Најубава химна според вас!

• Креатор на темата Креатор на темата Mario Gómez
  • Време на започнување Време на започнување

Која е најубава химна!

• Македонската

Гласови: 86 57,0%
  • Француската

Гласови: 4 2,6%
  • Германската

Гласови: 14 9,3%
  • Руската

Гласови: 12 7,9%
  • Бразилската

Гласови: 4 2,6%
  • Италијанската

Гласови: 14 9,3%
  • некоја друга

Гласови: 17 11,3%

• Вкупно гласачи
    151
Сите што сте гласале за нашата сте патриоти, си ја сакате државата, алал да ви е!
Ама појма од музика немате бе :pos:

Don't kill me please... :smir:

Доколку ја изоставиме нашата...

10.
9.
8.
7.
6.
5.
4.
3.
2.
1.

--- надополнето ---

јебење е на СФРЈ ! :vozbud::vozbud:

Интересен факт: Две песни на Рабиндранат Тагоре се денешни национални химни на .

1.

јебење е на СФРЈ ! :vozbud:

Во 1797 големата Полско-Литванска империја е поразена од Русија, Прусија и Австрија. Многумина полски поети од тој период пишуваат дека полската нација е уништена. Но, во Италија под закрила на Наполеон се формира легија на полски војници кои се со намера да ја поразат Австрија и да ја ослободат Полска (...од Италија до Полска...). Јозеф Вибицки таа година ја пишува Mazurek Dąbrowskiego, со цел да ги мотивира војниците.

Во 1834 Самуил Томашик на основа на истата музика пишува песна насловена Hey, Slovaks (Хеј Словаци, Hej, Slovаci) која се користела како пан-словенска химна. Врз истиот ритам до пред ВСВ во Хрватска се пеела Хеј Илири.

И додека Mazurek Dąbrowskiego е официјална химна на Полска од 1926, Хеј Словени е официјална химна на СФРЈ од 1943. Hej, Slovаci е неофицијална химна на Словачка.

Навистина е “јебење“ на СФРЈ :)

Македонската секако дека ми е најубава, дури и не мора да го пишувам тоа, а после неа Германската ми е најдобра! Deutschland Deutschland Uber Alles!

генијално нешто...да натера да идеш по државјанство : )

Италијанскава е најбоље на крајот кога викаат SI!!! а и текстот е добар, за кој не разбира итал. ја најдов и со англиски :)

Исто така убава ми е и германската ама глупо е што сега ја пеат само третата строфа, премногу Наци му беа на светот првите две строфи :)

Советската химна е убедливо најдобра според мене! нема боља, ептен е epic!

Македонската се разбират како прва!!!!:oeoeoe:
Германската ми е добра онака...и оваја европскава ода на радоста на германски јазик...

Македонската химна за мене е најубава. Се разбира дека е субјективно, ама секогаш кога ја слушам се ежам до коска. Посебно последниот стих: Македонија слободна, слободно живее! Сега додека го пишував се наежив...
После македонската химна, која како што реков за мене нема конкуренција, втора химна што многу ми се допаѓа е италијанската. Ведра, весела, баш онака потсеќа на Италија кога ќе ја чуеш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom