Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Отиде и Борис Комнениќ, уште една легенда од српската кинематографија. :(

Da ta londonska sirotinja pobedi crvene djavole? Pa dobro deco da l' ste vi normalni?

BK.jpg

Nasuprot ovoj Gree Muse, Hansol koji on ima, sa smanjivanjem kapaciteta, ide dotle da potrosnju spusti na 100w i da duva vazduh od 22C, a pri tome zadata mu u heat modu temp od 24C ? ? Znaci Hansol rashladjuje kad mu se ukljuci grejanje.

Gi prevrtuvas rabotite
Na 100-120w dava 600w toplina .So ima vrska dali e 24 ili na 26strpeni namestena.Vnesuva vo prostorijata 600w toplina i toa e koga e nadvor 10-15stepeni.

Sto me interesira kolku toplina vnesuva koga ne ja postignuva zadadenata temperatura. Ke te oladi so 600w toplina (22c).

Neznam dali e vozmozno da se naprai da gasi ispod 200-250w.
Imashe nekoi zicani kontroleri neznam dali moze so niv da se sredi ova.
Ama za greenje ima snaga u sekoe vreme, toa e dobro kaj hansol. Opali 2-3 stepena plus I ogin frla.

Jas so Toshiba Suzumi 16 i da ja stavam vo 15m2 nema da izgasni i ke modulira so 170w ama so +- 2-5w ,znaci 168-172W imput,samo automatskio rezim ke gi spusti obrtaite na VE na ventilatorot,i toa ti e zastita od laden izduv,i taka da ne paga izduvor pod 32c.Toa ti e Toshiba e! Mojata spusta izduf do 170m3 min na grenje,a e deklarirana 4,5 KW .Toa e sposobnosta na Toshiba,mozi i vo 15m2,a i vo 40m2,zavisi od izolacijata i toplotnite zagubi.Kolku pari tolku muzika.
E sega nekoj (ne Toshiba)spustaat i do 100w ama so oscilaci,ako treba da drzi prosek 300w,nekoj modeli ke spustat do 100w pa ke krenat 500w na imput, i ke mislime deka taa modulira,bez da gi spustat obrtaite,i custvoto e ladno.
A mozi se tie 100w ,greacot,elektronikata,a mozi da e kompresorot isklucen,pa od tamu da doaga ladnoto.
Toa ne go znam,Zlate ima GREE Hansol toj mozi da kazi,ama toj za sekoj slucaj mu ja opnal cvicanglata i na prekidac go napravil greacot.
Тоа се вика добар Софтвер да се прилагодува на собата, Ќе испадне јас глуп бев што зедов 2 АЕРИ за 15/17 м2 соби да работа на 2/300w нонстоп

Здраво, дали некој знае како да ја поврзам климата hisense 3.5 со wi fi? Видео, упатство било што. Ви благодарам

Thunder_Force_2021_movie_poster.jpg

:facepalm: Господе смилувај се на нас - грешните.

Gi prevrtuvas rabotite
Na 100-120w dava 600w toplina .So ima vrska dali e 24 ili na 26strpeni namestena.Vnesuva vo prostorijata 600w toplina i toa e koga e nadvor 10-15stepeni. Koga e 0 i pod 0 strpeni neduva so 100w potrosuvacka.

Eve primer na @filipinec toshibata
Na +7 moze da spusti na 150w i 900w toplina
Da, ali ta Toshiba ima 30+ C na izduvu kada radi na toj snazi, a ne na 20+ kao Hansol :). Razmena vazduha u slucaju Hansola , tada kada duva 22C u mode heat, za trazenu 24C, ide u kontra smeru, tj hladjenju prostorije. Znaci tih 600w koje ti spominjes se na 120w kod Hansola koriste se za smanjivanje sobne temperature :) (a 600w su 600w, predati prostoriji, mogu da budu i toplina i hladovina). Jednostavno Hansol uspe da u modu grejanja ohladi unutrasnji izmenjivac cak i ispod sobne temperature, pa duva 22C. Ko ga tako isprogramira, svaka mu cast.
Smatra se da je neka donja prihvatljiva granica za temp izduva u heat modu oko 30-33C. Ako ide ispod toga uredjaj mora da se ugasi. Kvalitetniji i skuplji imaju nizi taj donji opseg, nize spustaju kapacitet, lakse se prilagode i vecim i manjim prostorima, ali opet mora da se zna sta je heat mod, a sta recimo auto mod. Ne moze u heat modu da temp un.izmenjivaca bude ni priblizna sobnoj temp, a kamoli niza. To onda nije grejanje-nego hladjenje.

Pitao sam pobreta da li je siguran da mu u tim trenucima radi kompresor, kaze da radi sigurno. Znaci mode heat, fan auto, zadata 24, napolju 5, senzor unutrasnje 26, sobna 25, potrosnja 100w, temp izduva 22. I to tako potraje 10 tak min. Vanpametno.

Recimo pipnes radijator on hladan 22 C, a unutra 25 C. Stim sto kod klasicnog radijatora, on bar tih 22C ne duva u onih 25C :)

Последно уредено:
Da, ali ta Toshiba ima 30+ C na izduvu kada radi na toj snazi, a ne na 20+ kao Hansol :). Razmena vazduha u slucaju Hansola , tada kada duva 22C u mode heat, za trazenu 24C, ide u kontra smeru, tj hladjenju prostorije. Znaci tih 600w koje ti spominjes se na 120w kod Hansola koriste se za smanjivanje sobne temperature :) (a 600w su 600w, predati prostoriji, mogu da budu i toplina i hladovina). Jednostavno Hansol uspe da u modu grejanja ohladi unutrasnji izmenjivac cak i ispod sobne temperature, pa duva 22C. Ko ga tako isprogramira, svaka mu cast.
Smatra se da je neka donja prihvatljiva granica za temp izduva u heat modu oko 30-33C. Posle toga uredjaj mora da se ugasi. Kvalitetniji i skuplji imaju nizi taj donji opseg, nize spustaju kapacitet, ali opet mora da se zna sta je heat mod, a sta recimo auto mod. Ne moze u heat modu da temp un.izmenjivaca bude ni priblizna sobnoj temp, a kamoli niza. To onda nije grejanje-nego hladjenje.

Pitao sam pobreta da li je siguran da mu u tim trenucima radi kompresor, kaze da radi sigurno. Znaci mode heat, fan auto, zadata 24, napolju 5, senzor unutrasnje 26, sobna 25, potrosnja 100w, temp izduva 22. I to tako potraje 10 tak min. Vanpametno.

Recimo pipnes radijator on hladan 22 C, a unutra 25 C. Stim sto kod klasicnog radijatora, on bar tih 22C ne duva u onih 25C :)
Deda, aj ne tupi.... ni gi otece veke....
Zetot necinel, glup bil sto svercuval klimi od Srbija..... prijatelot mu kazal na kolku stepeni duval Hansol....
Ne glumi glupi Avgust tuka... jasno e zosto se vkluci... odi na it forum i glumi ludilo kontra Gree.

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
E moj sinko,
Sve je ovo nazalost tacno.
Nikakve veze nema da li je Gree ili neki drugi brend.

Nego, imas li neki argument da ovo nije tacno ? Da posavetujem prijatelja, mozda ne zna da koristi klimu koju je platio skoro 1000e u Srbiji ?
Автоматски споено мислење:

Ako hoces mogu da ti i kazem gde je njihov zajeb, tj sta nisu od Daikina mogli 2016 da dobiju, ali je to sada druga problematika :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom