- Член од
- 20 јули 2016
- Мислења
- 7.814
- Поени од реакции
- 5.086
Јас работам во недела. Може колку сакаш да пишуваш за мене тоа нема да ги смени фактите.ти работиш во недела?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јас работам во недела. Може колку сакаш да пишуваш за мене тоа нема да ги смени фактите.ти работиш во недела?
Јас не работам во недела, ама немам против да работам, ако позицијата ми налага така. Некои работни позиции најфункционални се во недела. Некои се прва смена, некои се втора смена, некои се трета, некои се по 12 саати, некои работат и на празници. Се додека се заработува пари, не гледам никаков проблем за тоа што е работен ден и недела. Треба да има 2 слободни денови во неделата (или еден за тој што така сака), а дали ќе бидат вторник и среда, или сабота и недела не ми мења.ти работиш во недела?
па зошто не побараш да работиш во недела со цел поголем придонес во работата и стварање на поголем капитал? кога ќе работиш во недела и ќе бидеш слободен во вторник додека сите се на работа, и слободниот ден не моеш никогаш да си го испланираш со никого од твоите блиски ќе разговараме.Јас не работам во недела, ама немам против да работам, ако позицијата ми налага така. Некои работни позиции најфункционални се во недела. Некои се прва смена, некои се втора смена, некои се трета, некои се по 12 саати, некои работат и на празници. Се додека се заработува пари, не гледам никаков проблем за тоа што е работен ден и недела. Треба да има 2 слободни денови во неделата (или еден за тој што така сака), а дали ќе бидат вторник и среда, или сабота и недела не ми мења.
Демек најпогодени биле тие што работат за минимални плати, демек ручек со семејството, одмор бла-бла. А тие самите се залагаат и се борат за плус дневници, на празници поготово.
Другарче имам, чиста иронија - најголем противник за работење во недела, сакал да се види со неговите дома (а стално раскажува дека се караат кога се дома пошо немаат муабет).а кога ќе понудат за празници дупла дневница или заНова година или денови кога има јаки фирми во локалот кај што работи, одма се нуди да работи, пошо ќе заработи дупло + бакшиш. За Нова година не е битно семејството...
Кој сака може да работи кога сака не е битно дали е Стојко, Митко или Трајко.па зошто не побараш да работиш во недела со цел поголем придонес во работата и стварање на поголем капитал? кога ќе работиш во недела и ќе бидеш слободен во вторник додека сите се на работа, и слободниот ден не моеш никогаш да си го испланираш со никого од твоите блиски ќе разговараме.
Може нема фамилија, може сака во понеделник да оди да пие во кафана бидејќи е поефтино. Од кај знаеш...па зошто не побараш да работиш во недела со цел поголем придонес во работата и стварање на поголем капитал? кога ќе работиш во недела и ќе бидеш слободен во вторник додека сите се на работа, и слободниот ден не моеш никогаш да си го испланираш со никого од твоите блиски ќе разговараме.
дека продавниците мора да работат во недела затоа што луѓето ќе останат гладни кажи му го на некој друг.
дека за моловите е нужно да работат во недела и празници во време кога дигитализацијата е у подем и речиси сите продавници имаат онлајн продавници е небулозно тврдење.
бонус:
вработените во моловите имаат еден слободен ден во неделата и најчесто наредниот слободен ден им е по 7 работни денови. во некои месеци тоа значи дека ќе имаат само 3 слободни денови. кажи ми дека тоа е исто со слободен викенд како цел нормален свет.
Се сложувам.Јас сум за секој ден да биде работен бидејќи тоа е добро за сите. Економијата ќе расте, платите, профитите, даноците и ќе бидат задоволни потрошувачите. Против оваа мерка сум.
Има невработени што би работел и за 10.000 денари и недела и света недела. Што со нив?Се сложувам.
Ако во недела и секој празник се плаќа плус ФИКСНО 1000 денари на дневница, Такси од дома до работа - работа дома.
Исто така и после 16:00 секој саат да се плаќа дупло (мин +100 денари).
Па ако таа продавачка е од 2 до 10 на работа да си лапне + 600 денари дневница.
И да, ЗАДОЛЖИТЕЛНО храна и превоз да се плаќа. Дали организирано или кеш дополнителен не е битно.
Па нека работи се 24/7.
Очигледно не сфаќаш дека Недела неработен ден е само за најпогодените. Тие што сеа работат за 16 000/18 000 месечно.
На нив им значи, или ќе седат дома со фамилијата/ќе шетаат или ќе лапнат дупла дневница.
Џабе ќе праиме муабет економски гледано и со бројки, реалната ситуација на терен е друга.
Пошто знаеме како се работи низ Македонија, државата МОРА да прави вакви мерки. Пошто нормално газдата нема до прст да мрдне за тебе, во 90% од случаите. Буквално ќе те плати најмалце што може.
И пред да каже некој "снајди се" и останати муабети, сфати не може сите да тераат бизнис или да идат у ИТ. Мора некој и да реди роба у маркет, да чисти, да чува, да работи на лента итн.
Се сложувам.
Ако во недела и секој празник се плаќа плус ФИКСНО 1000 денари на дневница, Такси од дома до работа - работа дома.
Исто така и после 16:00 секој саат да се плаќа дупло (мин +100 денари).
Па ако таа продавачка е од 2 до 10 на работа да си лапне + 600 денари дневница.
И да, ЗАДОЛЖИТЕЛНО храна и превоз да се плаќа. Дали организирано или кеш дополнителен не е битно.
Па нека работи се 24/7.
Очигледно не сфаќаш дека Недела неработен ден е само за најпогодените. Тие што сеа работат за 16 000/18 000 месечно.
На нив им значи, или ќе седат дома со фамилијата/ќе шетаат или ќе лапнат дупла дневница.
Џабе ќе праиме муабет економски гледано и со бројки, реалната ситуација на терен е друга.
Пошто знаеме како се работи низ Македонија, државата МОРА да прави вакви мерки. Пошто нормално газдата нема до прст да мрдне за тебе, во 90% од случаите. Буквално ќе те плати најмалце што може.
И пред да каже некој "снајди се" и останати муабети, сфати не може сите да тераат бизнис или да идат у ИТ. Мора некој и да реди роба у маркет, да чисти, да чува, да работи на лента итн.
Тогаш нема потреба да има молови ако сѐ има онлајн, а и луѓето што работат во тие продавници ќе останат без работа. Да не правиме муабет за тие што се во администрација, шалтерски работи и слично.па зошто не побараш да работиш во недела со цел поголем придонес во работата и стварање на поголем капитал? кога ќе работиш во недела и ќе бидеш слободен во вторник додека сите се на работа, и слободниот ден не моеш никогаш да си го испланираш со никого од твоите блиски ќе разговараме.
дека продавниците мора да работат во недела затоа што луѓето ќе останат гладни кажи му го на некој друг.
дека за моловите е нужно да работат во недела и празници во време кога дигитализацијата е у подем и речиси сите продавници имаат онлајн продавници е небулозно тврдење.
бонус:
вработените во моловите имаат еден слободен ден во неделата и најчесто наредниот слободен ден им е по 7 работни денови. во некои месеци тоа значи дека ќе имаат само 3 слободни денови. кажи ми дека тоа е исто со слободен викенд како цел нормален свет.
Гледав некои огласи за работа во САД (не се сеќавам која држава). Таму беше наведено се. Од можна прекувремена, работа неработен ден по потреба со истакнат % зголемување дневница до колку килограми дневно ќе треба да дигнеш (физичка работа беше, опслуга на кафеани). И тоа е наведено како работа по час. За толку часови, толку пари. Секое плус носи поголеми пари. Оному што му требаат, ќе бара таква работа. Ако не му требааат, ќе бара друго.
Овде огласите се -барам работник, да познава илјада вештини плус стоиеден начин за комуникација и десет јазици...за работа во магацин и слично. Друго, услови, ништо нема. Ниту работа недела, ниту прекувремено, ниту колку бонус...ништо.
Па ќе те матка, не те пријавува, ќе те држи под секој минимум без разлика доаѓал 40 или 60 часови...за држави како нашата веројатно мора да има (подруг од овој закон, овој има некои проблеми) закон ама и камшик за се.
Патем, доста луѓе гледам работат во трафики и стоваришта, иако се со факултети. Така да овде не е репер ништо.
Ние имаме 15% невработени сад 4% сад има БДП пер капитал 5 пати поголем од МК. Кога ќе имаме таа невработеност и БДП ќе збориме и за ќе го сркаме. Инаку според сегашната состојба платите во МК ќе го достигнат сад за 150 години. 150 години е проекција од студија на Петар Гошев.Гледав некои огласи за работа во САД (не се сеќавам која држава). Таму беше наведено се. Од можна прекувремена, работа неработен ден по потреба со истакнат % зголемување дневница до колку килограми дневно ќе треба да дигнеш (физичка работа беше, опслуга на кафеани). И тоа е наведено како работа по час. За толку часови, толку пари. Секое плус носи поголеми пари. Оному што му требаат, ќе бара таква работа. Ако не му требааат, ќе бара друго.
Овде огласите се -барам работник, да познава илјада вештини плус стоиеден начин за комуникација и десет јазици...за работа во магацин и слично. Друго, услови, ништо нема. Ниту работа недела, ниту прекувремено, ниту колку бонус...ништо.
Па ќе те матка, не те пријавува, ќе те држи под секој минимум без разлика доаѓал 40 или 60 часови...за држави како нашата веројатно мора да има (подруг од овој закон, овој има некои проблеми) закон ама и камшик за се. Веројатно дека трпи економијата ама друг начин на стопирање тешка експлоатација на сиромаштија не знам.
Патем, доста луѓе гледам работат во трафики и стоваришта, иако се со факултети.
Дури и приватните одамна запослуваат со врски така да...Така да овде не е репер ништо.
Имање на факултет не значи ништо за компанијата, ако нема потреба од високо образована личност него му е сеедно дали малтерот ќе го меша магистер, или некој со 4то одделение.Гледав некои огласи за работа во САД (не се сеќавам која држава). Таму беше наведено се. Од можна прекувремена, работа неработен ден по потреба со истакнат % зголемување дневница до колку килограми дневно ќе треба да дигнеш (физичка работа беше, опслуга на кафеани). И тоа е наведено како работа по час. За толку часови, толку пари. Секое плус носи поголеми пари. Оному што му требаат, ќе бара таква работа. Ако не му требааат, ќе бара друго.
Па ќе те матка, не те пријавува, ќе те држи под секој минимум без разлика доаѓал 40 или 60 часови...за држави како нашата веројатно мора да има (подруг од овој закон, овој има некои проблеми) закон ама и камшик за се. Веројатно дека трпи економијата ама друг начин на стопирање тешка експлоатација на сиромаштија не знам.
Патем, доста луѓе гледам работат во трафики и стоваришта, иако се со факултети.
Дури и приватните одамна запослуваат со врски така да...Така да овде не е репер ништо.
Овие по правило мора да одат во 2 смени, ако си само прва смена ништо не можеш да завршиш после работа.Ако јас сакам да сум пекар, морам да работам ноќеска и рано сабајле, не можам да одам мене кога ќе ми текне. Ако сакам да работам администрација, не можам да им речам ај стајте ме втора смена, прва не ми се оди.