Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Druze navecer od 22 do 07 sabajle e evtina struja taka da navecer ( ako ne spies vo prostorot kade sto e montirana klimata ) slobodno pustija na 28°C i Fan 5 neka topli na Evtina Tarifa prostorot ke apsorbira toplina i preku den klimata stavija na 24°C i Fan 3 Znaci navecer na evtina tarifa na pogolema temperatura za da apsorbira prostorot poveke toplina na evtina tarifa.

Sovet:Izvadigo kondez luleto i crevoto od Nadvoresnata Edinica
images
za klimata koga ke pravi zimoska Defrost vodata da tece po sloboden pat ( stavi fotografija od Nadvoresnata Edinica )
Lepi, noknata tarifa da ne e gratis?
Poglupu preporaki nemam slusnato.
Neka te slusa i noke neka lapa klimata 1500W…. smetkata ke bide lepota …. kako tebe….posle ti plati mu ja.
Kakvi se ne strcnjaci se javuvaat…..hahaha

Lepi, noknata tarifa da ne e gratis?
Poglupu preporaki nemam slusnato.
Neka te slusa i noke neka lapa klimata 1500W…. smetkata ke bide lepota …. kako tebe….posle ti plati mu ja.
Kakvi se ne strcnjaci se javuvaat…..hahaha
Normalno deka Noknata Tarifa ne e gratis NO e duplo poevtina od Skapata Tarifa i plus za noknata tarifa nevazat blok tarifite tuku blok tarifite se samo za Skapata Tarifa Taka da iako ne e gratis noknata tarifa Mnogu Podobro e klimata nokno vreme da raboti na povisoka zadadena Temperatura i prostorot da apsorbira toplina a preku den vo skapa Tarifa da odrzuva na 23 ili 24°C

Druze navecer od 22 do 07 sabajle e evtina struja taka da navecer ( ako ne spies vo prostorot kade sto e montirana klimata ) slobodno pustija na 28°C i Fan 5 neka topli na Evtina Tarifa prostorot ke apsorbira toplina i preku den klimata stavija na 24°C i Fan 3 Znaci navecer na evtina tarifa na pogolema temperatura za da apsorbira prostorot poveke toplina na evtina tarifa.

Sovet:Izvadigo kondez luleto i crevoto od Nadvoresnata Edinica
images
za klimata koga ke pravi zimoska Defrost vodata da tece po sloboden pat ( stavi fotografija od Nadvoresnata Edinica )
Mnogu e 4c ama do kaj 2c pozelno e,sepak noknata e poevtina duplo.
Ama ova ne vazi za nokta sabota - nedela.
I jas koga ke zaladi ja primenuvam ova finta.
Olomnani plativ 140 evra,a lani 160 evra,oti ja skinaaa dnevnata evtina tarifa.
A ovaa godina ocekuvam preku 200 evra za 100m3 i plus dodatno nesto,za cela grejna sezona,ama ke vidime kako ke se dvizat cenite.
Dosega bese super so ova taktika,ama samo od kako ke padnat poniski temperaturite.
Sega za sega e toplo,samo popladne ja vklucvam.

28 степена и најдобрата клима има баеги да троши и ке биде сауна ептен ако не живее у куќа каде фури пд сите страни.

Навечер според мене 18-20 ако си без изолација или 21/22 добра изолација,стан мислам дека е доволно.

28 степена и најдобрата клима има баеги да троши и ке биде сауна ептен ако не живее у куќа каде фури пд сите страни.

Навечер според мене 18-20 ако си без изолација или 21/22 добра изолација,стан мислам дека е доволно.
Stanot e potopol,jas sum vo kuka,i ne spieme vo prostorot kade go grejme,i mozam da si go dozvolam toa.

Mnogu e 4c ama do kaj 2c pozelno e,sepak noknata e poevtina duplo.
Ama ova ne vazi za nokta sabota - nedela.
I jas koga ke zaladi ja primenuvam ova finta.
Olomnani plativ 140 evra,a lani 160 evra,oti ja skinaaa dnevnata evtina tarifa.
A ovaa godina ocekuvam preku 200 evra za 100m3 i plus dodatno nesto,za cela grejna sezona,ama ke vidime kako ke se dvizat cenite.
Dosega bese super so ova taktika,ama samo od kako ke padnat poniski temperaturite.
Sega za sega e toplo,samo popladne ja vklucvam.
Nemora 28°C najdobro na kolku stepeni mu odgovara na clenot na tolku da ja pusta navecer klimata jas samo primer dadov eve primer navecer 26°C ili 27°C za sto poveke da apsorbira toplina samiot prostor na evtina tarufa navecer a preku den od 23°C do 24°C na skapa tarifa inaku sabota od 22 casot nedela celden do ponedelnik do 7 casot nautro e evtina tarifa i slobodno klimata ( ako ima potreba ) moze da raboti na 26°C
Inaku za cenite na Elektricnata Energija od Januar mesec ke ima nova korekcija na cenata taka da realno pred nas e teska zima od ekonomski aspekt.

Ве разбирам извадено ми е тој дел од климата ама не можам да ви ја сликам високо е на 3ти и од доле нема убаво да се фати иначе под прозор ми е. Ќе пробам некако утре. Здравје зимо ќе намалувам преку ноќ а преку ден 25 26 ќе пробам да терам сепак ќе тестирам и според времето надвор.

Здравје зимо ќе намалувам преку ноќ а преку ден 25 26 ќе пробам да терам сепак ќе тестирам и според времето надвор.

Ako klimata ne e montirana vo prostor kade sto se spie ( za da ne preci navecer ) togas slobodno nokno vreme rabotija na povisoka zadadena temperatura primer ( 27°C i FAN 5-ta brzina ) NO dokolku vo toj prostor kade sto e montirana klimata spie nekoj togas ne e izvodlivo da spie nekoj na 27°C zatoa velam ako klimata e vo prostor ( kade sto ne se spie ) togas nokno vreme slobodno zadadi povisoka temperatura primer 27°C a preku den 24°C ili 25°C vo zavosnost od vremeskite uslovi.

Nema nikakva smisla nitu će zaštedete so noćna rabota na klimite na ovie T, samo ja abite bez potreba i go kratite vekot na koristenje. Sega na 12C nadvorešna za pola čas ja imate baranata T, toa znači 1 čas na eftina pa togaš koja korist od cela noć rabotenje?
Drugi padež e 4 C i podole, togaš da, ako ne rabotela noćta i treba poveće energija na skapa tarifa za da ja vrati posakuvanata T, će potroši poveće baška forsiranje na visoki vrteži i počesti i podolgi defrosti....
Moja preporaka nad +4C ništo od rabotenje noće, a pod toa mora da raboti i toa bez da ja namaluvate T neka si vozi na istata bidejći ništo nema da postignete na -5 C so 2C pomalku (toa e ogromna razlika i napor za za sekoja klima koga treba da gi nadoknaduva), samo će ja preopteretuvate klimata sabajle za da gi vrati ovie izgubeni 2C.
Ova e moj prijatelski sovet, a vie kako sakate.

Ne ne se salam tuku tokmu pred malku Gree Lomo Eco 3.5kw na 12°C Nadvoresna Temperatura podesena vnatre na 22°C FAN Ventilator 3 ja pustam cekam 5 minuti druka kompresija potoa pocnuva da duva potoa duva 2 minuti se kreva vratickata i pravi 5 minuten suv defrost e toa e Gree ( suvi defrosti on-off ciklusi i visoka modulacija potosuvacka VISTINATA ZA GREE ) za zal taka raboti na greenje i ne e sala a pritoa servisot veli deka e toa normalno epa ne e i nemoze da e normalno takvo rabotenje so suvi defrosti ne e normalno za nitu eden Klimatizer nitu Vivax nitu Haier nitu Midea nemaat takov tip na suvi defrosti bez led na Nadvoresna Edinica a Gree ima i suvi defrosti i on-off ciklusi i visoka modulacija ( potrosuvacka ) sekoja normalna klima pravi normalem ( intelegenten defrost ) koga na nadvoresnata edinica ima led i toa najcesto koga vlaznosta na vozduhot nadvor e od 80 % do 100 % vlaznost togas sekoja klima pravi intelegenten defrost NO Gree nema intelegenten defrost tuku Gree imaat ( prost defrost ) i zatoa pravi suvi defrosti koga nema led na Nadvoresna Edinica

Imam tu klimu , 2 komada , klima ne radi tako kako si opisao , ima nisku modulaciju , ne radi suhe defroste , ne znam stvarno o čemu ti pričaš..

Здраво друштво, планираме да ставиме 3 клими во станот од кои една ќе биде Gree Console 18(5.5), а другите 2 планирав Amber Nordic 12(3.5), но мајсторот ми кажа дека ќе биле прејаки за просторот и ми предложи Amber Premium 12(3.5).
Едната соба ми е 9m², а другата 15м². Знам дека просторот е мал и дека секоја клима би го загрејала, но мене ми е битно греењето да биде што е можно поекономично. Реално не ми е битна цената на климата дали ке е 40.000 МКД или 60.000 МКД туку битно ми е помалку да троши long term. Гледам дека Nordic-от троши помалку, но сепак просторот е премал и не знам дали тоа ќе има некакво значење во овој случај. Според овластен Gree монтер, прејака е и ми кажа "нема ни да уклучува во овој мал простор".
Ваше мислење на ова?

Imam tu klimu , 2 komada , klima ne radi tako kako si opisao , ima nisku modulaciju , ne radi suhe defroste , ne znam stvarno o čemu ti pričaš..
Kaj mene Gree Lomo Eco 3.5kw raboti so visoka modulacija on-off ciklusi i suvi defrosti i sto e najcudno servisot na Gree veli deka toa Funkvioniranje e normalno a ne e normalno i nitu eden Klimatizer ne raboti taka so on-off ciklusi suvi defrosti visoki modulacii.

Здраво друштво, планираме да ставиме 3 клими во станот од кои една ќе биде Gree Console 18(5.5), а другите 2 планирав Amber Nordic 12(3.5), но мајсторот ми кажа дека ќе биле прејаки за просторот и ми предложи Amber Premium 12(3.5).
Едната соба ми е 9m², а другата 15м². Знам дека просторот е мал и дека секоја клима би го загрејала, но мене ми е битно греењето да биде што е можно поекономично. Реално не ми е битна цената на климата дали ке е 40.000 МКД или 60.000 МКД туку битно ми е помалку да троши long term. Гледам дека Nordic-от троши помалку, но сепак просторот е премал и не знам дали тоа ќе има некакво значење во овој случај. Според овластен Gree монтер, прејака е и ми кажа "нема ни да уклучува во овој мал простор".
Ваше мислење на ова?
Мој предлог е да купиш 2 Даикин или 2 Митсу клими штом парите не ти се проблем зошто секако овие клими посебно Митсу се поекономични од грее,вивакс и сите други. А за конзолна не разбирам многу.А за вакви мали соби би можел да земаш 2.5 Митсу па дури и 2кв Даикин зошто сепак е стан кој секако е потопол од куќа.

Ваше мислење на ова?
Dobroo ti kazal monterot, za 9 i 15m2 zemi si AmberPremium3.5kw.
AmberNordic3.5 ima grejna mokj pogolema od mnogu takozvani 5.5ki taka da ti e prejaka za tie dve sobi.

Dobroo ti kazal monterot, za 9 i 15m2 zemi si AmberPremium3.5kw.
AmberNordic3.5 ima grejna mokj pogolema od mnogu takozvani 5.5ki taka da ti e prejaka za tie dve sobi.
Amber Premium 3.5 preporacana povrsina do 33m2 a toj saka da gree zamisli 9 +15= 24m2 2 sobi razdeleni so dzid i vrati, 2 amber premium 33+33=66m2. Sakas da mu prodades 2 klimi koi se pregolemi za toj prostor klimi koi ke rabotat on off ili od 0-1000vati nisto izmegu i smetkata ke mu bide mnogu ekonomicna uste sega se glede. Podobro da si kupi grealka po stedliva ke bide od ovie premium amber.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom