Наука и(ли) вера

• Креатор на темата Креатор на темата trilobite
  • Време на започнување Време на започнување
Veronauka e kontradiktoren poim.vera e vera, mozes da veruvas vo sto sakas, a nauka e nesto sto e racionalno i empiriski dokazano.Zatoa veronaukata kako konfesionalno ucenje na odredena vera e mnogu pogresen poteg na vladata.

Науката се' повеќе го докажува напишаното во Библијата...

Науката се' повеќе го докажува напишаното во Библијата...

Баш ме интересира доказот за големиот потоп и Ное кој во кораб прибрал примероци од сите животни во светот, и лавови и слонови и алигатори и пингвини и тапири и пајаци и крлежи и мачки и кози и волци и глувци и канаринци и полжави и жирафи и јакови и кенгури и кобри и моржеви и биоли и пуми и пеперутки и гуштери и мечки и скокачки пустински глувци и гнуа и кајмани и буфала и чудновати кљунаши и ленивци со три прста и панди и павијани и камили и овци и тигрови и мисирки и лемури и мунгоси и болви и диви свињи и пуми и кокошки и крави и нилски коњи и ему и фоки и пицајзли и коњи и албатроси и рисови и кондори и хиени и зебри и лами и ноеви и магариња и веверички и елени и лисици и муви и комарци и мравки и шимпанзи и чавки и лосови и брадавичести свињи и горили и видри и даброви и ластовички и тасманиски ѓаволи и варани и мршојадци и скакулци и импали..................

[FONT=Verdana, Arial, sans-serif]Adh-Dhariyat 47[/FONT]

"AND IT IS We who have built the universe * with [Our creative] power; (28) and, verily, it is We who are steadily expanding it. (29) "

28 - *Lit., �the sky� or �the heaven�, which in the Quran often has the connotation of �universe� or, in the plural (�the heavens�), of �cosmic systems�.

Ima i drugi.

Za temata:

I veruvam na naukata. Zosto? Pa momentalno pisuvam na kompjuter zablagodaruvajki i se na naukata.

Veruvam deka postoi Gospod. Zosto? Pologicno mi e.

Znaci: nauka I vera.

Браво 1 - 0 за вас. Ај сега да ги разгледаме сите трвдења кои се неточни.

п.с. Мене ме мрзи да наведувам примери. Ама сигурно ги има на кило.

Браво 1 - 0 за вас. Ај сега да ги разгледаме сите трвдења кои се неточни.

п.с. Мене ме мрзи да наведувам примери. Ама сигурно ги има на кило.
Samo logika na amerikanski futbal priznavam.

7:0 , touchdown.

Ajde angaziraj se, nemoj da bides mrza....

Ме мрзи со прст да мрднам во моментов. А инаку не можам да сфатам како и наука и вера. Тоа е како науката да ја вараш со Вера.
Anyway, what I really mean is, како можеш и двете кога едното ти вика ќе веруваш во ова зошто така ти кажувам ја, а другото ти вика ќе веруваш само во она што е докажано. Идат во конфликт.
Нели?

da. verata e dogmatizam, verata tvrdi deka nejzinata vistina e apsolutna vistina za site vreminja, a naukata za ona sto ne moze da se znae ne veli nisto, tuku zazema agnosticki stav.

Ме мрзи со прст да мрднам во моментов. А инаку не можам да сфатам како и наука и вера. Тоа е како науката да ја вараш со Вера.
Anyway, what I really mean is, како можеш и двете кога едното ти вика ќе веруваш во ова зошто така ти кажувам ја, а другото ти вика ќе веруваш само во она што е докажано. Идат во конфликт.
Нели?
Pa spored mene i dvete kazuvaat da veruvam vo istoto t.e. ne se kontradiktorni.

За настанокот на Земјата, животот, универзумот, човекот.... се и те како контарадикторни,
покрај тоа што имаат методи различни како два света, од кои едниот дефинитивно носи до вистина, а другиот јас и многу други пред и после мене би го окарактеризирале како интелектуална грешка (a mistake in reasoning). Па сеа ти види дали сакаш да го водиш својот живот од мудроста на луѓето од пред 2 илјади (со сиот нивен интелектуален капацитет) или ќе бидеш рационален, точка. It's up to you.:wink:

За настанокот на Земјата, животот, универзумот, човекот.... се и те како контарадикторни,
покрај тоа што имаат методи различни како два света, од кои едниот дефинитивно носи до вистина, а другиот јас и многу други пред и после мене би го окарактеризирале како интелектуална грешка (a mistake in reasoning). Па сеа ти види дали сакаш да го водиш својот живот од мудроста на луѓето од пред 2 илјади (со сиот нивен интелектуален капацитет) или ќе бидеш рационален, точка. It's up to you.:wink:
:) Abe ja si go kazav svoeto, zavisno od pristapot koj sto go imas. Taka kako sto ja pristapuvam na dilemata ne mi se pojavuva kontradikcija, a pritoa sum isklucitelno racionalen.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom