Ajde da go spodelam iskustvoto so Mitsubishito SF50 vo ovie zimski meseci.
Znaci gree 42m2 bez nikakva izolacija (betonska ploca na tavan, betonska ploca na pod+parket i po 1m erker, zid od 25cm blok samo malteren), severna strana, so podeseni 24 stepeni. Prostorot ima bruto toplotni potrebi od okolu 5KW na 0 stepeni i 7.2KW na -10 za da odrzuva 23 stepeni vnatresna temperatura.
Iznenaduvacki, sega za sega, klimata uspeva da go drzi prostorot zagrean, posebno sto na ovie utrinski minusni temperaturi od -10, kapacitetot e pomal od potrebite. Glavnata pricina sto uste uspeva da zagree po moe mislenje se zagreanite zidovi koi sluzat kako bafer na toplina, no dokolku dolgo vreme se zadrzat temperaturi od -10 stepeni svesen sum deka nema da se postigne baranata temperatura.
Prosecnata potrosuvacka vo ovie denovi (utrinska -10, dnevna do 5) mi e 1.8-1.9KW. Maksimalno ima povleceno 2660W. Koga temperaturata e od -10 do kaj -5, konstantno vlece pomegu 1.8KW i 2.2KW. Vo defrost vleguva 4-5 pati za 24 casa.
Interesno e deka kolku e poladno tolku pomalku odi vo defrost. Nema suvi defrosti, odnosno so sekoj defrost se isceduva malku voda i kolku e poladno, pomalku voda se isceduva.
Do sega izmenivacot go nemam zabelezano kompletno da zamrzne. Iako nema greaci na tacna, voopsto nemam zabelezano da se nasobira mraz. Vsusnost i da se nasobira mraz, perkata od ventilatorot e odalecena najmalku 20cm od tacnata, taka da nema nikakov rizik.
Izduvot e na 4 brzina (najvisoka) no poveketo vreme od denost vsusnost raboti kako da e na 3 brzina. Za da nema zabuni, Mitsubishi nema fiksni brzini na izduvot, imam pisano podetalno vo predhoden post. So ogled deka sedam na 8 metri odalecenost od klimata duri i pri najvisoka brzina zvukot ne mi smeta, a na 3 brzina e prakticno necujna.
Moeto subjektivno cusvtvo e deka prostorot e poramnomerno zatoplen so klimata, i poprijaten bideki se gree 24 casa i se mesa vozduhot.
Se na se, prezadovolen sum od klimata. Gi nadmina ocekuvanjata.