Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Drugar ubav odgovor mi dade ...kompleten .samo sakav da prasam dali se neso pokvalitetni so ogled na toa deka se poskapi ...jas imam prostor i za parapetna i za zidna taka da neznam za sto da.se odlucam
I Parapetna i Split inverter klimite se so ist kvalitet razlikata e vo komforot kaj parapetna konzolna inverter klima zatoa sto e mnogu podobra za Greenje ladniot vozduh go zima od dole vo prostorot plus duva od dve zoni gorna i dolna sto e odlicno i mnogu prakticno za Greenje se podobri parapetnite
Parapetni imas odlicni modeli na Gree i Vivax Haier

Pri kupuvanje na Parapetna Konzolna inverter klima mnogu da vnimavas ima nekoj modeli sto duvaat i od gorna i od Dolna zona a ima i Parapetni inverter klimi sto duvaat samo od gore ( gorna zona )

ovoj model duva i od gore i od dole a ladniot vozduh go zima od sredinata/stranite na klimata
2019-11-08-13-38-36Untitled-1.png

Dodeka ovoj model duva samo od gore a od dole zima laden vozduh i ne duva dole

2019-11-22-08-48-045kahaier1.png

AKO ZIMAS PARAPETNA KONZOLNA INVERTER KLIMA ZEMI STO DUVA I OD GORE I DOLE OD DVE ZONI.

I Parapetna i Split inverter klimite se so ist kvalitet razlikata e vo komforot kaj parapetna konzolna inverter klima zatoa sto e mnogu podobra za Greenje ladniot vozduh go zima od dole vo prostorot plus duva od dve zoni gorna i dolna sto e odlicno i mnogu prakticno za Greenje se podobri parapetnite
Parapetni imas odlicni modeli na Gree i Vivax Haier

Pri kupuvanje na Parapetna Konzolna inverter klima mnogu da vnimavas ima nekoj modeli sto duvaat i od gorna i od Dolna zona a ima i Parapetni inverter klimi sto duvaat samo od gore ( gorna zona )

ovoj model duva i od gore i od dole a ladniot vozduh go zima od sredinata/stranite na klimata
2019-11-08-13-38-36Untitled-1.png

Dodeka ovoj model duva samo od gore a od dole zima laden vozduh i ne duva dole

2019-11-22-08-48-045kahaier1.png

AKO ZIMAS PARAPETNA KONZOLNA INVERTER KLIMA ZEMI STO DUVA I OD GORE I DOLE OD DVE ZONI.
A dali ima vnatresnata edinica vrska so potrosuvackata na el energija

A dali ima vnatresnata edinica vrska so potrosuvackata na el energija
Vnatresnata edinica i kaj parapetnite klimi i kaj Split inverter klimite elektricna energija trosi isto znaci i kaj parapetnite klimi i kaj Split inverter klimite ima turbina/ventilator elektronika Display i normalno bakaren izmenuvac saketo za Greenje i ladenje
Zaklucok ista e potrosuvackata i kaj split inverter klimite i kaj parapetnite klimi.

Vnatresnata edinica i kaj parapetnite klimi i kaj Split inverter klimite elektricna energija trosi isto znaci i kaj parapetnite klimi i kaj Split inverter klimite ima turbina/ventilator elektronika Display i normalno bakaren izmenuvac saketo za Greenje i ladenje
Zaklucok ista e potrosuvackata i kaj split inverter klimite i kaj parapetnite klimi.
Fala drugar

Здраво,

Пробав да прочитам но искрено се загубив во големиот број на мислења. Бидејки има членови кои и те како добро се разбираат во оваа проблематика, сакам конкретно да Ве прашам за ваше мислење за греење на стан со вкупно површина од 70 квадрати (три одделни просторни целини и WC). Станот се наоѓа на последен спрат во зградата и во моментов за греење користам класични дрва и клима БЕКО која ја користам и за ладење во летните денови.
Јас се мислам да поставам топлотна пумпа која би ја искористил за ладење и геење како и за топла вода, но во иднина доколку поставам топлотна пумпа, да ја користам и за подно греење. Меѓутоа на форумот прочитав дека топлотните пумпи и немора да значи дека ќе бидат ефикасни во потрошувачката. Исто така прочитав и за мулти-сплит клими кои можеби се ОК решение но сепак не се разбирам доволно во тој дел па ми би било од голема помош вашето мислење. Незнам и греење на пелети со парно систем би било прифатливо решение. Можеби многу набројав но сепак сакам да добијам совет како е најдобро да се грее површина во стан од 70 квадрати, но да не е на класични дрва?

