Најсекси храна

  • Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
FortunE напиша:
Пељте од шира со оревчиња сецкани одозгора. Бојата розевкасто-црвенкаста ми е мх мх!
Шира знам што е, ама ќе ми објасниш што е тоа „пељте“ или да го поставам ова прашање во „смешни зборчиња на локален дијалект“? :wink:
 
Peltje e Gele prozirno grdo e bagi deka se drma malce e ko pacha ama se jadi ko desert
 
SpaceLily напиша:
Peljte e mnogu grozno be!

Грозно?:icon_eek: Па не ти зборвам за пача да му се сневиди! Зборувам за нешто со киселкаст интересен вкус кој му го дава чистиот сок од грозје.

Acid напиша:
Шира знам што е, ама ќе ми објасниш што е тоа „пељте” или да го поставам ова прашање во „смешни зборчиња на локален дијалект”?
Иначе Ејсид, ширата се вари со не знам уште што (не знам бидејќи не сум пратела што става мајка ми) и тоа се згуснува. Изгледа како пудинг, но има многу интересен вкус. А тоа дали ќе мрда или нема, зависи од тоа колку се вари и колку се згуснало.

ragazza напиша:
Peltje e Gele prozirno grdo e bagi deka se drma malce e ko pacha ama se jadi ko desert
Не можеш да споредиш пача и пељте, што ви е?
Прво - пачата е солена и се прави нели од свински нозе, а пељтето е киселкасто и како што кажав се прави од шира која не верувам дека не му се допаѓа на некој (ист е вкусот, само се јаде со лажиче, а не се пие).
Второ - не е проѕирно, изгледа малку како желе, ама има супер розевкасто-црвенкаста боја, а пачата е проѕирна до кремаста.
 
Мммммммм... пељте!!! мх, мх, мх, мх...
Па поубаво нешто од него немам јадено!
Тоа што е киселко го прави посебно и најубаво!
Форчн, се сеќаваш на пељтето што го јадевме кај мене дома?:wink:
Признај дека поубаво пељте од него немаше дотогаш пробано!:baeh:
 
Да, Бич екстра беше, да учиш од мајка ти да правиш и ти:icon_lol:

Јас ретко кога признавам добро спремено јадење од други, најубаво ми е мама кога ќе спреми, ама тоа дома ти беше навистина супер!

Тие кои не пробале, да не се плашат од тоа што мрда за да лапнат!:icon_lol:
 
Minatiot vikend probav nesto interesno: Tasmanian Cherries vo sos oid krushi i shlag (so nekolku kapki limon).

Ovie creshni se pogolemi od obicnite, potvrdi, poblagi. Koga se stavaat vo sos, nababruvaat i omeknuvaat, deluvaat nesto kako kompot. No bidejkji se potvrdi od obicnite, koga se vo sos se bas taman!

Treba da se probaat. ;-)
 
Misirkov напиша:
Ne ocekuvav ova so "pickled ginger" da naide na takva reakcija. :-))) A navistina nemame vo nasiot jazik zbor t.e. glagol za "pickled". Treba da dojde nesto kako "turshiran"? :-))) Na ova mislev:

http://japanesefood.about.com/library/pictures/blbenishoga.htm

Znam na sto mislese. Ne deka nema vo makedonskiot govor takov zbor -- ima, izveden e od "konzervans." Aj sea podumaj, pred da procitam use eden crown point indiana prevod :pos:
 
Postoi "konzervans" vo glagolska forma?

Ajde izvedi ja: "pickled ginger"...

Ginger, toj interesen dar na prirodata bez koj Konfucie ne sednuval da jade, da ti imal glagolska forma na makedonski. Bas kje mu se pofalam na kineskiot ambasador.

Ne znam dali znaete, no korenot od ginger e "specijalitet" sto se dzavaka, iako ne bi rekol deka e seksi, no postoi uveruvanje kaj moreplovcite deka deluva pozitivno na morska bolest.
 
Jas ako ne se lazam (a me mrzi da proveruvam), a mislam deka ne se lazam, ti zborot tursija go upotrebi namesto pickled. I jas za toa ti zboruvam. I postoi vo makedonskiot jazik zbor koj go ima istoto znacenje koe shto go ima "pickled," i toj zbor ne e tursija.
A i kompirot go konzumiral najprvin samo kolumbo i onie pred nego vo ovaa zemja, pa denes nie vo Makedonija ne velime "potato." Aj sea pak razmisli pred da mi pokazuvash losa forma na cinizam - koja moze da ti pomine samo kaj ambasadori - kineski posebno izgleda :pos:
Mwah!
 
Mnogu te pozdravi Zhou Wenzhong. :-))) Bilo kako bilo, da gi ostavime jazicnite egzibicii i da se vratime na temata.

Sledniot najseksi obrok mora da sodrzi nesto nvistina specijalno: white truffle oil i white truffle honey:

http://www.jrmushroomsandspecialties.com/truffles/truffleoil.html

Maslovo e tolku ubavo i retko sto vredi da se potrosi edno vreme na "makanje" takvo posoleno maslo od tanjir so ubava topla pogacha!

Potoa da se prejde na glavno jadenje - przheni pechurki - so white truffle oil na niv i garnir od pire od kompiri napraveni so white truffle oil, i przhen luk i varen morkov od strana.

Nekoi velat chasa jogurt odi so ova?

Desert: lazicka med od white truffle:

http://www.jrmushroomsandspecialties.com/truffles/trufflehoney.html
 
malo mislenje

:raz: se e vo red ama nema mislenje oti treba da se proba.
za naj seksi hrana e baren kolbas so luk i i zelena salata bajagi.:lud:

EDIT - Acid
Те молам да не користиш фонтови кои се тешки за читање во иднина.
 
Морам да признаам дека ми се лоши од тоа што го прочитав.:pov:
Ама секси храна..:icon_eek::icon_roll

П.С. Смени си фонт. Ништо не се разбира.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom