Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Neznam Druze pisuva deka se razmisluva za ukinuvanje na evtinata tarifa e sega dali mislat na dnevnata ili noknata tarifa ( ili na dvete i dnevna i nokna ) toa neznam.
Vo ovaa cudesna zemja sekakvo scenario e mozno Za Zal
Ja imam dvotarifno broilo, sto znaci Skapa/Eftina tarifa....i preku nokj nemozat da ni gi smenat u Ednotarifni.
Baska sto ako se drzat po EU standardi uste pred X godini trebase da se ukine monopolot edna firma edna cena na struja...dosega trebase da ima X broj na provajderi a ne monopol so samo eden, sto ke nudat razlicni ceni i paketi za strujata slicno kako Internet provajderive.

Последно уредено:
Potpolno se slozuvam so Srpskiot model. Ne moze nekoj sto investiral vo kvalitetni sistemi za greenje/ladenje da plaka ista cena na struja kako na nekoj sto se gree na kotle od 200euro so radijatori, mora da ima norma kwh/m2 i se nad odredena granica da bide povisoka tarifa.
Sega ima naplivi od elektricno podno i kotli na struja po novive zgradi vo Skopje i niz Makedonija, ubedlivo najloso resenie za nasata drzava (uvoz na struja i pogolemo zagaduvanje od REK Bitola i Oslomej). Trebase da se javat povekke firmi za prodazba na struja za domakinstva i ke imase vakvi resenija.

Ja imam dvotarifno broilo, sto znaci Skapa/Eftina tarifa....i preku nokj nemozat da ni gi smenat u Ednotarifni.
Baska sto ako se drzat po EU standardi uste pred X godini trebase da se ukine monopolot edna firma edna cena na struja...dosega trebase da ima X broj na provajderi a ne monopol so samo eden, sto ke nudat razlicni ceni i paketi za strujata slicno kako Internet provajderive.
Softverski el.btoilo moze da se nastelova kako sakaat od evn*i da ne go menuvaat samo kw,ke se sobira zbir to T1iT2,
Liberalizacija apsolutno si/ste vo pravo site ....trebase odamna..ali jas mislam deka koga i da se sluci toa mepso i elem ke gi pokaci cenite i nie krajnite korisnici sekogas podebeliot kraj e kaj nas.

Целосно се сложувам со сите кои што прелагаат варијанта како Српското тарифирање. Од причина што еден период живеев и доловив што значи да се грижиш за секој киловат потрошен и дали си во зелена или црвена зона. Тек тогаш сите ќе бидеме подомаќини и подобро ќе ги читаме налепниците со енергетска ознака и нема да се летаме по првата пониска цена :)

Ako resile da ja ukinuvaat evtinata tarifa barem da nema pokacuvanje na strujata tuku da bide edna tarifa iako broilata ni se dvotarifni da ima zbir od dvete tarifi i da nema skapa evtina podobro taka odkolku i pokacuvanje na strujata i ukinuvanje na evtinata tarifa.

Да почекаме да одлучат, потоа ќе коментираме. Сега на грав гледаме. Оволку ќе поскапи, онолку ќе поскапи, ќе ја укинат ефтината тарифа, нема да ја укинат....

Ako resile da ja ukinuvaat evtinata tarifa barem da nema pokacuvanje na strujata tuku da bide edna tarifa iako broilata ni se dvotarifni da ima zbir od dvete tarifi i da nema skapa evtina podobro taka odkolku i pokacuvanje na strujata i ukinuvanje na evtinata tarifa.
Nee bas taka''ajde da receme hipoteticki trosis 25kw na den vo zimo 50/50% da se skapa evtina po segasnive ceni toa ti ti se 105den na 24h. Ako e na edna tarifa na segasnata 5.54 idi 140denari bez evtina samo na skapa. A dase pokaci 5% a da ima skapa evtina nema dae tolkava razlikata....
Kako i da e ke ni go aknat bez da se setime full....

Nee bas taka''ajde da receme hipoteticki trosis 25kw na den vo zimo 50/50% da se skapa evtina po segasnive ceni toa ti ti se 105den na 24h. Ako e na edna tarifa na segasnata 5.54 idi 140denari bez evtina samo na skapa. A dase pokaci 5% a da ima skapa evtina nema dae tolkava razlikata....
Kako i da e da pocekame uste malku vo Petok ke se znae novata cena na strujata
A za evtinata tarifa dali ke ima ili ne ke doznaeme po formiranje na novata vlada
Taka da uste malku ke bideme vo iscekuvanje za toa dali ke se ukine ili ne evtinata tarifa.

Темава не е место за политика ама морам да те потсетам дека оваа влада на Заев ја врати ефтината дневна тарифа и поефтини сметки која беше укината од владата на Грујо и тоа патриотски го направија на 2 Август незнам точно која година!

Темава не е место за политика ама морам да те потсетам дека оваа влада на Заев ја врати ефтината дневна тарифа и поефтини сметки која беше укината од владата на Грујо и тоа патриотски го направија на 2 Август незнам точно која година!
Nee politika ama.ne pisuvas kako sto treba....sto vratija od 14do16h.? Koga nikoj nee doma i najmal pik na potrosuvacka ima.?tie neja ukinaja evtinata od 22.do07h i vikend pa da ja vratat....napravi razlika....

Едно прашање ако може, сигурно е одговарано милион пати но на 2300+страници тешко дека ке најдам кај.
Имам Gree сплит систем, една ниска единица во дневна и 2 високи внатрешни во спална и децка.Дали ке може некој да ми каже како да ја подесам кога лади или топли(здравје за 3-4 месеци) за да биде економична и да не трошам струја непотребно. Моментално ми е вклучена онаа во дневна на 26степени и вентилаторот на најслабо.
Надворешната единица е GWHD(24)NK3MO
Внатрешна во дневна:GEH12AA-K3DNA1D/I
Спална и децка GWH07AAB-K3DNA5A/I
Фала ви
@Strelec

Последно уредено:
Vie vednaš so najcrnite scenarija. Ne veruvam vo pogolemi pokačuvanja od 5-6% , ukinuvanje na dnevnata eftina tarifa e možno bidejći itaka beše kako vremena donesena.
Inače vo Srbija nema dnevna eftina tarifa, a noćnata e pokratka za 1 čas, no e ČETIRI pati poeftina od dnevnata (tamu TA pečka će vi vađa COP=4). Kaj niv skapata tarifa vo zelena zona ne e ni 4 den/kwh, prosečno četiričleno semejstvo ako se gree so klima nema da otide vo plava zona, a i ako premine samo razlikata ja plača poskapo, nekade kako po našava cena....crvenata tarifa e ušte povisoka.
Znači Srbija i ako e izvoznik na el. energija se zaštituva na ovoj način od neumereno trošenje, a kaj nas e galankusurija, vurum ćori.
Interesno e deka poslednive 2 godini smetkite mi se i po 30% poniski i toa vo prelaznite periodi, da ne gi spomnuvam leto/zima. Nisto ne sum smenil vo navikite, po se izgleda partiskata garnitura koja upravuvaše vo energetskiot sektor vo minatata vlada imala leplivi prsti.

Vie vednaš so najcrnite scenarija. Ne veruvam vo pogolemi pokačuvanja od 5-6% , ukinuvanje na dnevnata eftina tarifa e možno bidejći itaka beše kako vremena donesena.
Inače vo Srbija nema dnevna eftina tarifa, a noćnata e pokratka za 1 čas, no e ČETIRI pati poeftina od dnevnata (tamu TA pečka će vi vađa COP=4). Kaj niv skapata tarifa vo zelena zona ne e ni 4 den/kwh, prosečno četiričleno semejstvo ako se gree so klima nema da otide vo plava zona, a i ako premine samo razlikata ja plača poskapo, nekade kako po našava cena....crvenata tarifa e ušte povisoka.
Znači Srbija i ako e izvoznik na el. energija se zaštituva na ovoj način od neumereno trošenje, a kaj nas e galankusurija, vurum ćori.
Interesno e deka poslednive 2 godini smetkite mi se i po 30% poniski i toa vo prelaznite periodi, da ne gi spomnuvam leto/zima. Nisto ne sum smenil vo navikite, po se izgleda partiskata garnitura koja upravuvaše vo energetskiot sektor vo minatata vlada imala leplivi prsti.
Pisav deka do 5% ke se jadi nekako se nad toa e veke + ,a modelot na srbija mislam deka e dobar ..ama tamu stopanisuva drzavata.??taka da koj e A++ so potrosna odnosno zelena si plajka pomalce koj e B klasa ke plajka najmnogu...!

Back
На врв Bottom