Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
.
Vivax e isto sto i Fonko nase bese Makedonsko na vremeto
Tocno nitu Vivax nitu Fonko ne proizveduvaa klimi no toa neznaci deka Fonko ne bea kvalitetni naprotiv Fonko ( proizveduvase ) rebrendirase klimi od kvalitetni proizvoditeli i klimite na Fonko bea ekstra seuste ima Fonko klimi koj ladat i great bez nikakov defekt
Taka i so Vivax na pocetokot Vivax proizveduvase vo Galanz pa vo Midea pa vo Gree i sega povtorno Vivax e so Midea taka da i Vivax si ima solidni klimi i zatoa e eden od najprodavanite klimi vo Mk i posiroko.

Taka i so Vivax na pocetokot Vivax proizveduvase vo Galanz pa vo Midea pa vo Gree i sega povtorno Vivax e so Midea taka da i Vivax si ima solidni klimi i zatoa e eden od najprodavanite klimi vo Mk i posiroko.
Зарем Gree не се најпродавани во Македонија и пошироко? Читајќи ја темава јас до таков заклучок дојдов.

Зарем Gree не се најпродавани во Македонија и пошироко? Читајќи ја темава јас до таков заклучок дојдов.
Gree i Vivax se najprodavani vo Mk zatoa pisav Vivax e eden od najprodavanite klimi vo Mk

Ма грешка си, во заблуда сме биле сите дека Грее и Вивакс се најпродавани ....а као сите купувале од топтен.еу
Само првата на листата ке ја анализирам....останатите модели се оо цени и преку 2000евра...конкретниот модел е со капацитет од 7000btu или у превод тоа се 2kw Даикин модел FTXM-20M/RXM-20N само овде на ТопТен не им пишале за колку квадрати е а мислат дека е звер клима и ке греат 50м2 ;)
Клмата на -10 дава 1.36kw ;)
И тоа мало климиче одлично за мало собиче колку кошта?
Кошта 1076 евра во Бугарија
Или во Холандија 1157евра.
Замисли за 10год клима од 1100евр ке потроши струја од 1400евра....или у превод за 15год можда ке се исплати инвестицијата, под услов да работи толку години со 3 годишна гаранција.

Top.jpg

Последно уредено:
Ма грешка си, во заблуда сме биле сите дека Грее и Вивакс се најпродавани ....а као сите купувале од топтен.еу
Само првата на листата ке ја анализирам....останатите модели се оо цени и преку 2000евра...конкретниот модел е со капацитет од 7000btu или у превод тоа се 2kw Даикин модел FTXM-20M/RXM-20N само овде на ТопТен не им пишале за колку квадрати е а мислат дека е звер клима и ке греат 50м2 ;)
Клмата на -10 дава 1.36kw ;)
И тоа мало климиче одлично за мало собиче колку кошта?
Кошта 1076 евра во Бугарија
Или во Холандија 1157евра.
Замисли за 10год клима од 1100евр ке потроши струја од 1400евра....или у превод за 15год можда ке се исплати инвестицијата, под услов да работи толку години со 3 годишна гаранција.

Прегледај го приврзокот 262032
Ti seriozno mislis u Holandija stavat klima za da ustedat na greenje i da im se isplati investicija?
Ja smetka za struja uopste ne ni gledam, si zimaat mesecno pari avtomatski i nema potreba da meram. Ja ne poznavam nikoj na zapad sho dreme pred merac i ko ke kace nad 500w gase se zivo :pos:
Ako tvojot gree e tolku prv u svet daj kazi zosto kaj mene site imaat daikin, mitsubishi i toshiba? Bukvalno nigde neam videno montirana gree klima :D.

Za cenite koj shto moze da si dozvoli toa neka si kupi. Isto ko i so koli, nekoj moze i vozi audi, mercedes i bmw, ali nekoj voze korsa i punto. U mk moze preovladuvaat kineskite bidejki narodot ne moze da si dozvoli poskapo. Sekoj so svoeto i so toa kolku moze da oddeli za klima.

