Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Се согласувам со @tzlatko не се веродостони надворешните јас имав тестирано пред некој ден ко беше -2 на Аппикацијата од климата пишуваше Outdoor -2 на ТВ/Интернет пишуваше -4 .. и зедов да тестирам со сондата излезе -1,8 значи околу климата е -2 а кај метеолошката станиција за овај регион може да биде -4/5

p.s Некои Клими може да имаат indoor/oudoor сензор за Т на апликаците од WiFi
За да не те ремети стручњакот погоре и да не се спрепнуваш на сензорот од надворешната кој редовно покажува поголема температура (така е и кај мене) еве ти валидна веб страна со моменталните температури во Прилеп од повеќе мерни точки.
Податоците се супер прецизни и се обновуваат на секои 5 минути. Јас имам термометар со надворешна единица на 2,4GHz и резултатите се идентични со резултатите на веб страната.
btw
Екстерниот мерач ми е во близина на климата и не е изложен на дувањето од вентилаторот.

Пример
08-01-2020 Ekodata Live - Прилеп.png

И N-ти пат да повторам. Многу е битна влагата. Може да имате катастрофа искуство на -2 со 60%~70% и прекрасно на -10 со 35%~40% влага.

За да не те ремети стручњакот погоре
Ja koristiš sekoja prilika za peckanje i so toa samo dokažuvaš deka si krajno nevospitan.
Eve te molam tuka javno, ne me komentiraj kako što jas ne te komentiram poveće, a ima i te kako da se komentira.

Ne e jasno kako gi zemaš ovie utrinski od -10C , dali sam meriš ili toa se podatoci od internet ili od tv vesti?
Relevantno za mene e samo merenje so termometar obesen od zadnata strana na nadv. edinica. Ako kaj mene na prvi sprat deneska utrovo vo 06 pokažuva - 4 C toa ne znači deka na četvrti kat od severnata strana će bide isto tolku, tamu e sigurno -6 ili -7 C! A za Tetovo na vesti će čueš deka bilo duri - 8!
Poradi toa site komentari od tipot nadvor beše vo Tetovo utrinava -10 i mojata klima gree ko ćumbe nema nikakva verodostojnost. Sega se relativno eftini meračive so bezžična nadvorešna sonda, zakačete ja na zadniot del i će si znaete na kolku točno raboti vašata klima....
@petna nemoj pogrešno da me razbereš, možebi si ja meriš svojatata nadv. temperatura i ne gi koristiš podatocite od razni meteorološki internet stanici.
Со ова не можам да се согласам. Надворешната го разладува воздухот околу себе, па (претпоставувам) веднаш зад климата термометарот ќе покаже 2-3° пониска температура.

Дечки здраво

Имам куќа 240м2 вкупно но нема изолација ставено. Се греам на инвертер но не сите соби. На некои места се јавија точки од влага на ѕидовите и тоа во ќошовите на надворешните ѕидови, носачите или столбовите ( освен во собата во која греам со инвертер ). На пролет планирам да направам термичка изолација на куќава па да прашам што препорачувате и дали ке се изгубат тие температурни разлики и појавата на влагата на ладните чворови во куќава.

Дечки здраво

Имам куќа 240м2 вкупно но нема изолација ставено. Се греам на инвертер но не сите соби. На некои места се јавија точки од влага на ѕидовите и тоа во ќошовите на надворешните ѕидови, носачите или столбовите ( освен во собата во која греам со инвертер ). На пролет планирам да направам термичка изолација на куќава па да прашам што препорачувате и дали ке се изгубат тие температурни разлики и појавата на влагата на ладните чворови во куќава.
Таму кај што имаш влага температурата ти е испод точката на оросување на собата. Надворешна изолација многу ќе ја подобри таа ситуација и ќе ја крене температурата на ѕидовите.
Со тоа многу ќе се намали мувлата и влажните точки. А секако и цената на греењето како и можноста едно тело (како инвертер) да грее поголема површина!

Здраво сакам ваше мислење за инвертер за ќука за еден спрат од 105 квадрати поделена на два дела по 50 квадрати над него е тавански дел сега ќе му ставам изолација директно на проча или стаклена волна или стиропор 5 ка
Какви инвертер клими да ставам во план ми е една 24 големина другата 18 ама незнам марка и kw и колку ќе трошат електрична енергија затоа барам помош и совет ви благодарам
Автоматски споено мислење:

Здраво сакам ваше мислење за инвертер за ќука за еден спрат од 105 квадрати поделена на два дела по 50 квадрати над него е тавански дел сега ќе му ставам изолација директно на проча или стаклена волна или стиропор 5 ка
Какви инвертер клими да ставам во план ми е една 24 големина другата 18 ама незнам марка и kw и колку ќе трошат електрична енергија затоа барам помош и совет ви благодарам

Со ова не можам да се согласам. Надворешната го разладува воздухот околу себе, па (претпоставувам) веднаш зад климата термометарот ќе покаже 2-3° пониска температура.
Ne si vo pravo, usisot e od zadnata strana i baš tamu vleguva svež vozduh od okolinata. Ako e postavena vdolž terasata e togaš da će vsisuva oladen vozduh koj pominal veće niz saćeto koe se ladi koga e klimata na greenje duri i do - 40C, togaš da će pokažuva i mnogu poniska T nego što e.
Znaci ako e montirana kako što treba, da si vleče sekogaš taze vozduh od okolinata, će se složiš so mene baš tamu vistinskata vrednost na T so koja klimata raboti.
Pa vo vnatrešnata edinica senzorot za merenje na T vo sobata e vednaš nad saćeto, a nekogaš i leži na nego preku plastično ležište....i toa ne mu preči bidejći e vo strujnicite na vlezniot vozduh i nema da se gree od vreloto saće.
Jas sondata ja stavam na držačot od klimata da ne doadja vo dopir so sončevite zraci, smetam deka vaka e najdobro da se meri nadv. T

Уште повеке ќе се "разочараш" кога ќе ти кажам дека FH50 троши во просек 1,16 до 1,2kW.

27, 28, 27 за 5,6 и 7ми јануари
Слична квадратура (50) со обична фасада (но добра) и словенска дограма со термопан (све исправно)

Сношти до - 5 варираше од 1100~1300, потоа од 1200 до 1500

Тројка фан на 24.
Подоцна ќе ги ставам темп. графикони од MELCloud и потрошувачката од Sonoff Pow R2.

Во постот од Флегма нишчо немат мамено.
Druze i kaj mene e so argumenti...ama jas do iznenaduvajneto od 1.1 1.2kw/h ...imam uste lebce da jadam zosto teram so okolu 800w ovie 3 /4denovi max imam pomejgu 17--19kw/24h
19kw na 24h, se 790w
Eve i sliki

Attachments

• Screenshot_20200108_172553_com.broadlink.rmt.jpg
    Screenshot_20200108_172553_com.broadlink.rmt.jpg
    287,1 KB · Прегледи: 42
  • Screenshot_20200108_172638_com.gree.greeplus.jpg
    Screenshot_20200108_172638_com.gree.greeplus.jpg
    200,7 KB · Прегледи: 42
Ne si vo pravo, usisot e od zadnata strana i baš tamu vleguva svež vozduh od okolinata. Ako e postavena vdolž terasata e togaš da će vsisuva oladen vozduh koj pominal veće niz saćeto koe se ladi koga e klimata na greenje duri i do - 40C, togaš da će pokažuva i mnogu poniska T nego što e.
Znaci ako e montirana kako što treba, da si vleče sekogaš taze vozduh od okolinata, će se složiš so mene baš tamu vistinskata vrednost na T so koja klimata raboti.
Pa vo vnatrešnata edinica senzorot za merenje na T vo sobata e vednaš nad saćeto, a nekogaš i leži na nego preku plastično ležište....i toa ne mu preči bidejći e vo strujnicite na vlezniot vozduh i nema da se gree od vreloto saće.
Jas sondata ja stavam na držačot od klimata da ne doadja vo dopir so sončevite zraci, smetam deka vaka e najdobro da se meri nadv. T
Кај мене додека работи климата покажува надворешна температура нпр 2°. Кога ќе исклучи, таа температура се зголемува на 4°. Не сум сигурен која сонда ја мери температурата, ама има една сонда на задната страна, веднаш зад саќето, па претпоставувам дека е таа.

Druze i kaj mene e so argumenti...ama jas do iznenaduvajneto od 1.1 1.2kw/h ...imam uste lebce da jadam zosto teram so okolu 800w ovie 3 /4denovi max imam pomejgu 17--19kw/24h
19kw na 24h, se 790w
Eve i sliki
Go dotepa covekov ....hahhha, sekoja cest.
Amber e zver od klima, bidi siguren.
So sreka da te sluzi, dobar izbor napravi.
Nema problem i 28C da ti digne,bez problem.

Кај мене додека работи климата покажува надворешна температура нпр 2°. Кога ќе исклучи, таа температура се зголемува на 4°. Не сум сигурен која сонда ја мери температурата, ама има една сонда на задната страна, веднаш зад саќето, па претпоставувам дека е таа.
Taa ja meri T na saćeto i komanduva so početokot i krajot na defrostot, direktno komanduva so dolžinite na defrostite. Kako može taa da ja meri nadv. T koga leži na ladnoto saće, sega me razočara.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom