Ако Словените биле одсекогаш тука,зошто не биле христијанизирани уште во 4 век,како сите народи кои живееле во римско царство,
Тропна и остана жив.
туку морало да чекаат до 9 век,кога им е створена и писменоста со светите Кирил и Методиј?Што се случува со тие 5 векови,недостасуваат?
Како прво и основно, основната цел во создавањето на писмото, беше да ги христијанизираат Сарацените, Хазарите, Моравските Словени, Бугарите, Русите и другите народи на исток и север од Византија и за да потоа им ја наметнат византиската црковна власт.
Писмото беше искористено за ПРЕВОД на црковните книги од грчки и латински - на црковно-словенски, јазик кој бил вештачки стандардизиран за да ги користат тамошните свештеници кои не го разбирале грчкиот или латинскиот јазик,
бидејќи биле надвор од границите на Римската Империја.
Христијанството во Македонија не започнало во 4 век ниту пак создавањето на словенската азбука било со цел христијанизирање на овдешното население.
Имаш - НУЛА познавање на историјата, посебно основни работи кои се учеле во 5то одделение.
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 18:43 ---
Не мислев на тоа моја или твоја теорија, туку која теорија ја подржуваме.........
Ниту една од овие институции не вели стриктно дека словените се автохтони секаде каде живеат денеска, ниту велат дека се автохтони на балканот, ниту велат дека јужнобалканците се потомци на илирите.........
Јас лично не видов, ако ти си видел просветли ме.........
Ти можеш да читаш како ти се свиди, не е мој проблем да земам реченица по реченица и да ти ставам пред очи. Неписмен си, игнорантен и одбиваш да читаш.
А јас од друга страна можам да ти наведам дозина на странски светски историчари кои тврдат дека словенците се доселени во балканот, а албанците се автохтони, но ти тогаш одлучуваш да не веруваш во тоа и велиш дека е само политика...........
Ова теорија што ти ја подржуваш е политика, и нема воопшто смисла..............
Па токму тоа ти е целта од самиот почеток на темава, бидејќи те погоди фактот претходно постиран за носијата.
Јас не можам да сменам книги постари од мене самиот, а особено немам намера да се правам поглуп како би ти ја ублажил гордоста што авторот не напишал според твоите очекувања.
Мојот против аргумент е тоа што словенските јазици се премногу слични за да бидат од народ кои зафаќа/ло толкава територија.............
Сум читал и за археолошки истражувања, но сега ме мрзи да барам..............
Прво, да се разбереме, ти воопшто и немаш аргумент.
Второ, немаш капацитет да разбереш прости зборови а камо ли археолошки и научни истражувања, затоа не губи си време.
Трето, ти ги познаваш словенските јазици денес, немаш ни одблиску појма како тие изгледале пред 12 века и кои им биле разликите.
Како пример, денеска и азиските народи во Русија од Урал се до Камчатка пишуваат кирилица и говорат руски јазик.
Друг пример, ниту Шпанците или Португалците биле во поголем број кога пристигнале во Јужна и Централна Америка па населението ги прифатило нивните јазици.
Меѓутоа, никој денеска не тврди дека тие не се домородни жители бидејќи не го говорат стариот јазик на Маите, Инките или Ацтеките.
Замисли, вика има само лингвистичко проширување, тогаш една порака за да стигне од Русија до Македонија било потребно месеци, а еден јазик да се проширува треба милениуми.............
Врв на глупоста, јазикот се ширел преку пораки, со милениуми.
Ајде доволно ви беше на сите спинери на темава, кому не му се свидело тоа што пишал авторот за фустанелата нека лечи фрустрации на друго место.