Замисли сега колку ќе потроши ломо или тусо за 10 години, ако преживи толку у што чисто сумњам. Ако ваква клима процениле 1400 евра струја, за таквите кинески канти сигурно ќе биде 5-6000 евра. И еве ја конечно и поентата зошто се тие студии, клима од 1100 евра за една година ќе потроши 140 евра, а клима од 300 евра ќе потроши 500-600 евра. Проста математика, даикин од 1100 евра плус 3 години работа по 140 евра имаш трошок од 1520 евра, а ломо од 300 евра и 3 години по 500 евра добиваш 1800 евра. Значи само за 3 години си веќе ќар од 300 евра. Треба ли уште математика. Следните 7 години со ломо си загуба за уште 3-4 даикина.

9fatwfu92lc51.png

Замисли сега колку ќе потроши ломо или тусо за 10 години, ако преживи толку у што чисто сумњам. Ако ваква клима процениле 1400 евра струја, за таквите кинески канти сигурно ќе биде 5-6000 евра. И еве ја конечно и поентата зошто се тие студии, клима од 1100 евра за една година ќе потроши 140 евра, а клима од 300 евра ќе потроши 500-600 евра. Проста математика, даикин од 1100 евра плус 3 години работа по 140 евра имаш трошок од 1520 евра, а ломо од 300 евра и 3 години по 500 евра добиваш 1800 евра. Значи само за 3 години си веќе ќар од 300 евра. Треба ли уште математика. Следните 7 години со ломо си загуба за уште 3-4 даикина.
Greska si 1400 e najboljata varijanta u EU verovatno u Portugalija ili Italja kaj sto e najtoplo....neli nekoj treba plati da zima
Za Svicarska ima drug Top Ten pa ispagja 3,204Svajcarski Franci
Top.ch.jpg
Автоматски споено мислење:

Za cenite koj shto moze da si dozvoli toa neka si kupi. Isto ko i so koli, nekoj moze i vozi audi, mercedes i bmw, ali nekoj voze korsa i punto. U mk moze preovladuvaat kineskite bidejki narodot ne moze da si dozvoli poskapo. Sekoj so svoeto i so toa kolku moze da oddeli za klima.
Bugarsko produvano BMW so 500k pominati km sto ti si go pazarel u Kustendil toa da, toa kosta poeftino od klimava uste i bugarski pasos ako imas taman vi e standardot

Последно уредено:
Ti dete nazad vo uciliste.
Nesto si begal izgleda od casovi.
Kineski raboti ti e polna kukata I tuka mi sees pamet.

Za nekolku minuti ke sledi replika na videoto na clenot @zlatko_ti412 sto go objavil na IT i negovoto najnovo video
kade tvrdi deka se ladi so 8wati....nie i se ladime i PLUS se greeme so 8watti ;)
Eve go videoto a i zvuk ima za razlika od negovoto ;)
Na 0:55 i greenje ima so 30 zadadena za 8wati
Po dekoracijata na zidot koj ne e izgletuvan mnogu me potsekja na doktorot od Stip i deka tamu im e snimeno videoto.
Samo za niv...
Utre ke ima i replika za modulacijata so 65w....taa na koleskite sto dremat polacrabotno vreme ke im ja dadam da ja napravat i da ve ponistat amaterki.

Последно уредено:
Za nekolku minuti ke sledi replika na videoto na clenot @zlatko_ti412 sto go objavil na IT i negovoto najnovo video
kade tvrdi deka se ladi so 8wati....nie i se ladime i PLUS se greeme so 8watti ;)
Eve go videoto a i zvuk ima za razlika od negovoto ;)
Na 0:55 i greenje ima so 30 zadadena za 8wati
Po dekoracijata na zidot koj ne e izgletuvan mnogu me potsekja na doktorot od Stip i deka tamu im e snimeno videoto.
Samo za niv...
Utre ke ima i replika za modulacijata so 65w....taa na koleskite sto dremat polacrabotno vreme ke im ja dadam da ja napravat i da ve ponistat amaterki.

Таму со ова видевце му докажував на еден член дека со 8вати работи и внатрешниот фан на минимални обртаи.... а не само електрониката како што беше запнал....
За звукот што да правам - тивка е, морав да го пикнам долниот дел од телефонот до перка што се вика за да го фатам малку звукот....
Амберот нормално дека ќе има и звук, не се спие со него во соба.
Да на мојот неглетуван ѕид стои дизајнерска Митсу, со лепенка :)
Ти пак утре можеш да им дадеш на колешкте задачка да праат он-офф и да чекаат со камера да уловат 65 ватна потрошна ;)

Stvarno zabegano, ke se zamraat so belite meraci, pa normalno veruva na brand i kvalitet, zatoa imas brendovi i galicki brendovi. sekoj so svoite moznosti. 100 pati napisano, klimice so 100$ vlezna cena od fabrika sto mislite sto moze da ima vnatre. jas toa i so geiger counter bi pominuval da ne e nesto somnitelno. mnogu se non sense diskusiite deka za 400euro ke dobies nesto wow i ke trae 100 godini i drugite se glupi. a toa normalniot svet od damna go ima pominato, ama eve gledam i kaj nas se menuvaat rabotite se povekke normalni brendovi po zgradive. taka da si doagaat rabotite na svoe mesto, poleka no sigurno :) ;)

Gledam deka dosta členovi tuka živeat vo nekoi minati vreminja i deka ne možat da razberat deka deneska se se meri vo kilogrami i potrošeno vreme za izrabotka. Dali se raboti za klima, avtomobil, bela tehnika ili banani sosema seedno: kilogram MERCEDES i kilogram FIAT koštaat rečisi ednakvo (samo zavisi koj vgradil malce pokvaliteten materijal) bidejći i dvete vozila se od napraveni od lim,plastika, staklo,silicium, softver....I dvete vozila imaat skoro identična prizvodna cena po edinica kilogram i ne činat poveć od 4000-10000 evra, a se prodavaat na onie što sakaat da vozat značka po 5-10 pati poveće. Dobro cenata ja bildaat do besvest marketingot, saemi, plateni novinari, reklami itn.
Zborot mi e samo si plaćate dva do tri pati nešto što sosema slično se rasipuva. Zošto inače bi postoela servisna mreža i za japonskite brendovi ako ne se rasipuvaat.
Eve so klimive. Ste kupile japonec. Uvoznikot e Klime makedonec, serviserot e Petko makedonec, montreot e Stanko pak makedonec. Sigurno deka nema japonci da vi montiraat i servisiraat...Znači od koga će ja kupite taa klima, od tuka natamu se što e japonsko ostanuva vo Japan, a vie ste vo Makedonija. Monterot ti vakumira so pumpa zagadena so prethodno 100 tkn.vakumirenja i nikogaš ne smeneto maslo i toa na vreme nemajći pojma deka vodata so vakumiranjeto treba da ispari na ambientalnata T (ako e zima treba poveće od duplo vreme nego vo leto). Da e samo vakumiranjeto, gi nabivaat vo plafon, vo ćošinja, gi stavaat nakoso, gi pikaat po balkoni.......
Ne fala ne bi dal duplo pa i poveće pari za nekoi kreteni da se iživuvaat na niv, pa ušte da go moliš da dojde, pa da ti zvoca deka e eftino, a ti rabotiš edna nedela za edna negova montaža.
Nekako Makedonija mi e poveće kompatibilna so Kina.
Ne gledajte koj e proizvoditelot, bidejći poveće nema golemi razliki vo kvalitet, tuku gledajte gi tehničkite karakteristiki.
Inače imam i imav pari da kupam japonec, ne kupuvam avion majkata, ama sepak kupiv kinez i nikoj ne mi prodade muda za bubrezi.

@tzlatko me interesira tvoe mislenje za ovaa inverter klima sto bi iskomentiral ti ?

( dual inverter ) compressor
LG-Dual-Inverter-Compressor.jpg

Bugarsko produvano BMW so 500k pominati km sto ti si go pazarel u Kustendil toa da, toa kosta poeftino od klimava uste i bugarski pasos ako imas taman vi e standardot
Interesno e sto repliciras samo na delot koj ti odgovara. Minatiot pat koa te citirav bese pred nekolku meseci za da ti ukazam na greska i nemase muda ni da odgovoris. Sea pak go izbegna prasanjeto i odgovaras sosem treto.

Back
На врв Bottom