- Член од
- 29 август 2019
- Мислења
- 1.289
- Поени од реакции
- 3.056
Се сложувам, 2 комада е СЕКОГАШ подобро од 1... ама и малку поскапо и инвестициски и за користење.Hvala Zlatko.
Ja mu predlazem da za 50m2 (izjedna je prostorija 4.7m x 10m , nema pregrada, vrata) da ipak uzme 2 kom manjih klima. Recimo dve dobre devetke. Mislim da ce da ima na taj nacin bolji komfor nego sa jednom vrhunskom 12 ticom. Bas zbog toga sto si i rekao, da mislis da bi trebalo da se sa jednom 12 fan pojaca dosta jako da bi klima mogla da postigne da okrene toliku kubaturu vazduha. Bolje ce po meni da budu dve 9 tke, recimo postavljene na duzi zid od 10m.
To je model MSZ-LN35VG ?
Kada pustis fan toliko jako, koliku buku pravi po tebi ?
Da li mozes da mi kazes po tvom osecaju ili pretpostavci, za tih 30m2 koje grejes zimi, bez izolacije, do koliko moze spoljna da ide u minus a da kod tebe bude recimo 22-23C unutra ?
Да моделот е MSZ-LN35VG.
Еве се обидов да снимам со апликација на телефон, на метарипол испред внатрешната единица:
- прво почнувам со ФАН 3 или 426m3/h и така е испод 40db.
- потоа менувам во ФАН 4 или 510m3/h и така е околу 43-45db.
- на крај го ставам во МАКС ФАН 5 или 822m3/h и така оди до кај 50db.
Мислам веќе не може да се најде баш мојот модел зашто веќе е излезен поновиот MSZ-LN35VG2 со малку оптимизирани брзини на издув.

На поновиот модел малку позабележително е зголемен издувот при 4 брзина, па мислам без проблем би загревал 40m2 без користење на максималниот издув од 834m3/h.
Со макс фан, грее како 5ка

Лани зимото имавме утрински надворешни темпертури до -15С... -11С измерени со мој термометар кај надворешната единица.
Немав проблем да го греам просторот од 29м2.
Mitsu LN35VG normal heating @ -10C -11C with 4/5 fan (510m3/h)
The final calculated AVERAGE values from this video are:Consumption: 1.19 kW/hOutput heat: 3.68 kW/hCOP: 3.1To get the average values I did COP calculation ...
Преку ноќ кога е евтина тарифа отворав врата кон изладена спална (+15м2) и ја користев по неколку часа на максимален фан па испорачуваше топлина како да е 5ка.
Mitsubishi LN35VG heating on MAX @ -10C fan 5/5(822m3/h) outputs 6kw with 3.28 COP
The final calculated AVERAGE values from this video are:Consumption: 1.85 kW/hOutput heat: 6.07 kW/hCOP: 3.28To get the average values I did COP calculation...