Da,vo zavisnost od modelot klimite i na ladenje i na greenje kolku sto se pomalce optereteni poveke ja zgolemuvat efikasnosta.Ova e za 12-kite, 9-kite po 100 W pomalku. Na ladenje mojava sleguva do 280W no i toa e previsoko za mali prostorii, no dobro e što krilcata se vrtat vo obraten smer i zastanuvaat kako zavesa, pa može da duva direktno dole vo pod i vaka voopšto ne smeta, plus ako se odbere tivok mod ne se ni sluša i vo 40m2 ova e bukvalno idealno. Vo 15m2 će e neprijatno.
Interesno e što kaj klimive na ladenje se e obratno od greenje. Najmalku trošat na najmal izduv, znači vo ovoj tivok mod, no baš vo nego duvaat najladno. Eve mojava pravi celi 22C razlika vlez/izlez. Imam termometri so sondi na izlez e 5C vo tivok mod, ako se izbere prva brzina odi na 8C no frla laden vozduh mnogu podaleku.
Veruvaj mi deka ovie 5C se kočan ladni i neprijatni ako direktno te tepaat vo glava. Poradi ova bi bilo ubavo za mala prostorija da može klimata da raboti so barem 150W na ladenje.
Za greenje ako dobro ja održuva zadadenata T i pokraj pali gasi ciklusi ne e strašno ništo. Potrošuvačkata e slična so klimite što nisko moduliraat, makar što mnogu neuki korisnici tvrdat deka niskomoduliračkive klimi i do dva pati pomalku trošat. Se e samo do konforot i za malce zgolemena trajnost na koristenje na kompresorot, nadvorešnite ventilatori i mehanikata na krilcata....
Toshibata 24btu na ista temperatura od 7c na maksimu e opteretena so 2750w na 100% opteretuvanje i dava 8800W ili COP 3,2 a na 10% opteretuvanje dava 1700w so konzumacija na 290w ili COP 5,86 na ista temperatura.
Modulacijata i te kako e bitna,samo ti si nemal klimatizer sto modulira i ne ti e poznato.Kupi si japonec pa ke naucis.
Eve ti link od tabelite na Toshiba strana 41
Taka da tvoeto tvrdenje paga vo voda,sem ako ne si pogolem eng.od japonskite .
Последно уредено:
go nemam videno so meseci, a ne kje da e losho da turam i kaj greachot i pumpata po edno pa da vidam i tie kolku troshat.