D
Deleted member 95595
Гостин
Fasada, nekoja firma da ti napravi ti e 17evra/m2 5ka stiropor, komplet sose rabotna rakaNeznam, onaka lupnav. Stvarno kolku e vo posledno m2 fasada komplet materijal i rabotna raka i za kolku cm stiropor izloacija pravime muabet, za kolku promasiv? Druga rabota, koga ke fasadiras, ke fasadiras samo eden zid, onamu kade sto ke ti gree klimata ili cela kukja, vklucuvajki tavani i pod? I za kraj kolku e dogramata PVC. Kolku se procistuvacite veke koga gi spomnaja (ajde led lusterite i ostanatite trakatanci ke gi trgnime nastrana).
, materijali, skelinja i slichno. so 10ka stiropor (jas kako shto sakam da stavam), 20€/m2. Dokolku dogovarash so majstori koi rabotat bez firma nekade 2€ po m2 poevtino ke ti dojde. Vo odnos na prashanjeto kade treba da se postavi izolacija, sekako deka na cela kukja ke stavis izolacija, ako stavash nadvoreshna, a za vnatreshna e druga prikazna. Poshto ne veruvam deka ke imam sredstva za nadvoreshna fasada sega (7500+€ nekade bi mi trebale) planot mene lichno mi e da stavam vnatreshna izolacija vo spalnata, bidejki imam problem tamu so golemi gubitoci na toplina. Dograma neznam kolku pari e, tatko mi 2008 ja stavashe dogramata na spratov, jas ne ja kupuvav. Za prochistuvachi za vozduh nemam nishto nit poim nit iskustvo. Suma sumarum, ziveam vo kukja, neizolirana, se gream na klimi 2 zimi, na moite prva zima im e. @mdeni zboruva za nekoi idealni, perfektni uslovi koi pa i nemora da bidat zadovoleni za da moze eden objekt da se gree so inverter, eve jas ne gi zadovoluvam site uslovi pa pak mi e ok, so iskluchok na spalnata ama toa e reshliv problem koj ne bara mnogu pari. Vidi go postov od strelec, ke ti stane jasno. Mnogu vistinit mu e muabetot. Ako eden objekt e energetski neefikasen, so shto i da go greesh, ke e neekonomcihno. Edinstveno shto malku bi go doobjasnal postov od strelec i bi kazal deka i da e nekoj vo ovaa kategorija na lugje koi ziveat vo vakvi objekti od postaro vreme (kako jas shto ziveam) moze bez problem da se great na klima i toa ekonomichno, no treba golemo vnimanie da se obrni na pravilno dimenzioniranje, odnosno biranje na klima so soodveten kapacitet na greenje za da gi zadovoli toplotnite potrebi. 30m2 kaj mene vo kukjava baraat otprilika 3,5kw toplina na -7/-10 dodeka 30m2 vo stanot kaj kumot moj baraat 2kw toplina na istava nadvoreshna. Ista kvadratura, samo shto kumot moj moze da si zeme najobichna 3,5ka so 2,4kw na - 7 shto dava, dodeka jas moram da zemam 5,5ka koja ke dava 4kw na -7/-10 za da sum nacisto ili nekoja hiperinverter 3,5ka ama pak bi bil na granica.
Логиката е една, климите се нискотемпературен тип на греење а тоа секако предпочита и солидна изолација за да биде економично со мали сметки.
Градби градени во периодот од 60ти до 90ти кога се градело со ефтини материјали и никаква изолација и во 30 или 50г невложиле ни денар во изолација ке плаќаат високи сметки за греење на било какво греење да се греат. Друга математика тука нема, соба од 30м2 изградена во 80ти со 25цм блок цигла и малтерисана однадвор неможе да се мери со сегашниве градби со минималец од 8цм стиропор надворешна изолација а и 10цм
изградена е 52год. со 60цм ѕид од камен два реда камења