Да прашам, за што служи sleep модот? Турбото сум го користел ама слип никогаш. Дали се користи зимно време кога AC треба да загрева или само во лето кога треба да лади? Во контекст на тоа, дали штеди повеќе и што е разлика од овој мод до подесување на температурата на да кажеме 17 степени (со оглед на та што кај нас и на -9 дома не се симнува под 19-20 степени пред се заради изолацијата).
Од 300 до 4600 денари. Подобар одговор е дека во текот на една зима ќе потроши 3-5 пати помалку отколку панелка или парно во истата соба.
Значи ако си сега со панелка и плаќаш 2000 месечно, со инвертер ќе е околу 500. Ако сега плаќаш 16000, со инвертер ќе е околу 5000 денари месечно. Ако плаќаш со панелка 900 денари, со инвертер ќе е 400 денари. Грубо.
Болдираното е апсолутно неточно и престанете со дезинформации. Откако ќе се загрее собата само се надополнува топлината и панелот вклучува и исклучува. Ако една панелка троши 1,5 KW а ако собата е со добра изолација и работи пола-пола, тогаш троши 750W. Баш ќе проверам во детската соба и ќе напишам. Ако една клима ја платиш 30,000 и трае десет години не знам дали воопшто ќе ги извадиш парите.(мислата ми е за соба од 12-16м2)
Мислам дека ти имаше ТSТ, дали можеш да кажеш како работи, со која т на издув одржува зададена температура, дали вкл. и иск. кога ќе постигне т? Дали има сила да загрее соба брзо ако претходно не е греена? Благодарам,
Да прашам, за што служи sleep модот? Турбото сум го користел ама слип никогаш. Дали се користи зимно време кога AC треба да загрева или само во лето кога треба да лади? Во контекст на тоа, дали штеди повеќе и што е разлика од овој мод до подесување на температурата на да кажеме 17 степени (со оглед на та што кај нас и на -9 дома не се симнува под 19-20 степени пред се заради изолацијата).
Генерално, кога ја местиш во Sleep на одредена температура после 1 час намалаува за 1 степен, потоа за уште еден 1 (а може и на третиот час за уште еден) и потоа се гасни или пак може да остане така намалена и да работи.
Подесена на 24, ставаш Sleep и оваа ќе падне на 21 на двојка вентилатор или на најтивко
Кај различни продавачи е различно.
Da jas imam TST ja koristam i sum zadovolen koga ke postigne temperatura isklucuva vnatresniot ventilator skros voopsto ne duva mnogu mokna i tivka klima e koga pravi defrost isto ne duva se na se super klima za parite za temperatura na izduv ne sum merel taka da na ova prasanje nemozam da ti odgovoram no klimata e super mokna duva topol vozduh jas iskreno sum pozitivno iznenaden od TST Gree LOMO.
Мислам дека ти имаше ТSТ, дали можеш да кажеш како работи, со која т на издув одржува зададена температура, дали вкл. и иск. кога ќе постигне т? Дали има сила да загрее соба брзо ако претходно не е греена? Благодарам,
Sleep? Претпостравувам дека служи климата да спие. Тоа е во превод, нели?
U-Crown има 4 режима на sleep. Првите два се фиксни. Не може ништо да се менува. Едниот од нив после првиот час ја смалува температурата за еден степен, после вториот час за уште еден степен). Вториот е сличен, не знам точно како е програмиран. Третиот и четвртиот се програмираат. На секој час може да се зададе температура по желба. Засега не сум пробал.
Со вклучување на sleep режимот брзината на вентилаторот автоматски се поставува на тивок режим (кај U-Crown има 7 брзини).
Не знам дали sleep режимот сам се исклучува после 8 часа. Мислам дека е така, но не е проверено. Програмирањето на третата и четвртата опција е можно само за осум часа.
Болдираното е апсолутно неточно и престанете со дезинформации. Откако ќе се загрее собата само се надополнува топлината и панелот вклучува и исклучува. Ако една панелка троши 1,5 KW а ако собата е со добра изолација и работи пола-пола, тогаш троши 750W. Баш ќе проверам во детската соба и ќе напишам. Ако една клима ја платиш 30,000 и трае десет години не знам дали воопшто ќе ги извадиш парите.(мислата ми е за соба од 12-16м2)
Тоа е апсолутно точно бидејќи ефикасноста на климата е околу 300-500% повеќе од греалка. За да испорача 1000KW топлина во месецот греалка ќе потроши 1000KWh струја, а инвертер ќе потроши околу 400KWh струја. Многу е едноставно. Како што греалката пали и гаси, така инвертерот на свој начин ја намалува својата потрошувачка и ја надополнува топлината. Ако како што велиш ти собата има загуби од 750W, тоа значи дека греалката ќе троши 750W за да ги надополни тие загуби. Во истиот тој простор со 750W загуби, инвертер ќе троши околу 200W струја за да надополни 750W загубена топлина.
Тоа е основата на инвертерите, дека се 3-5 пати поефикасни од електрично греење. SCOP тоа означува.
А дека нема да се исплати за 12м2 соба, тоа е точно. Многу тешко ќе се исплати. Затоа најчесто со клима се отвораат врати и се грее поголем простор.
Со таква изолација ќе покрие, ама ќе работи со троа поголемо оптоварување! Твој избор е дали сакаш климата да ти работи со 7-80% или со 5-60%! Ако земеш 5 ка или 5,5 ќе имаш фазла потенцијал во климата и нема да калкулираш со бекап( дополнителна греалка или слично). Тука пак во потоплите периоди таа 5,5 кв постои опасност да работи како он-офф т.е. брзо ќе достигнува температура и ќе исклучува!
Јас на 40 м2 сепак би одел со 5 ка https://klimi.mk/product.php?id=258 или ова https://klimi.mk/product.php?id=385
или евентуално https://klimi.mk/product.php?id=358 јес да оваа последнава не е врв на софистицираноста ама ќе бидеш згреан!
Momčilo Bajagić-Bajaga predstavio je novu pesmu "Mladost" u šou emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem" u petak 22. novembra na Prvoj televiziji. "Mladost" je je...
2010 ne razlikuvaa On/OF od Inverter, ne pa da procitaat energetska nalelnica, Pdesign, SCOP, Eurovent, klimatski zoni i slicno
Ti sve ova go poznavase togas ? Pa sto ne ni kaza porano da necekavme 10god badijala.
Arno Fennel si prasal i za izolacija i za objekt i m2....steta sto posle tolku napisani strani i objasnuvanja na temava ti si toj sto nerzbiras zasto go prasuva toa sto go prasuva i ti izgleda smesno...koj e smesen ti si, vo slucajov
Автоматски споено мислење:
Ne mi ja razbra zabeleskata,neli?Znaci,ako odredena tema na forumov e opfanata so 2000 i kusur stranici prasanja,odgovori,mislenja,zabeleski i sl.,nemozes ednostavno da se uklucis i da prasas od tipot so sto da se gream a da me cini najmalku.Pa otvori nekolku strani nanazad i iscitaj,kje doznaes mnogu povekje odkolku da prasas nesto sto e razglabano so godini.
2010 ne razlikuvaa On/OF od Inverter, ne pa da procitaat energetska nalelnica, Pdesign, SCOP, Eurovent, klimatski zoni i slicno
Ti sve ova go poznavase togas ? Pa sto ne ni kaza porano da necekavme 10god badijala.
Arno Fennel si prasal i za izolacija i za objekt i m2....steta sto posle tolku napisani strani i objasnuvanja na temava ti si toj sto nerzbiras zasto go prasuva toa sto go prasuva i ti izgleda smesno...koj e smesen ti si, vo slucajov
Автоматски споено мислење:
Ja mislev kje mu odgovoris na dobramuzika na postavenoto prashanje,ti se zanimavas so mene.Covekot prasa kolku kje mu potrosi ako mu raboti klimata 24/7.Ja pokusav so ironija dodusa,moja greska,eve se izvinuvam,da go nasocam da potrosi del od vremeto,da iscita ili barem preleta po temava,mnogu raboti kje mu se razjasnat otkolku taka pausalno da postavi prasanje i se nadeva na nekakov korisen odgovor.Ako si, eve ti na primer, prisuten na temava tolku dolgo,pa moze bilo koj sto STVARNO go interesira da odvoi saati ili denovi, i da razjasni mnogu raboti.Ne sum siguren deka sega mu e pojasno kolku kje mu potrosi klimata ako mu raboti 24/7.
Rekuperator so FILTER na krajot bese muabetot i ne samo vo negoviot tuku vo seciv slucaj toa e najdobroto resenie za priliv na svez, dovolno zagrean (~70%) i procisten vozduh.. Ama i toa je"beno kosta. Osobeno milenicive tvoi od 300€ pa nagore ama sekako e daleku podobro resenie od samo procistuvac ako moze da se bira. .
New wall mounted mini recovery ventilation VL-50S2-E ideal for ventilation of apartments, houses, offices and other premises. Easy installed, no duct needed.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.