M
marsovka
Гостин
јас не посочувам ти или некој зборам за менталитет општо генерално просек земено .пошто иам братучедки и у куманово и по селата знам и сум седела таму со денови знам како функционираат,плус на факсот кој сум повеќето се од внатрешноста ,дел од нив го потврдуваат стереотипот за провинцијалец дел од нив се баш ок бојле се и од тие што живеат во ск.Да, колку пати сум свршила ко ми кажале машки дека се од Скопје.:jaj:
Прв болд:Душо,верви ми,кој еднаш пошол натака, не се вратил овде. :smir:
Втор болд:И градот нема да растеше толку ненормално ако и другите градови имаа барем 1/4 од можностите што ги нуди Скопје, бидејќи реално, голем број од ''скопјаните '' се доселеници кои не успеале да заминат надвор од државава, па дошле скопје. Не велам дека како главен град не треба да има повеќе градби и занимливости, меѓутоа поентата ми е да не се занемаруваат другите градови.
Земи пример од Европа, кон која толку многу се стремиме. Конкретно Холандија. Во скоро секој поголем град има факултети, меѓутоа разликата е во тоа што еден град е некако '' специјализиран '' за одредени области. Во Ајндховен има студии за електротехника, во Амстердам за медицина, во Хаг за правни науки. И секако населението ке е поразмерно распоредено. Не дека во сите градови ке е еднакво, меѓутоа не се фаворизира еден град.
Ама ние сме во Македонија. Реално, многу далеку од Европа.:smir:
Менталитет, патем љубави да се дополнам...
Друго на пример базен каде повеќе ќе се корсисит во град од 50 000 жители или во град од 500 000 се разбира во град од 500 000
не е само да се изгради туку тоа изградено да опслужи што повеќе жители .
Емка кажи ми поточно кои можности ги нуди ск,што не ги нуди охрид или битола и мислам од аспект на изградени објекти итн ?:smir:
а бе не мешај баби и жаби ќе ви отворам петиција тие скулпути и цркви и свашта и глупости да ви ги клаат во градот кој живееш за возврат да добиеме пола од таа сума на пари која е потрошена на глупости за капитални проекти и инфраструктурни проекти.Ако одиме по таа логика ако провинцијалките свршуваат на скопјани тогаш скопјанките свршуваат на Белграѓани или општо на Срби.
За темата дисперзираните во другите градови не се пополнуваат затоа што учат во 2 на 2 училници во никакви услови нити пак некаков квалитет на наставата.Еве на пример кога си слушнала дека во Струга се гради нешто од државата???Местово како да е заборавено од сите.Скопје се гради музеј на едно на друго......Мост око......Црква на плоштад,разни скулптури...И после се ширел градот.Па нормално кога таму се концетрирани парите...
Струга едноставно не е промовирана ,го ззнаат охрид како град со стра архитектура и туристичко место
Ви дадоа факултети ако еве битола пуст е ....Чабе пак у скопје завршуваат .
После тука е цела индустрија има повеќе работни места се лажат за платите а ен сваќаат дека скопје е поскапо како и да свртиш исто е .
Едино што на работа ќе идеш наместо 15 мин два саати ќе се влечеш со автобуси.