Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Vnatresnata edinica i kaj parapetnite klimi i kaj Split inverter klimite elektricna energija trosi isto znaci i kaj parapetnite klimi i kaj Split inverter klimite ima turbina/ventilator elektronika Display i normalno bakaren izmenuvac saketo za Greenje i ladenje
Zaklucok ista e potrosuvackata i kaj split inverter klimite i kaj parapetnite klimi.
Fala drugar

Здраво,

Пробав да прочитам но искрено се загубив во големиот број на мислења. Бидејки има членови кои и те како добро се разбираат во оваа проблематика, сакам конкретно да Ве прашам за ваше мислење за греење на стан со вкупно површина од 70 квадрати (три одделни просторни целини и WC). Станот се наоѓа на последен спрат во зградата и во моментов за греење користам класични дрва и клима БЕКО која ја користам и за ладење во летните денови.
Јас се мислам да поставам топлотна пумпа која би ја искористил за ладење и геење како и за топла вода, но во иднина доколку поставам топлотна пумпа, да ја користам и за подно греење. Меѓутоа на форумот прочитав дека топлотните пумпи и немора да значи дека ќе бидат ефикасни во потрошувачката. Исто така прочитав и за мулти-сплит клими кои можеби се ОК решение но сепак не се разбирам доволно во тој дел па ми би било од голема помош вашето мислење. Незнам и греење на пелети со парно систем би било прифатливо решение. Можеби многу набројав но сепак сакам да добијам совет како е најдобро да се грее површина во стан од 70 квадрати, но да не е на класични дрва?

Мултисплит со 2-4 единици парапетни Вивакс, Грее, Хаиер некоја од тие. 2000евра и решен проблем.

Здраво,

Пробав да прочитам но искрено се загубив во големиот број на мислења. Бидејки има членови кои и те како добро се разбираат во оваа проблематика, сакам конкретно да Ве прашам за ваше мислење за греење на стан со вкупно површина од 70 квадрати (три одделни просторни целини и WC). Станот се наоѓа на последен спрат во зградата и во моментов за греење користам класични дрва и клима БЕКО која ја користам и за ладење во летните денови.
Јас се мислам да поставам топлотна пумпа која би ја искористил за ладење и геење како и за топла вода, но во иднина доколку поставам топлотна пумпа, да ја користам и за подно греење. Меѓутоа на форумот прочитав дека топлотните пумпи и немора да значи дека ќе бидат ефикасни во потрошувачката. Исто така прочитав и за мулти-сплит клими кои можеби се ОК решение но сепак не се разбирам доволно во тој дел па ми би било од голема помош вашето мислење. Незнам и греење на пелети со парно систем би било прифатливо решение. Можеби многу набројав но сепак сакам да добијам совет како е најдобро да се грее површина во стан од 70 квадрати, но да не е на класични дрва?

Zavisi od vasiot raspored jas so Inventor Nemesis Pro 7 kw gream okolu 80 kvadrata kade sto dnevniot prostore 50 kvadrata i celo zimo si odrzuva 24 stepena kade sto so hodnikot e svrzana so dvokrilna vrata i plus edna od kujnata a vo drugite 2 detski sobi dostiga 21 stepen sto e dobra temperatura za igranje i spienje a spalnata i kupatiloto ne gi zagrevam spratot e 120 kvadrata, klimava non stop vklucena si trosi okolu 1000w i si ja odrzuva zadadenata temperatura . Toplotna pompa da stavis ti e golema investicija sto parite nikogas nema da se povratat ako se grees na drva. Multisplit sistem da stavis na mene mi izgleda rizicno imas samo eden kompresor a vnatresni 3 klimi eden moj komsija lani stavase Daikin plati 4500 € i zimoto imase problem ostana bes greenje dodeka da dojdat od skopje da go popravat.
Moze da stavis 3 klimi ednata vo dnevniot od 5.5kw i 2 vo dvete spalni od po 2.5 kw ili pa edna vo hodnikot od 3.5kw koja ke gi zagreva tie 2 sobi.

Совет за купување инвентер 5.5kw oд 50000 до 62.000 мкд и од каде?
Ги гледам следниве: https://klimi.mk/product/423
https://klimi.mk/product/93
https://klimi.mk/product/382
https://klimi.mk/product/390
https://klimi.mk/product/143
Ako има нешто подобро препорачајте ми.
Се спремаш за субевнции во Битола??? хахах И јас разгледвам исто и не знам шо да одберам

Subvenciive se fenomenalna moznost za top brend da zemes za ic pari, nikogas ne bi razmisluval nisto ispod japonsko ili provereno nesto drugo makar i da se doplati. da ti dava nekoj tolku pari gratis se gleda od avion sto se kupuva ;) :)

Здраво,

Vo najgolemata prostorija vo tie 70m2 stavi 5.5 kw inverter klima

Vo drugite prostorii stavi 2 klimi od 3.5kw inverter klima ovoj model

Vaka so 3 klimi ke imas odlicna raspredelba na toplina so toa sto vo dnevnata ke stavis 5.5 kw inverter klima a vo drugite prostorii 2 klimi po 3.5 kw vaka ti e mnogu podobro odkolku Edna 7kw inverter klima.

Може ќе го опраи на ниво на претходните 2, и идните генерации или оние кои воопшто го немаат гледано ќе имаат совршена трилогија?
Any-Time-We-Got-This-Little-Glimpse-Smile.gif

Дечки дали климава би бркала работа за самостојно затоплување на простор од 20 квадрати преку цела зима(да би затоплувала и до -15/20 степени)? Се работи за спрат од куќа со пвц дограма,но без фасада. Или препорака за инвертер до 500 евра. Ви благодарам. :)

Дечки за 40 квадрати за во Битола ми треба само за греење.Без изолација на ѕидовите со пвц дограма.За кој модел би се одлучиле?

Attachments

• gree.JPG
    gree.JPG
    161,3 KB · Прегледи: 36
  • carrier.JPG
    carrier.JPG
    130,5 KB · Прегледи: 38
  • panasonic.JPG
    panasonic.JPG
    136,9 KB · Прегледи: 39
  • tosiba.JPG
    tosiba.JPG
    156,8 KB · Прегледи: 39
  • tosot.JPG
    tosot.JPG
    171,6 KB · Прегледи: 38
  • tundra.JPG
    tundra.JPG
    159,5 KB · Прегледи: 31
Дечки за 40 квадрати за во Битола ми треба само за греење.Без изолација на ѕидовите со пвц дограма.За кој модел би се одлучиле?
Za vo 40m2 neizbezoliran prostor ovaa inverter klima e so Twin rotary kompresor od 5.5kw inverter klima

Jas e imam Inventor Nemesis Pro 7kw i sum prezadovolen gream okolu 80 kvadrata so konstantna potrosuvacka okolu 1000 w na cas, za kaj tebe mislam deka bi bila premnogu jaka ke raboti kako on-of pa podobro e da si zemes 5,5 kw ovaa klima e proizvedena vo Gree samo za grcki brend Nemesis sve e isto kako Amber no ovaj model ovde go vikaat klasik bidejki e do -22 stepena.
moze da procitas moi postvoe sto sum psiuval prezadovolen ekonomicna i pred se mokna klima.

• Ми се допаѓа
Reactions: spb

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom