Народната носија фустанела и опинци

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Апсолутно не ми смета ако авторот напишал дека сме позајмувале фустанче......
Мене ми смета кога гледате словени, веднаш заклучувате ние сме, а од друга страна викате не сме словени.....според потребата го менувате мислењето, по секоја цена сакате све *добро‘ во балканот да ви припаѓа вам.............
..

Ајде бе не туку се прави будала. Ние не претендираме да ги цензурираме сите автори кои така не нарекле, од ним познати причини, но сите сме свесни на кого мислеле.
Тоа дали авторот со право така не нарекол и зошто тоа го сторил, не го менува фактот дека станува збор за Македонците, ниту пак ние треба да го прифатиме неговото именување за коректно.

Нема докази за тоа кои се автохтони на Фустанелата........
Но факт е дека уште пред 6 век се најдени скулптури на луѓе со фустанела...........

Се согласувам.
--- надополнето: 21 октомври 2012 во 18:42 ---
Ete ti etimologija na zborot fustanela , pogolem dokaz od toa nema

Како што ниту сите познати нам болештии кои носат латински имиња или именувањето на ѕвезди со грчки имиња не се доказ дека болестите ги измислиле Римјаните или дека Грците ги качиле горе на небото ѕвездите, така и зборот фустанела не означува дека носијата ја патентирале Власите.

Ајде бе не туку се прави будала. Ние не претендираме да ги цензурираме сите автори кои така не нарекле, од ним познати причини, но сите сме свесни на кого мислеле.
Тоа дали авторот со право така не нарекол и зошто тоа го сторил, не го менува фактот дека станува збор за Македонците, ниту пак ние треба да го прифатиме неговото именување за коректно.

Се согласувам.
--- надополнето: 21 октомври 2012 во 18:42 ---

Како што ниту сите познати нам болештии кои носат латински имиња или именувањето на ѕвезди со грчки имиња не се доказ дека болестите ги измислиле Римјаните или дека Грците ги качиле горе на небото ѕвездите, така и зборот фустанела не означува дека носијата ја патентирале Власите.

Vlasite imaat kontinuitet vo upotrebata na zborot fustanela i najvazno upotreba na istata . Korenot ako se bara mnogu podlaboko , jas mislam najdaleku ke dojdeme do Rimjanite .

Па јасно пишува Славс................
Зошто треба да се поврзани со македонците???????????
:facepalm:

Ајде прво, пред да се пушташ во дискусија за нештото дај самиот ТОЧЕН превод на исечокот:

Македонеро напиша:
slavfust76.png

Или ако не можеш кажи, јас ќе ти го преведам.

Чекам...

Ајде прво, пред да се пушташ во дискусија за нештото дај самиот ТОЧЕН превод на исечокот:

Или ако не можеш кажи, јас ќе ти го преведам.

Чекам...

кога авторот рекол СЛАВС, зошто асоцирате на македонците?

ОК, значи констатиравме дека ти воопшто не знаеш што пишува на исечокот.

Не е важно колку сум разбирал........
Не ме интересира чим е фустанелата....
Ако ти најдеш еден странски историчар кој вика дека фустанелата е македонска, јас ќе најдам 3 такви кои велат албанска..........

Мене ме интересира зошто Славс = македонците, тој јасно пишува дека од словените албанците ја земале, но кои словени????????????

Мене ме интересира зошто Славс = македонците, тој јасно пишува дека од словените албанците ја земале, но кои словени????????????

Дали веќе ти одговорив?

Затоа престани да изиграваш будала.

:pos:

Самите си тврдат дека демек смениле 10-15 имиња низ историјата, а кај што апла се јавува НИВНОТО се прават наудрени и велат дека "немале ништо со тоа", и сега овој ќе ми изиграва удрен со мокра чорапа овде...

Ne mi go navreduvajte puno :D
Mnogu jasno prasanje postavi.
Ајде бе пиле, еве другарчево сака да дискутира тука ама се покажа дека е неспособно точно да ја преведе реченицата за која се запнал.

Еве ти штом застануваш во негова одбрана, бујрум ти дај превод.

Ајде бе пиле, еве другарчево сака да дискутира тука ама се покажа дека е неспособно точно да ја преведе реченицата за која се запнал.

Еве ти штом застануваш во негова одбрана, бујрум ти дај превод.

Јас гледам реално на нештата, тука пишува Словени , а терминот Словени е широк поим , како што праша puno така и јас би го формулирал .

:pos:

Самите си тврдат дека демек смениле 10-15 имиња низ историјата, а кај што апла се јавува НИВНОТО се прават наудрени и велат дека "немале ништо со тоа", и сега овој ќе ми изиграва удрен со мокра чорапа овде...

Се извинувам ако изгледам дека сакам да напаѓам, верувајте тоа не ми е намера.............

Не сме смениле 15 имиња, а всушност невозможно е да не се смени името на нација воопшто низ историјата........а знаеме дека пред 19 век немаше националности, имаше само групи со сопствен јазик, кога нема националност зарем има врска како ќе се викаат?....
Јас колку што знам нема нација која е позната со едно име, или себеси си се викаат на еден начин а светот ги знае со друго име, има такви милиони случаеви.......
Факт кој можеби ти лично никогаш нема да го прифаќаш е тоа што албанците се автохтони на балканот, затоа денеска ти си тој што се прави наудрен............
Самиот ти си контрадикторен, самиот историчар кој го употребувате за да потврдите нешто, ве вика словени, истиот не гледа разлика меѓу вас и другите во балканот........а ти го прифаќаш тоа, се согласуваш кога ве вика словени, и вие и албанците и како сите народи на светот си се викаме со различни имиња низ историјата, тоа е факт..........................

Он топих, фустанелата треба да се гледа како балканска/медитеранска носија, а не носија на еден народ, нема факти кои посочуваат дека е така.....

Добро, има ли барем еден писмен овде.

ДАЈТЕ ПРЕВОД па ќе дискутираме за нештото.

Можете или не?

Ченто стварно не можам да те разберам , зошто бегаш од прашањето???

"Тие носат специфична облека, која беше усвоена од нив претежно од Словените"
Ај сега КОНЕЧНО толкувај Словени и претежно .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom