Gledam deka dosta členovi tuka živeat vo nekoi minati vreminja i deka ne možat da razberat deka deneska se se meri vo kilogrami i potrošeno vreme za izrabotka. Dali se raboti za klima, avtomobil, bela tehnika ili banani sosema seedno: kilogram MERCEDES i kilogram FIAT koštaat rečisi ednakvo (samo zavisi koj vgradil malce pokvaliteten materijal) bidejći i dvete vozila se od napraveni od lim,plastika, staklo,silicium, softver....I dvete vozila imaat skoro identična prizvodna cena po edinica kilogram i ne činat poveć od 4000-10000 evra, a se prodavaat na onie što sakaat da vozat značka po 5-10 pati poveće. Dobro cenata ja bildaat do besvest marketingot, saemi, plateni novinari, reklami itn.
Zborot mi e samo si plaćate dva do tri pati nešto što sosema slično se rasipuva. Zošto inače bi postoela servisna mreža i za japonskite brendovi ako ne se rasipuvaat.
Eve so klimive. Ste kupile japonec. Uvoznikot e Klime makedonec, serviserot e Petko makedonec, montreot e Stanko pak makedonec. Sigurno deka nema japonci da vi montiraat i servisiraat...Znači od koga će ja kupite taa klima, od tuka natamu se što e japonsko ostanuva vo Japan, a vie ste vo Makedonija. Monterot ti vakumira so pumpa zagadena so prethodno 100 tkn.vakumirenja i nikogaš ne smeneto maslo i toa na vreme nemajći pojma deka vodata so vakumiranjeto treba da ispari na ambientalnata T (ako e zima treba poveće od duplo vreme nego vo leto). Da e samo vakumiranjeto, gi nabivaat vo plafon, vo ćošinja, gi stavaat nakoso, gi pikaat po balkoni.......
Ne fala ne bi dal duplo pa i poveće pari za nekoi kreteni da se iživuvaat na niv, pa ušte da go moliš da dojde, pa da ti zvoca deka e eftino, a ti rabotiš edna nedela za edna negova montaža.
Nekako Makedonija mi e poveće kompatibilna so Kina.
Ne gledajte koj e proizvoditelot, bidejći poveće nema golemi razliki vo kvalitet, tuku gledajte gi tehničkite karakteristiki.
Inače imam i imav pari da kupam japonec, ne kupuvam avion majkata, ama sepak kupiv kinez i nikoj ne mi prodade muda za bubrezi.