Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
За да бидеш сигурен дали е вклучена или не климата (со ова горе на пример) плус комбинација со било кој smart мерач за потрошувачка и тоа е тоа...
Go imam i toj :) ama vikam da ne se raspisam mnogu da ne go zbunam viksa prvo nek se informira ubavo za smart dalecinskoto.

Nego se mislam so ke se prai ako ne daj Bog ima prekini na struja ili restrikcii vo najladnoto.. Po zgradive ke mlachat so parno plus momentot na komorno greenje ke se drzat nekako ama individualni kukji so se great na inverteri ko mene ke imaat seriozen problem...
Znaci praime muabet za interventno greenje. Pecka na drva e edna opcija koja kaj mene ima dobra centralna pozicija vo dnevnata ama dupkata za odzak mi e negde na 75cm visina i automatski sum limitiran na eden ili dva modela pecki od koi poeftinata e okolu 260€ i koja vo slucaj na prekin na struja bi i trebalo nekoe vreme duri da se pripali nalozi i zagree. Problemot se drvata koi se otrov skapi i tesko se naogjaat (a nasive spasiteli cekaa cenata da go stigne vrvot pa da ja ogranicat kao eve intervenirame mislime na narodot, kubik drva 100€ meraci). Plus treba da obezbedis prostor za skladiranje na drvata, mknenje, cistenje pepel, spremanje odzak. E sea dobro e sto na peckata mozes da zagrees topla voda, speces nekoj kosten i sl.
Posle ima onie pecki na nafta, na benzin, na plin koi bi zavrsile rabota ama problem so niv e mirizbata i nasite ne bas kvalitetni goriva iako citam na skroutz po kritiki deka so kvalitetno gorivo mirisa samo dur se raspali i gasi t.e prvite i posledni 5-6minuti. Vidov i nekoj pecki na nafta so izlaz za odzak tie valjda ne mirisaat ama neam iskustvo.
Super opcija koja za nas ovde e mislovna imenka sto radi cena sto radi dostapnost i standard e benzinski inverter generator za struja koj bi mozel da ja zadovoli klimata, media uredi, Tv, Pc, svetla..
Bi sakal da slusnam mislenja i iskustva od cenetiot kolegium...

Nego se mislam so ke se prai ako ne daj Bog ima prekini na struja ili restrikcii vo najladnoto.. Po zgradive ke mlachat so parno plus momentot na komorno greenje ke se drzat nekako ama individualni kukji so se great na inverteri ko mene ke imaat seriozen problem...
Znaci praime muabet za interventno greenje. Pecka na drva e edna opcija koja kaj mene ima dobra centralna pozicija vo dnevnata ama dupkata za odzak mi e negde na 75cm visina i automatski sum limitiran na eden ili dva modela pecki od koi poeftinata e okolu 260€ i koja vo slucaj na prekin na struja bi i trebalo nekoe vreme duri da se pripali nalozi i zagree. Problemot se drvata koi se otrov skapi i tesko se naogjaat (a nasive spasiteli cekaa cenata da go stigne vrvot pa da ja ogranicat kao eve intervenirame mislime na narodot, kubik drva 100€ meraci). Plus treba da obezbedis prostor za skladiranje na drvata, mknenje, cistenje pepel, spremanje odzak. E sea dobro e sto na peckata mozes da zagrees topla voda, speces nekoj kosten i sl.
Posle ima onie pecki na nafta, na benzin, na plin koi bi zavrsile rabota ama problem so niv e mirizbata i nasite ne bas kvalitetni goriva iako citam na skroutz po kritiki deka so kvalitetno gorivo mirisa samo dur se raspali i gasi t.e prvite i posledni 5-6minuti. Vidov i nekoj pecki na nafta so izlaz za odzak tie valjda ne mirisaat ama neam iskustvo.
Super opcija koja za nas ovde e mislovna imenka sto radi cena sto radi dostapnost i standard e benzinski inverter generator za struja koj bi mozel da ja zadovoli klimata, media uredi, Tv, Pc, svetla..
Bi sakal da slusnam mislenja i iskustva od cenetiot kolegium...
Abe ne se sekiraj tolku,i ako ima ispadi ili restrikcii,ke bidat po 5-10 h maks.
A da snema voopsto stuja,po den dva tri,togas ke bide kolaps,i greenjeto e najmaliot problem.
A ako nema struja i tie sto se na parno ,pumpite nema da rabotaat,tie sto se na centralno greenje.
Ne se sekiraj te,ke se pomini,a mozi i zimata ke bide poblaga,da se nadevame.
Bez panika.

Истиот начин за IFEEL држам 7 сек.така и го активирав и да го деактивирам исто е 7 сек.копче турбо но не се декатвира освен ско ја искл.климата и укл тогаш е се одново.
Кога не сум на IFEEL,внатрешната единица ми покажува секогаш од 24с до 29с варира а релано е 20с во просторијата па неможе реално да работи така кажано културно но ќе видам јас ја укл 5 пати до сега ќе залади ќе испитувам.
Bez ifeel ti pokazuva povisoka temp zosto toj senzor e postaven vo vnatresnosta na klimata toest na vnatresnata edinica i sekogas odcituva pogolema temp i zatoa klimata ti raboti izvesen period se gasi pa posle 5 min se vklucuva i se taka vo krug na poladno neznam kako bi rabotele zosto jas bez ifeel ne sum ja koristil klimata. Kaj mene ifeel se vklucuva so zadrzuvanje na kopceto 2-3 sekundi isto i se gasi a za turbo ednac pretiskas se vklucuva vtor pat pretiskas se gasi.
Автоматски споено мислење:

Abe ne se sekiraj tolku,i ako ima ispadi ili restrikcii,ke bidat po 5-10 h maks.
A da snema voopsto stuja,po den dva tri,togas ke bide kolaps,i greenjeto e najmaliot problem.
A ako nema struja i tie sto se na parno ,pumpite nema da rabotaat,tie sto se na centralno greenje.
Ne se sekiraj te,ke se pomini,a mozi i zimata ke bide poblaga,da se nadevame.
Bez panika.
Ajde ostaj domakinstvata ako snema struja ke se zgrees nekako drva, termo pecki tie sto skladirat preku nok toplina pa i ovie grealkite na plin sto se, dokolku snema struja na podolg period togas pisejte propast na ekonomijata pa i propast na drzavata (koja veke itekako e propadnata vo dugovi). 1 den nemanje struja za industrijata znaci stotici milioni zagubi desetici milioni neplateni danoci i taka natamu. Sto znaci ako snema struja na podolg period greenjeto e najmal problem.

фала на препораката, овој повеќе ми одговара зашто вика дека работи со Гугл Хоме па лесно ќе го врзам секако 90% од куќата ми е врзана со смарт уреди
За да бидеш сигурен дали е вклучена или не климата (со ова горе на пример) плус комбинација со било кој smart мерач за потрошувачка и тоа е тоа...
Па не мора да е смарт мерач, доволно е смарт термометар у собата ако не се дига температурата тогаш нешто стварно не е како што треба :)
Go imam i toj :) ama vikam da ne se raspisam mnogu da ne go zbunam viksa prvo nek se informira ubavo za smart dalecinskoto.
Нема да ме збуниш у технолшкиот дел друже, повеќе ме бунат (читај сметаат) коментарите кај што си ги мерат на кој му е поголем за издувот де зборам. Или пресметки што ми направија без да знаат никакви детали ама океј и тие коментари некогаш знаат да бидат конструктивни

гледам темава ама ни малку не мрднала во позитивна насока освен секојдневните препукувања
2016 беше истата приказна кога барав совет за греењето во Скопје, 2018 иста приказна а прашав само за совет за подобро ладење на станот у Будимпешта исто беше и пресметки за греење ми средија и се, а не се диши у него зимно време од парното 25+ степени е инвертер таму за ладење ми треба и зимно време не за греење
Нит па еве сега крај на 2022 пак истото сосема неповрзани коментари али ајде може за следната ќе се смени нешто

Последно уредено:
Здраво јас се двоумам дали да земам конзолна клима. Дали трошат исто струја како и другите имвертери? Кои се вашите мислења за и против и која марка би препорачале за простор од 40кв?

Jas da spodelam 12meseci smart plug od ali na tosot lclh, od 05.11.2021 do eve denes 05.11.2022
vo soba 31m2,bez stiropoli/fasadi/stiroduri itn obicen malter soba sever/istok
Vkupno greejne/ladejne(na ladejne mn, malce e koristena)
1683kwh :12m = 140 kwh mesecno 140:30=4,7kwh na den ili eve na max cena 5kwh x8mkd 40mkd na den, a nee tolku bidejki tuka ima i evtina tarifa... Ama eve zemam na maksimum
Taka da do site sto se prepiraat/opinaat/nerviraat deka Gree ne cini/deka se grealki/deka se gnoj itn, se vo golema zabluda!
Da januari 400kwh ili po 12.9 na 24h, ili po 537w na cas, ama januari Prilep bese 17/18denovi so magla i denskite okolu 0 nojkni dlabok minus...!
Setirana 22° na ifeel sprotivno/dijagonalno daljinskiot nasocen kon klimata ne bese dopren skoro 3meseci dek, jan, feb.(temperaturata bese 22~23°)
Dobra nojk i pozz do site.!
Poseben pozz do @Strelec

Attachments

• Screenshot_20221105_230105_com.tuya.smartlife.jpg
    Screenshot_20221105_230105_com.tuya.smartlife.jpg
    152,2 KB · Прегледи: 30
  • Screenshot_20221105_230100_com.tuya.smartlife.jpg
    Screenshot_20221105_230100_com.tuya.smartlife.jpg
    146,3 KB · Прегледи: 30
Последно уредено:
Jas da spodelam 12meseci smart plug od ali na tosot lclh, od 05.11.2021 do eve denes 05.11.2022
1683kwh :12m = 140 kwh mesecno 140:30=4,7kwh na den ili eve na max cena 5kwh x8mkd 40mkd na den, a nee tolku bidejki tuka ima i evtina tarifa... Ama eve zemam na maksimum
Taka da do site sto se prepiraat/opinaat/nerviraat deka Gree ne cini/deka se grealki/deka se gnoj itn, se vo golema zabluda!
Da januari 400kwh ili po 12.9 na 24h, ili po 537w na cas, ama januari Prilep bese 17/18denovi so magla i denskite okolu 0 nojkni dlabok minus...!
Setirana 22° na ifeel sprotivno/dijagonalno daljinskiot nasocen kon klimata ne bese dopren skoro 3meseci dek, jan, feb.(temperaturata bese 22~23°)
Poseben pozz do @Strelec
Btw, so 250w,amberot 25° /nadvoresna +10
Samo da ima struja nema zima za nas....

Attachments

• IMG-e0623934f4434b45084277730ec82c60-V.jpg
    IMG-e0623934f4434b45084277730ec82c60-V.jpg
    55,6 KB · Прегледи: 34
  • Screenshot_20221105_232051.jpg
    Screenshot_20221105_232051.jpg
    80,7 KB · Прегледи: 33
Poseben pozz do @Strelec

Ефтино си поминал 1000 кв јан -март , подобро него на дрва и пелети посебно и без изолација.

Ефтино си поминал 1000 кв јан -март , подобро него на дрва и пелети посебно и без изолација.
Toa e realnosta, na smart plugot fali da ima opcija tarifa a/b inaku e ok i brz respons ima, inaku se znae deka na inverter e seuste najevtino, pokraj cenata na drvoto i peletite, e sega od nova god sigurno +10% ke odi cenata Up, ako voopsto ima 220v.!

Vo skopskiov smog i magla kako ke fukcionira toa druze?
На светлина....

Случајно или намерно не знам.... ама заборај да напомниш дека градбата ти е Итонг :)

Иначе излишно е да делиш трошок за греење на 12 месеци... па да пресметаш 40 денари дневно.
Доволно е само да кажеш дека за ланската грејна сезона си потрошил вкупно околу 10.000 денари.

На светлина....

Случајно или намерно не знам.... ама заборај да напомниш дека градбата ти е Итонг :)

Иначе излишно е да делиш трошок за греење на 12 месеци... па да пресметаш 40 денари дневно.
Доволно е само да кажеш дека за ланската грејна сезона си потрошил вкупно околу 10.000 денари.
Nema vrska, taka mi presce umot(koga Sk, za parno plajkale 12meseci si vikam mozi taka treba) pa gi podeliv vkupno a site kwh, gi smetav na skapa tarifa,
Btw za itongot gorniot sprat i tavanskite da!, ama prizemje e velesko barde 25sm!
Nee ni slucajno ni namerno....
pokasno i slikce...

Nema vrska, taka mi presce umot(koga Sk, za parno plajkale 12meseci si vikam mozi taka treba) pa gi podeliv vkupno a site kwh, gi smetav na skapa tarifa,
Btw za itongot gorniot sprat i tavanskite da!, ama prizemje e velesko barde 25sm!
Nee ni slucajno ni namerno....
pokasno i slikce...
Eve, kako sto vetiv 2 fotki kaj amberot e ytong, ama nema fasada, a kaj tosot ima samo gruba 1raka malter na obicni cigli... A dolu nema ni pvc, tuku slovenska drvena dograma od 2001god,

Attachments

• IMG_20221106_101010.jpg
    IMG_20221106_101010.jpg
    4,6 MB · Прегледи: 45
  • IMG_20221106_100336.jpg
    IMG_20221106_100336.jpg
    3,3 MB · Прегледи: 45

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom