Некаков “ТМРО’’ сератор наговестува поделба на Македонија...

• Креатор на темата Креатор на темата шарко
  • Време на започнување Време на започнување
Не, јас одлично сум ја сфатил поентата на форумот, и како таква си ја терам онака како што налага и како што предлага интернет афектот, предизвикан од многубојните (со различни нијанси) глупости.
Кога јас и ти, сме можеле заедно да поминеме два саата без да се скараме, и да се чепнеме на етничко-УЧК-овска основа, тогаш навистина и кај тебе и кај мене се наоѓале по некој афинитет за прекршување на правилата на меѓунационалистичките и меѓурелигиозните спорови. Едноставно меѓу нас во тој момент, не постоела ни нација, ни етникум, ни права, ни дискриминации, едноставно ништо од тие нижи форми на човековите сурогат - нижи страсти и желби, на крај сатисфакции. Ќе се пуцаме на форум да! Ама немој да кажеш дека секој албанац шо си го запознал во животот, сакал да ти ја каменува куќата. Немој да кажеш дека не си сретнал албанац што сака во животот да не живее во тие рамки и пунктови на глупавите националистички стереотипи. На форум ги има неколкумина (како старт).

Ако праиме муабет за тоа кој повеќе е радикален и кој повеќе е за да се ништи некој (албанци или Македонци), претерај ги страните наназад и темите наназад ќе видиш кој е порадикален (иако се припадници на мирољубивата Христијанска религија, и мирољубивиот Македонски народ). Ова е форум, уживај, ама не напинај до толку.
да де Македонецот е радикален бидејќи си го брани своето,а албанецот е мирољубив зашто го напаѓа туѓото....................

да де Македонецот е радикален бидејќи си го брани своето,а албанецот е мирољубив зашто го напаѓа туѓото....................

Ти никогаш нема да научиш, и никогаш нема да знајш, никој што напаѓа, ни кој што брани. Никого не треба да се амнестира во една ваква калакурница како балканскава, но за се си има генеза, и мора да се почитува генезата. Некој е ебан од самиот себеси, а некој па го ебал некој друг.
Најлошото е што кога и мене (вие простата маса - дали Албанци или Македонци - не е битно) ќе ме доведете во ситуација да одбирам страна, а јас кутриот секогаш припаѓам таму каде што е малцинство, и каде што повеќето се против малкуте. Вистината како убавината, има неколку страни, каде со менување на ракурсот, се гледаат сите убавини и вистини. Моментално мојот ракурс е онаму каде што треба да го контри твојот, не затоа што е твој и што е неинтелигентен, туку затоа што е количествено повеќеброен.

Нема гајле, Албанците немаат искуство со поделби на држави.

Абре ме изнасмеја. Си измисли и си исконструира работи кои нит сум ги кажал нит сум мислел да ги кажам. Али нема везе, нормално дека ќе пробаш да ме искомпромитираш.

Македонец во Арачиново, кој кога го убија пред врата, само рекоа - Ја ништа не знам, ништа нисам чуо. Е ова е исто само во обратна насока, не да се заштити своето, туку да се брцне главчќето во песок, демек сами ќе се решат работите, исто како трите мајмунчиња со рацете на сетила. Така живее еден добар слој од Македонците, али коа ќе им дојде јајцето на газот, ќе биде касно.

Еве цитат од една македонска народна песна: ...“од проклетите шпиони и неразбрани трговци“

Можеш комотно да им го залепиш епитетот “неразбрани трговци“ на луѓето во власта. Они се криви зошто не се гонат по закон толку многу албанци со криминални досиеа што убивале, палеле куќи, силувале ... Ако албанец во арачиново се прави на Тошо после убиство на македонец, тоа е заради страв од реперкусии. Ти што мислиш која земја е ова! МВР не гарантира заштита за сведоци. тој што ќе издаде ќе го скинат или ќе му ја запалат куќата- сосем очекувано нешто. Да нема шарлатански договори помеѓу албански и македонски партии околу гонење на криминалци од албанска националност тогаш МВР ќе извлече информации и ќе го најде престапникот. Прво и основно, на дело на злостор не се дозволува пристап на медиуми. Кога некој пред камера ќе каже НЕ ЗНАМ НИШТО....значи ШТО ТИ Е БРЕ БУДАЛО ШТО МЕ ПРАШУВАШ ПРЕД КАМЕРА ЦЕЛ СВЕТ ДА МЕ ВИДИ КАКО КОДОШАМ!!!! Да имаа професионален пристап во МВР ќе знаеа како да повикуваат на разговор луѓе, ќе практикуваа дискреција и дрн дрн не сум џандар да знам се, ама површината сосем логична

--- надополнето ---

--- надополнето ---

[/COLOR]

Да бе, јас коа бев со тебе во Скопје, ти ја каменував куќата, ти се посрав во колата, ти турив отров за глувци во сокчето, и крај, едноставно јас како Албанец кој што би требало да бидам угледен европски граѓанин (такви какви што никаде нема) место твојата добродушност и желба за добро"соседство" и соживот јас се обратно сторив. Така беше или не?

Јас мислам дека имаш проблем со некои од предрасудите ти во животот, каде телевизијата и интернетот стануваат главен расудувачки фактор во твојот живот. Пази, почнуваат да се тетерават по телевизии и филмови и приказни (демек по вистинита прича), каде маж ужива некој друг да му ја кова жената. (внимавај, лабилен си)

--- надополнето ---

КРАЈ НА МУАБЕТОТ!

Признај, дека е така! Јас знам, Албанците се прости, ама на секои тројца прости Албанци, имаме по двајца прости Македонци (пак ќе попуштам во бројкиве и просециве). Разликата е во нијансата на опаковката. Ваму ги држи имамот или стадото (офци) во гравитација кон тој протитилачки епицентар, таму телевизиите и медиумите (демек ти биле еманципирани-либерал европјани).
Ваму се слушаат песми за Орце, ваму за Аљи. Нема разлика!

Ама еве не Евилниов бројка, му сметало што албанците биле монолитни во однос на тие национални прашања, а исто така зошто Македонците не биле монолитни, и сега да можи ќе ме камшикува мене, оти му се посрав во колата пред едно две години, коа шетавме низ Скопје. (демек албанец јас, зато не знам култура)

Што да ПРИЗНААМ кога имаш црно на жолто што мислам и што ја отсликува реалноста. Македонците немаа почит за Албанците после осамостојувањето на Македонија а полицијата ставаше во ист кош и криминалци и обични селани. Секој албанец беше мета ама пак, генерално работите беа стабилни. И за време на Југославија и по осамостојувањето на Македонија, во земјава многу албанци беа поврзани во јавниот живот или имаа работа во некоја државна фирма. По приватизацијата многу луѓе останаа без работа. Ако за македонците беше лошо, за албанците беше полошо. Најголемите несреќи на микро ниво- по маалата, хајки на македонци против Албанци или обратно, тепачки по автобуси и во средни школи.....тоа беа само ДЕЦА! Деца што правеа големи бељи....како што им доликува. Каде беа тогаш сите социолози, психолози и педагози да интервенираат јавно на ТВ или во форуми, по школи, да им одржат понекоја лекција за омраза и насилство! Децата ги почнаа бељите а возрасните мажи наседнаа и се вовлековме едни со други во целата глупост.

Никој не вика дека Албанците не се криви за ништо. Правеа работи, и уште прават работи, што ги иритираат македонците. Не се они криви. Криви се нашите “државници“ кои НЕМАА ПОЈМА како се да се постават основите на новиот социјален договор помеѓу албанците и македонците.

Треба македонците да се стекнат со некои основи во социологијата и антропологијата, ќе му се разјаснат на народов многу работи.
Албанците треба да се култивираат. Да научат македонски, да одат во школо и да не се понашаат како паднати од марс во земја во која се родени и израснати!

Ти никогаш нема да научиш, и никогаш нема да знајш, никој што напаѓа, ни кој што брани. Никого не треба да се амнестира во една ваква калакурница како балканскава, но за се си има генеза, и мора да се почитува генезата. Некој е ебан од самиот себеси, а некој па го ебал некој друг.
Најлошото е што кога и мене (вие простата маса - дали Албанци или Македонци - не е битно) ќе ме доведете во ситуација да одбирам страна, а јас кутриот секогаш припаѓам таму каде што е малцинство, и каде што повеќето се против малкуте. Вистината како убавината, има неколку страни, каде со менување на ракурсот, се гледаат сите убавини и вистини. Моментално мојот ракурс е онаму каде што треба да го контри твојот, не затоа што е твој и што е неинтелигентен, туку затоа што е количествено повеќеброен.
кога ќе признаеш/извиниш дека 2001 не требаше да се случи,наместо да браниш некои си неосновани човекови права,застапеност и разни смешни искази можеби тогаш ќе ме сметаш за интелигентен,и на твоја страна...................а бидејќи НИКОГАШ не си рекол дека ОНА и нападот на ТЕРИТОРИЈАТА на МК биле за осуда(било усмена или со казна),не очекувам да бидеш нешто поразличен од твоите браќа-терористи

кога ќе признаеш/извиниш дека 2001 не требаше да се случи,наместо да браниш некои си неосновани човекови права,застапеност и разни смешни искази можеби тогаш ќе ме сметаш за интелигентен,и на твоја страна...................а бидејќи НИКОГАШ не си рекол дека ОНА и нападот на ТЕРИТОРИЈАТА на МК биле за осуда(било усмена или со казна),не очекувам да бидеш нешто поразличен од твоите браќа-терористи

Da jas priznavam deka 2001 ne trebase da ni se sluci, trebase od prethodno da imame kolku tolku osnovni prava, za da ne dojde do toa sto dojde 2001. No sistemot na milosevic bogami e ubistven sa samiot sebe. Potoa koj eban faktor si ti, da ti se izvini nekoj. Ako nekoj treba da se izvini, toa e samata drzava kon naselenieto vo tie reoni kade granatirase.

Што да ПРИЗНААМ кога имаш црно на жолто што мислам и што ја отсликува реалноста. Македонците немаа почит за Албанците после осамостојувањето на Македонија а полицијата ставаше во ист кош и криминалци и обични селани. Секој албанец беше мета ама пак, генерално работите беа стабилни. И за време на Југославија и по осамостојувањето на Македонија, во земјава многу албанци беа поврзани во јавниот живот или имаа работа во некоја државна фирма. По приватизацијата многу луѓе останаа без работа. Ако за македонците беше лошо, за албанците беше полошо. Најголемите несреќи на микро ниво- по маалата, хајки на македонци против Албанци или обратно, тепачки по автобуси и во средни школи.....тоа беа само ДЕЦА! Деца што правеа големи бељи....како што им доликува. Каде беа тогаш сите социолози, психолози и педагози да интервенираат јавно на ТВ или во форуми, по школи, да им одржат понекоја лекција за омраза и насилство! Децата ги почнаа бељите а возрасните мажи наседнаа и се вовлековме едни со други во целата глупост.

Никој не вика дека Албанците не се криви за ништо. Правеа работи, и уште прават работи, што ги иритираат македонците. Не се они криви. Криви се нашите “државници“ кои НЕМАА ПОЈМА како се да се постават основите на новиот социјален договор помеѓу албанците и македонците.

Треба македонците да се стекнат со некои основи во социологијата и антропологијата, ќе му се разјаснат на народов многу работи.
Албанците треба да се култивираат. Да научат македонски, да одат во школо и да не се понашаат како паднати од марс во земја во која се родени и израснати!

Горе долу постот е она што јас го зборувам цело време. Убаво кажано, објаснето, финиширано, со сите потребни финеси.

На крај сите сме жртви на туѓи игри и цели, а "наши" луѓе се поклопувале и поклопуваат одлично во туѓите агенди. Останува само виното испиено со ронки на череп испечено лебче, "насолено" со буковка. Се друго се батали.

--- надополнето ---

Јас не се извинувам за ништо што јас лично и персонално, каде мое семејство и дел од моето семејство лично и персонално не биле ангажирани за нешто што ти обвинуваш. Обратно од целава ситуација, на мои блиски брачеди, фамилија, им беа горени куќи, нивни мајки беа терани да се покрстуваат, да пеат "За Албанци гасна комора" идр.

Јас за тоа не барам од тебе да ми се извиниш, освен ако и ти не си бил дел од тие "Европски" """демонстрации""".

Haha Picasso,ne si svesen deka toa ti sto velis ''za Albanci gasna komora'' imase zadnina...A zadninata sekako ja znaes koja e: ''provokacija i napad na teritorija koja e Makedonija od strana na Albanskata strana...propratena so nevidena agresija i pomos od strana na nekontroliranata granica so Kosovo''...unistuvanje na crkvi,religionzni objekti,ubivanje na vojnici,zlostorstva, nema nikakvo ama bas nikakvo opravduvanje ne barem od nas,a Gospod ke im plati na tie sto kinele krstovi od crkvi i koi palele crkvi...toa da si znaete...

Слушнавте некој од албанските интелктуалци да ги осуди активностите на УЧК врз чуварот на Бриони, мавровските работници, карпалак и вејце итн.

Еве не дозволуваат Бриони да се обнови, оти ?

Во Арачиново колку Македонци денеска има ?

Човекот што го убија на врата зошто не сакал да го прода кучата.

Они сите активности им се во насока на ослободување од оваа вина и ставање на овие предмети надвор од било кои закони освен законот за амнестија.

Најголемата грешка е амнестијата од 1945, од тие амнестираните изникнаа овие сега, ист калап.

Haha Picasso,ne si svesen deka toa ti sto velis ''za Albanci gasna komora'' imase zadnina...A zadninata sekako ja znaes koja e: ''provokacija i napad na teritorija koja e Makedonija od strana na Albanskata strana...propratena so nevidena agresija i pomos od strana na nekontroliranata granica so Kosovo''...unistuvanje na crkvi,religionzni objekti,ubivanje na vojnici,zlostorstva, nema nikakvo ama bas nikakvo opravduvanje ne barem od nas,a Gospod ke im plati na tie sto kinele krstovi od crkvi i koi palele crkvi...toa da si znaete...

Полека брат, јас сум дете на Вардар, од прцул сум одел на утакмици и знам што се скандираше многу години пред 2001. За среќа сум еволуирал малце од навивачкиот менталитет и за доброто на сите околу мене сега знам колку е штетно кога некој ќе заземе менталитет на жртва. Кога влегуваш во таква роља одма се забораваат неправдите нанесени од “наша“ страна. Германците “гасирале“ 6 милиона евреи....дали тоа значи дека денес евреите не се возат во мерцедес и БМВ...фала богу дека возат. Некои работи не се забораваат ама не можеме бе луѓе да живееме во минатото. Најарно за сите е кога ќе си признаеме самите пред себе кој каде згрешил и точка на сето тоа. Ти биди најдобар што можеш, нека биде шиптарот најдобар што може па да излеземе мегдан како тоа што го прават цивилизираните народи по светот.

Ние македонците НИШТО не сме научиле од нашите преродбеници што изгинале како никој претходно за слободна македонија. Не само што се бореле двајца без тројца против турски аскер, срби, бугари, грци, албански качаци и кој уште не....и на крај пак успеале да остават некој збор што треба да служи како водило за следните генерации. Сите урлаат ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ПИТУ ГУЛИ ДАМЕ ГРУЕВ а никој не знае каков аманет оставиле луѓево.

“Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар на народите“

“Светот“ е Македонија а “народите“ се сите народи што живелее на македонско тло во времето на Гоце Делчев. Знаел он дека македонија ќе биде шарена од власи, турци, роми, арнаути покрај македонците. Си рекол, најумно е да оставам мирољубив аманет нека се здружат сиве против истакнатите душмани (кои сеуште важат) наместо да се колат меѓу себе.

И така и би. Како да не. Македонците си го прибраа националниот идентитет во недостаток на разбирање дека тој идентитет и етничкиот идентитет може да се слични но во модерни услови, различни нешта. Албанецот не може никогаш да БИДЕ Македонец но може да има разбирање за Македонците и да прифати некои нивни начела. Само со арно, не со пукање. Уште имаме време да научиме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom