... и така до недоглед.

Проблемот е што со државните пари се инвестираат најмногу во Скопје. Наместо да се инвестира и во развојот на другите градови: на спортот, културата... итн.., во другите градови, тоа се прави само во Скопје.
За овие активности пари од државен буџет и не се инвестира баш многу. А базените...тие постоеја и во бивша ју. Точно рече некој горе, сега само се одржуваат.
За поголемо привлекување на население, раздвижување на другите региони...мислам дека више е до државните и јавните институции (буџетски корисници) пошто тие апсорбираат најмногу вработени во државата-во моментов. Имаше обид за алоцирање на агенцијата за земјоделие во Битола, но таа е со многу мал капацитет за да направи нешто повеќе. Доколку десетина агенции и министерства се префрлат во другите региони сигурно ќе се зголеми бројот на вработено население таму, сходно на тоа и можност за промет, трговија...

Инаку трговски, приватни фирми...никој нема да вложи во фирма во град каде има помал потенцијал, профит...тие фирми сами се концентрирани во најисплатливите општини во Скопје.
Тоа е, се е поврзано едно со друго како црева :wink:

А за базените...нели имаше добри базени источна Македонија? Не е до базените, туку до критична маса население кое ќе троши.
Едноставно непобитен факт е дека најмногу се работи на подобрување на животниот стандард на Скопјани.:toe:
А со тоа пак, се затвора градот во овој круг: инвестирај во скопје - доселеници идат - потреба да се задоволат новите „Скопјани“ - инвестирај во скопје.... и така до недоглед.
За ова Леандра веќе спомена нешто во тој правец, па би прашал и јас...дали градоначалниците нешто сториле во последно време во својата општина за да го задржат и анимираат населението? Да извлечат профит, да покажат на приватните фирми дека може да вложат и да ги извадат парите? Кратко...не, освен ретки исклучоци.
Дали би вложиле како приватна фирма во место каде не би биле сигурни дека ќе ги извадите парите?

Ако пак се пресмета број на спортски сали, базени и слични центри према бројот на жители...јас нема да дојдам на ред во тие објекти до крај на живот :)

Навистина, денеска ''животот'' е во скопје. Највеќе се нервирам кога ќе помислам дека Скопје има повеќе трговски а некои градови имаат само 1 или пак воопшто.
Ми кога има само чат пат кој да потроши нешто ситно, према Скопје каде цел ден се купува (како од овде, така и од Косово)...секако дека не е исплатливо да има ниту еден трговски.

Треба да се разграничи државна иницијатива, дисперзијана државниот апарат низ цела држава и приватен капитал, приватни трговски, продавници,приватни објекти, услужни фирми...

Апдејт, да не се разбереме погрешно. И те како сум за раздвижување на цела Македонија и дефаворизација на главниот град. Тоа ќе реши многу проблеми, како во Скопје, така и во другите градови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom