Razmisluvam vo bliska idnina da go zamenam stariot ON/Off NEO vo spalna od 14m2, se koristi skoro pa isklučivo za ladenje. Taka e staven što praktično cel stan od 77m2 gi ladam so dve klimi 12-ki. Gleam deka možam i da go grem cel stan, no nemame navika na spienje vo toplo, no ne e lošo da se ima i taa možnost.
Čitkam taka po razni forumi i razgleduvam razni proizvodi i ponudi, ne sum voopšto gadliv na kineski proizvodi, baš naprotiv mislam deka so klimatizerive nekolku brenda imaat i te kako što da kažat. Gledam deka japoncive se preskapi za karakteristikite što gi nudat, a ubeduvanjata na členovi i korisnici deka se besmrtni i takvi raboti ne davam ni pet pari. Enostavno ne možam da se ubedam deka treba da dadam isto pari za vlezen model na japonec i za model od visoka sredna klasa na kinez.....
Gledam deka avtohtonive kineski proizvoditeli kako ( ne se naredeni po kvalitet ne mi zamerajte) AUX, GREE, HAIER, HISENSE, MIDEA ... i poveće od dovolno stvarno imaat što da ponudat.
Prvo i osnovno što mene mi treba za vo spalnava, se razbira pokraj tivka rabota i dobar COP e što poniska MODULACIJA.
Barajći po forumi i od lično iskustvo so HAIER ( da ima niska modulacija ne bi ni razmisluval, duri i najskapite modeli ne odat pod 400W, ednostavno toa e nivna filozofija na razmisluvanje koja e baš opravdana i točna za koristenje vo prostori na gornata granica na upotreblivost), se izdvoi eden brend koj bi možel da zadovoli.
Od druga strana gleam deka go koristat mnogu poznati firmi so nivna nalepnica kako BOSH, HYUNDAI , BEKO , sigurno ima ušte, go koristat i trgovci i stavaat nalepnici svoi iminja .....toa e MIDEA.
Uvoznik e SETEC za Mk, se potrudil i napravil sosema pristoen sajt
https://midea.mk/ so karakteristiki za modulacija na klimive od koj se čita deka skoro site popristojni nad 30.000 den moduliraat bar so 120W na greenje. Dobro toa e vo nekakvi idealizirani uslovi i pokratko vreme, ama ako e točno togaš 200W e realnost na greenje i 150W na ladenje što e odlično. Tvrdat deka kompresorite vrtat do 12Hz ili 720vr/min što e poveće od dobro ako e vistinito, a kako što čitam izgleda i e.
Gleam ovoj model ima nešto mnogu korisno što kaj nitu eden brend go nemam videno
https://midea.mk/?page_id=3493 , ventilatorot nadvor po gasenje vrti obratno i saćeto go se čisti so izduvuvanje, što po moe i te kako e funkcionalno i nema da dozvoli taloženje na nečistotii vo leto.
Pisanievo i ideava mi e tie što imaat MIDEA klimi ili pod drugi iminja so srcinja od MIDEA prenesat svoi iskustva tuka na forumov.