Мултисплит со 2-4 единици парапетни Вивакс, Грее, Хаиер некоја од тие. 2000евра и решен проблем.

Здраво,

Пробав да прочитам но искрено се загубив во големиот број на мислења. Бидејки има членови кои и те како добро се разбираат во оваа проблематика, сакам конкретно да Ве прашам за ваше мислење за греење на стан со вкупно површина од 70 квадрати (три одделни просторни целини и WC). Станот се наоѓа на последен спрат во зградата и во моментов за греење користам класични дрва и клима БЕКО која ја користам и за ладење во летните денови.
Јас се мислам да поставам топлотна пумпа која би ја искористил за ладење и геење како и за топла вода, но во иднина доколку поставам топлотна пумпа, да ја користам и за подно греење. Меѓутоа на форумот прочитав дека топлотните пумпи и немора да значи дека ќе бидат ефикасни во потрошувачката. Исто така прочитав и за мулти-сплит клими кои можеби се ОК решение но сепак не се разбирам доволно во тој дел па ми би било од голема помош вашето мислење. Незнам и греење на пелети со парно систем би било прифатливо решение. Можеби многу набројав но сепак сакам да добијам совет како е најдобро да се грее површина во стан од 70 квадрати, но да не е на класични дрва?

Zavisi od vasiot raspored jas so Inventor Nemesis Pro 7 kw gream okolu 80 kvadrata kade sto dnevniot prostore 50 kvadrata i celo zimo si odrzuva 24 stepena kade sto so hodnikot e svrzana so dvokrilna vrata i plus edna od kujnata a vo drugite 2 detski sobi dostiga 21 stepen sto e dobra temperatura za igranje i spienje a spalnata i kupatiloto ne gi zagrevam spratot e 120 kvadrata, klimava non stop vklucena si trosi okolu 1000w i si ja odrzuva zadadenata temperatura . Toplotna pompa da stavis ti e golema investicija sto parite nikogas nema da se povratat ako se grees na drva. Multisplit sistem da stavis na mene mi izgleda rizicno imas samo eden kompresor a vnatresni 3 klimi eden moj komsija lani stavase Daikin plati 4500 € i zimoto imase problem ostana bes greenje dodeka da dojdat od skopje da go popravat.
Moze da stavis 3 klimi ednata vo dnevniot od 5.5kw i 2 vo dvete spalni od po 2.5 kw ili pa edna vo hodnikot od 3.5kw koja ke gi zagreva tie 2 sobi.

Совет за купување инвентер 5.5kw oд 50000 до 62.000 мкд и од каде?
Ги гледам следниве: https://klimi.mk/product/423
https://klimi.mk/product/93
https://klimi.mk/product/382
https://klimi.mk/product/390
https://klimi.mk/product/143
Ako има нешто подобро препорачајте ми.
Се спремаш за субевнции во Битола??? хахах И јас разгледвам исто и не знам шо да одберам

Subvenciive se fenomenalna moznost za top brend da zemes za ic pari, nikogas ne bi razmisluval nisto ispod japonsko ili provereno nesto drugo makar i da se doplati. da ti dava nekoj tolku pari gratis se gleda od avion sto se kupuva ;) :)

Здраво,

Vo najgolemata prostorija vo tie 70m2 stavi 5.5 kw inverter klima

Vo drugite prostorii stavi 2 klimi od 3.5kw inverter klima ovoj model

Vaka so 3 klimi ke imas odlicna raspredelba na toplina so toa sto vo dnevnata ke stavis 5.5 kw inverter klima a vo drugite prostorii 2 klimi po 3.5 kw vaka ti e mnogu podobro odkolku Edna 7kw inverter klima.

Дечки дали климава би бркала работа за самостојно затоплување на простор од 20 квадрати преку цела зима(да би затоплувала и до -15/20 степени)? Се работи за спрат од куќа со пвц дограма,но без фасада. Или препорака за инвертер до 500 евра. Ви благодарам. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom