D
Deleted member 157923
Гостин
Што знам ова со капацитет, ефикасност Pdesign како да го објасниме со практичен пример.Strelac kaza a ti prepisa od nego bez da proveris.
E na Strelec gresna mu e zadacata.
Sega ke go adnam,pa fakticki ke ti povikam prijatel 50-50 pa resavajte ja zadacava.
Ev ti tabela i da tie se sporeduvaat na usis 20c,ama pak moknosta i efikasnosta posle 20c vlezna pa se do 28c vlezna mu opaga duri i do 15%,a ne kako sto velis efikasnosta mu se zgolemuva na pogolema temperatura na usis.![]()
Heating Capacity - Fujitsu ASYG24KMTA Design & Technical Manual [Page 12]
Fujitsu ASYG24KMTA Manual Online: Heating Capacity. NOTE: Values mentioned in the table are calculated based on the maximum capacity. Models: ASYG18KMTA and ASYG18KMTB 3 AFR m TC CDB CWB kW -15 -16 5.17 -10 -11 6.23 -5 -7 7.31 0 -2 8.45 5 3 9.36 7 6 9.18 10 8 9.29 15 10 9.35 20 15...www.manualslib.com
A rezultatite za moknost i COP se zemaat na Tem.20c vlezna.
Zamisli za da imame 28c vlezna vo klimata dovolno se 24c ambientalna i ke dobieme so 50c izduv.
E vidi si kolku opaga moknosta i efikasnosta na vlezna 28c.
Zemajte so Pticana molivi i digitron i ubede te se.
Sem ako ne gi prifakate merenjata na inzinerite na Fugitsu.
Ti nemas nikakov dokaz za toa sto go tvrdis,napamet go kazvas a jas ti go dostaviv deka tvrdenjeto ti e gresno..
Imas uste za ucenje ,ako,covek uci dodeka e ziv.
Ajde sega eden.
Ova te koregiram za da ne gi zbunime lugeto.
Еве пример вака. Ти на климата имаш наместено 24 степени, зиморлив чоек си сакаш потопло. И климата успеала да ја задоволи таа температура односно добила 24 на усис.
Компресорот работи со некој минимален капацитет а внатрешната само го врти тој воздух од 24 степени воопшто не го загрева.Ефикасност максимална.
Надвор почнува да заладува и топлотните загуби на просторијата се зголемуваат значи топлината бега. Климата добива на усис 22 и компресорот го зголемува капацитетот, климата почнува да дава повисок издув зошто се труди да добие 24 на усис, она што ти си го задал. Потрошњата се зголемува односно ефикасноста се намалува зошто тоа е обратно пропорционално со капацитетот, зголемен капацитет = намалена ефикасност=зголемена потрошувачка на струја.
Температурата продолжува да опаѓа, компресорот уште повеќе зголемува на капацитет а ефикасноста продолжува да опаѓа.
И во еден момент топлотните загуби го надминуваат Pdesignh на таа клима. Климата работи на макс капацитет, темп на усис пример што знам 20 степени, ама температурата во просторијата не може никако да стигне до тие 24 што ти ги сакаш. Освен ако не седиш одма под неа на едно метро. Во тој момент ти треба дополнително греење некоја греалка што ќе ги дополни тие 4 степени што фалат...
Значи само пример е ова не се фаќајте одма за степените

На климата ќе и биде полесно, а со тоа поекономично поефикасно да зголеми од 22 на 24 отколку од 20 на 24.
Така бар јас мислам по некоја си логика