Нема работа ни во приватниот сектор

• Креатор на темата Креатор на темата Nebo
  • Време на започнување Време на започнување
Нов чини 20.000 eвра . Во таканаречена „НОРМАЛНА“ држава како Скандинавија, Австрија, Германија, Катар, Канада, Нов Зеланд...

За 5-10 години убо ќе е да бидат 400 евра платите на продавачките. Ама то ќе е за следните 50-100 години...

За Австрија и Германија многу добро знам дека градежен работник не може да купи кола од 20.000 евра од плата. Дури ниту мои пријатели и колеги менаџери на пониски позиции и инжињери од Австрија и Германија не можат да си дозволат автомобил од 20.000 евра.

Невработеноста е огромно општествено зло. Тука не помага „ самовработување “. Едноставно општеството нема потреба од твојата работа. Да имаше потреба од твојата работа ќе беше сеедно дали ќе работиш во своја фирма или во фирма која има друг сопственик.
Затоа се согласувам со тие кои ти препорачуваат странство.
Ако се одлучиш за „ самовработување “ ќе ти дадат неколку стотини евра од кои нешто ќе треба да вратиш но работа нема да имаш, бидејќи никој нема потреба од твојата работа. И само ќе губиш време. Сега за сега нема ниту најава дека ќе порасне вработеноста, односно потребата за твојот труд

Begaj brat ne se lazi ovde da ostanuvas , ne se lazi da ti dadat 3000 eura nepovratni i deka ce napravis nekoj biznis vo Mk samo ce propadnes nemas pomos od nikoj koga ce ti zatreba ...sto biznis ce pocnes kade kupovnata moc e ednakva na nula i da sakat da kupat nemat pari se vrtat razgleduvat i koga ce dojde vreme da kupat ajde ce dojdeme utre itd itd itd ....Se e ovde propast ne biva zatoa i izbegaa tolku ludje od Mk ...So sreca iskreno

Овие EVN другиве OKTA исто срање. Абе со таа транзиција уште ќе ни продаваат муда. Иначе Груевски е исто толку крив колку и Бранко за стечајците. Не ми е до политика али на сите симпатизери на Никола Груевски ќе им споман само нешто ФЕСАЛ 2. Кој е добро информирам неможе да биде изманипулиран од Сител и други телевизии

Грујо ја правел транзицијата 1993-1997 и создал илјадници стечајци? :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
--- надополнето: 14 февруари 2014 во 23:55 ---
Како може да се споредува една рафинерија и монополска дистрибуција на струја? :pos:

Последно уредено од модератор:
Грујо ја правел транзицијата 1993-1997 и создал илјадници стечајци? :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Де де толку ли те заболе за Грујо. Ја викам и Бранко е крив ама е и Грујо не се прави на тошо и многу се курчам коа некој го брани Грујо. Мене к*р ме боли за Бранко. Иначе запознаен ли си со ФЕСАЛ 2 ?

За Австрија и Германија многу добро знам дека градежен работник не може да купи кола од 20.000 евра од плата.
Aбе не можи одма за една година ама за едно 4 години сигурно можи... А во РМ за таква кола од 20.000 евра со реална просечна плата од 160 евра ти требаат едно 10-11 години и тоа на основа да не потрошиш ниту динар...

Aбе не можи одма за една година ама за едно 4 години сигурно можи... А во РМ за таква кола од 20.000 евра со реална просечна плата од 160 евра ти требаат едно 10-11 години и тоа на основа да не потрошиш ниту динар...

Не знам дали знаеш дека во Германија има плата и помалку од 700 евра, колку што чини ќиријата за стан во поголем град.

А просечната плата во Македонија е далеку повисока од минималните 160 евра.

За Австрија и Германија многу добро знам дека градежен работник не може да купи кола од 20.000 евра од плата. Дури ниту мои пријатели и колеги менаџери на пониски позиции и инжињери од Австрија и Германија не можат да си дозволат автомобил од 20.000 евра.
Комшиите мои што се гастербајтери на лето доаѓаат со коли од околу 20 000 евра. Всушност не треба да ми веруваш, доволно е да прошеташ и да видиш на лето на автопатиштата накај балкан какви коли се возат.

Не знам дали знаеш дека во Германија има плата и помалку од 700 евра, колку што чини ќиријата за стан во поголем град.
Има да има во некои зафрлени градови со помалку од 10.000 жители и работници којшто се дојдени од Северна Африка, Бангладеш, или од Курдистан...
15795205.jpg

Да не е случајно „реалната“ просечна плата во РМ над 21279 денари???

Знаеш ли колку луѓе во РМ работаат за помалку од минималната плата, особено во текстилниот сектор во погони кој се оддалечени 10-15 км од градот. За 4.500 денари некои работат и тоа пола осигурани пола не. Тие што се осигурани ваѓаат 8000 денари од банкомат и му враќаат 3.500 денари на газдата... Оди да видиш колку плати земаат во Македонска Каменица, Македонски Брод, Делчево, Пехчево, Берово, Демир Хисар, Кратово, Пробиштип, Радовиш, Демир Капија...

@Nebo спомна многу ИТ сертификати, па ми изгледа дека незнаеш што сакаш во професионалната кариера.
Ево еден совет од 1000 фунти, земи учи Циско воип системи, гарантирано имаш 200 фунти на ден на Запад. Ќе ти пратам сметка по ПП кога ќе се вработиш. ;)

@Nebo спомна многу ИТ сертификати, па ми изгледа дека незнаеш што сакаш во професионалната кариера.
Ево еден совет од 1000 фунти, земи учи Циско воип системи, гарантирано имаш 200 фунти на ден на Запад. Ќе ти пратам сметка по ПП кога ќе се вработиш. ;)

Не да незнам. Сега знам што треба да се учи. На 18 год незнаев и безвезе се запишав на тој факултет. Иначе ми се свиѓаше факултет мислев ќе има работа ќе искрсне нешто . Cisco си го учам од дома пошо е скапо во Семос. Еве и ми текна нешто. Имаше обука за компјутери преку агенција за вработување. И идам да потполнам за во Семос за бесплатна обука. Типов што работи ми вика дечко ова е за понапредни, ако не влезеш ќе те избришеме од завод, ќе имаш забрана од една година. Ја потполнувам да учење на програмирање, ниту ми се јавија од завод ниту ништо. И прашувам една жена и викам зашо не ми се јавиле таа ми вика дека свои луѓе си праќаат на обуки.

Не да незнам. Сега знам што треба да се учи. На 18 год незнаев и безвезе се запишав на тој факултет. Иначе ми се свиѓаше факултет мислев ќе има работа ќе искрсне нешто . Cisco си го учам од дома пошо е скапо во Семос. Еве и ми текна нешто. Имаше обука за компјутери преку агенција за вработување. И идам да потполнам за во Семос за бесплатна обука. Типов што работи ми вика дечко ова е за понапредни, ако не влезеш ќе те избришеме од завод, ќе имаш забрана од една година. Ја потполнувам да учење на програмирање, ниту ми се јавија од завод ниту ништо. И прашувам една жена и викам зашо не ми се јавиле таа ми вика дека свои луѓе си праќаат на обуки.

Имам колеги кои немаат ниту еден сертификат, а земаат 45 фунти за 15 минути Циско сервис.Не е све до сертификатите на Запад, битно е колку знаеш.

Најжалосно е , и што новиве ''инвеститори "' ја користат минималната плата што следува со закон како основица . Последен пример случај за ова е Дрекслермаер.

Pa i kaj nas IT kompaniite ne ti baraat sertifikat.
Jas dzabe gi imam koga nikade ne mi gi pobaraa, a ni pak gi interesirase za prosekot vo diplomata. Mi pobaraa proekti sto imav praveno i tolku.
Samo so list ne se dokazuva znaenjeto mora i praksa. ;)

Najvazno e i da i imas zelba da napreduvas i da znaes angliski.
Ako vidat deka imas nekakvo znaenje i zelba za napredok te prakaat na obuka.
Takvi imase 2-3 zenski bez iskustvo samo sto zavrsija fakultet otidoa vo Germanija na besplatna obuka.

Се извинувам што се избацувам овака сред муабет.. не сакам да ви ја нарушам конверацијава.. Ама, тоа болдираното, не да ми боде очи, ме ослепe начисто. Искрено се надевам дека си крајно саркастичен околу ова. Со други зборови (доколку не си) пишуваш работи за кои стварно појма немаш. Затоа што, или досега се ти е подарено на тацна или живееш надвор од Македонија, некаде каде ви раскажуваат како во Македонија бизнисот цвета и секој вработен зима мин плата од 3 х 160евра.

Нема работа државно, нема приватно, значи ако фатиш криминал, па тие се криминалци, ситни риби у апсаана, да бегаш немаш каде, значи што??? Па они не тераат да се убиеме ама пред тоа убиј некој друг мислам не без кабает него у фазонот на Малком Х ако не си спремен да умреш за Твојата ствар тогаш исфрли го зборот слобода од својот вокабулар. Инаку ко народ немаме класна свест, не знаеме да организираме ни граѓанска непослушност, не сме солидарни и затоа кој ќе чека револуција, индивидуална револуција а тоа е подобро гроб одколку роб!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom