- Член од
- 14 август 2018
- Мислења
- 5.749
- Поени од реакции
- 13.207
Зошто тогаш гледаш 5.5ка ако примарно греење ти е парно?!Дечки здраво, би сакал некој совет при избор на клима.
Треба да купам две клими, една 3.5 и една 5.5
5.5 ќе биде во дневна/трпезарија/кујна просторот, и ќе покрива некои 40+ квадрати.
3.5 ќе биде во ходникот и ќе го покрива ходникот и две мали соби од страните.
Од почеток да кажам дека во станот има парно, овие се претежно за летно време за ладење + оној период измеѓу на пролет/есен кога нема парно и треба да се пушти малце за топлење. Би требало без поголеми проблеми да се покриеме со овие клими, прашањето ми е што да одберам, на што да пазам.
Ги гледав следниве:
Истиот модел веројатно и 3.5 би го земал, и сакам нормално да ги поврзам преку Wifi
- VIVAX - ACP-18CH50AEMIS R32
- VIVAX - ACP-18CH50AERI+ R32
- GREE - PULAR PREMIUM BLACK GWH18AGDXD-K6DNA4E
- GREE - FAIRY PREMIUM GWH18ACDXF-K6DNA1A
![]()
За прелазен период, па и за ладење летно време(а со оглед на тоа дека е стан) дури и 2.5ка би била доволна.
Второ, никогаш ама никогаш не е сјајна идеја да наместиш клима во ходник, па индиректно да ладиш/грееш други соби!
За изборот на климите не се мешам… ама тој што те “посоветувал” да земеш една 5.5ка и една три и полка и да ги користиш така како што објасни… или пробува нешто да ти продаде, или толку се разбира(да не употребам повулгарен речник!)
П.С. 11-ти декември, дебело во грејна сезона, кај мене 3.5ка топли 42-43 квадрата неизолирана куќа ко од шала на +2 надворешна!
П.П.С. ни мене не ми е примарно греење!