Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Koja e podobra po ekonomicna i zosto?
9bec607687abccc81842d5e018b0bc4e.jpg

Sent from my MI 6 using Tapatalk
Gree Amber многу го фалат како што прочитав по нет. И уште нешто фреонот треба да му биде R32, овој другиот R410A бил постара верзија и послаб

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Zdravo mi treba pomos za izbor na inverter.
ladejne i greejne na prostorija dolzina 7m shirina 4m tavanska so kosina ednata strana 3m visina drugata 2m visina .. za ladejne pretpostavuvam deka site 3 ke ladat koja kako bi se ponasala za greejne zimno vreme i potrosuvacka.. primer od trite klimi :
https://klimi.mk/sporedba.php?id1=118&id2=351&id3=306
Za tvojata kvadratura bi zel u crown

Za tvojata kvadratura U Crown

amberot na toplejne dava max7.2kw a kolku sto gledam u-crown 5.4kw e isto amberot ima malce pojak izduv i vnatresnata edinica e pogolema bezmalce e 1metar na u-crown e 86sm.
a potrosuvackata bi mu bila tuka nekade no toa zavisi od mn,raboti ....
a voedno u-crown e na postariot r410a freon, a amberot na r32 , nekade po internetov najdov infoo deka r32 daval 4~8% podobri performansi(toplejne/ladejne) od r410 kolku e tocno ne zam ...

amberot na toplejne dava max7.2kw a kolku sto gledam u-crown 5.4kw e isto amberot ima malce pojak izduv i vnatresnata edinica e pogolema bezmalce e 1metar na u-crown e 86sm.
a potrosuvackata bi mu bila tuka nekade no toa zavisi od mn,raboti ....
Shubo mi kaza potrosuvacka tuka nekade .. translate vo pari mesecno? [emoji16]

Jas imam u-crown 18, seuste nema zaladeno ama duva mnogu toplo sprema HJ50. Inace zapotrosnja kolku kako pojna nemam jas ja zedov da se toplam
apsolutno si vo pravo :)
Автоматски споено мислење:

Shubo mi kaza potrosuvacka tuka nekade .. translate vo pari mesecno? [emoji16]

Cekaj cekaj .... malce potrosuvacka vo sporedba amber so u-crown, na toa mislev spored specifikacii a toa kolku ke ti trosi toa zavisi od sobata/izolacijata/i tvoite barajna ako sakas da ti bide +26 vo sobata sigurno ke tera 1kw/h koga ke bide pod 0 nadvor ako sakas 22/23 550~650~750w h

Што би препорачале за 45м2 куќа со изолација 8см стиропор и пвц прозорци, отворен простор, локација Гевгелија. Буџет 50.000 илјади. Нема место за парапетна.
Гледам каj јужниве Daikin FTXF50 880e цели 200е разлика од кај нас, ако се додаде и данок враќање, излегува 300е разлика.Интересна опција која влегува во буџетот.

Тоа што продавачите (намерно) го преќутуваат е што:
Амбер 12ка е всушност скриена 18ка или 5.5kw ,а тоа лесно се гледа по издувот од 800м3 и по самата големина на надворешната!
Амбер 18ка е више него сигурно 24ка++

Тоа и не е некоја маана ако знаеш што да очекуваш од нив,на крај краева ти како купувач добиваш повеќе за твоите пари(обратен маркетинг,ама не се секирај за продавачите оти они сигурно не се зае**** туку и на ова мрсно заработуваат!)

Краунот според мене си вреди за парите! Топ класа,најдоброто што го имаат! Ако 5.5kw задоволуваат на тој простор,тогаш моја препорака е да одиш на Краун.
Peace

I da ja resime dilemata eve ja sporedbata Amber12 so U-Crown18...dvete se 5kw na greenje, i do -15C 100% kapacitet.
7200w vs 7250w
800m3 izduv vs 850m3
Amber vs Crown.jpg
Minimalna razlika imaat vo mokjnost 50w....kaj Crownot cenata e povisoka zaradi panelot i vgradenite funkcii...sto e i normalno.
No na @Jäger jaka 5.5ka vo 28m2 sigurno nema da mu treba, zatoa i predlogot e U-Crown-12 a ne 5Kw.

I da ja resime dilemata eve ja sporedbata Amber12 so U-Crown18...dvete se 5kw na greenje, i do -15C 100% kapacitet.
7200w vs 7250w
800m3 izduv vs 850m3
Прегледај го приврзокот 218074
Minimalna razlika imaat vo mokjnost 50w....kaj Crownot cenata e povisoka zaradi panelot i vgradenite funkcii...sto e i normalno.
No na @Jäger jaka 5.5ka vo 28m2 sigurno nema da mu treba, zatoa i predlogot e U-Crown-12 a ne 5Kw.
Ete taka @Jäger koga strucno lice ke ti objasni ..se ke ti bide kristalno cisto i jasno *

Се брукаш по сите основи. Првата брука е што признаваш дека си машински инжинер и дека очигледно не го копчаш работењето на онолку примтивен уред и што му е намената.
Ставив линкови и со ништо не ме поби. Барем со нешто да го потврдеше твоето знаење.

Мислам дека посе ова треба да легнеш и да се преправаш дека си умрен. До толку се избрука.

Посимпатичен ми е Стрелец (пошто има светли моменти и знае знаење кога е раасположен) и побрзо ќе се разбереш со него отколку со ваков недоучен како тебе.
Уште 100 години да клечиш во вода не можеш да станиш риба.

Kako ne ti e sram, vaka da pisuvas za nekogo kogo ne go ni poznavas. I da e tocno ona sto go tvrdis. a sekako deka se nevideni gluposti, nemas pravo na toa.
Inace eve za publikumot sto ne cita, da ne bide pogresno naucen od tvoite nebuloz, citati od hrvatski forum "http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=117&t=18355" na najdobriot i priznat serviser za klimatizacija pod nik "NIKE":

"Ja još u HR nisam susreo montera split sistema koji koristi elektronski vakuumetar. I drugo, ako vec vakumiraju, vakumiraju 10-15 min. bez obzira na postignuti vakuum. Na standardnom manometru za kontrolu tlaka propuštanje kod vakuumiranja može vidjeti jedino ako je vece od 200kg na godinu (malo, ali ne previše, karikiram).
Sapunicom, dok je klima u grijanju, može naci propuštanje manje od 10g/god za 2minuta.

Što bi mu bio znak da prije puštanja plina u sistem cijevi prvo treba sanirati propuštanje. Tak kad bi to sanirao, ponovo klimu vakumirao (klima pod vakum pumpom trebala bi ostati barem 1-2 sata) i utvrdio kako više nama propuštanja, mogao bi plin pustiti u sistem bez bojazni od ponovnog propuštanja.
Stoji sve osim ovog u zagradama. Klima se vakuumira dok god se ne postigne vakuum od 500 mikrona (0,66mbar) ma koliko to trajalo. Na kojem manometru ce to oni vidjeti? Da ne govorim da se korištenjem obicnih crijeva koja se koriste svakodnevno u svrhu mjerenja tlakova takav vakuum ne može ni postici.
Ja sam samo htio ukazati besmislenost takvog postupka ukoliko se ne koristi odgovarajaci alat. Pošto poznam praksu tako dobro da sa 99,9% sigurnosti mogu reci da se prilikom montaže ne koristi ni elektronski vakuumetar ni da se vakumira na potrebnu razinu vakuma vec na vrijeme, što ne garantira ni da jer klima pravilno izvakumirana niti je moguce na obicnim manometrima vidjeti propuštanje ako ono nije ogromno.
Tim postupkom, kako ste ga opisali, kojim upotrebljenim alatima i kako znam vrlo dobro da se izvodi, ne osiguravate ama baš ništa bolju i ništa sigurniju izvedbu od 15 minutnog vakuumiranja. Propuštanje u tom slucaju mora biti izuzetno veliko da bi igla na manometru napravila vidljiv pomak za 45 min.

Da igla na manometru niskog tlaka napravi vidljiv pomak potrebno je najmanje 0,1 bar promjene.
Ispravni vakuum sa 10ppm (Parts Per Milion) kolicine zaostale vode u sistemu (prihvatljiva razina vlage) je postignut tek kad je dostignut vakuum od 1,33 mbar iliti 0,0013 bara apsolutnog tlaka (kao što se vidi iz priloženog grafikona u mom prijašnjem postu). Mikroni na grafikonu su tisuciti dio torra (ili milijuntni dio metra živinog stupca).

Sistem koji je vakuumiran na 0,0026 bara ima 50 ppm kolicinu vlage koja je neprihvatljiva. Dakle to je pomak od 0,0013 bara a mi govorimo da se na tim manometrima ne vidi pomak od 0,1 bara što je 100 puta više od dozvoljenog.
Prema tome, po cemu je vakuumiranje na slijepo od 45 min bolje od onog od 15min, osim psihološkog efekta.? "
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Se izvinuvam sto e na hrvatski, ne go preveduvam za da go vidite vo orginal....
Ponatamu nema da se dovikuvam so doticniot, bidejci nemam zivci za ubeduvanje i navredi.

Kako ne ti e sram, vaka da pisuvas za nekogo kogo ne go ni poznavas. I da e tocno ona sto go tvrdis. a sekako deka se nevideni gluposti, nemas pravo na toa.
Inace eve za publikumot sto ne cita, da ne bide pogresno naucen od tvoite nebuloz, citati od hrvatski forum "http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=117&t=18355" na najdobriot i priznat serviser za klimatizacija pod nik "NIKE":

"Ja još u HR nisam susreo montera split sistema koji koristi elektronski vakuumetar. I drugo, ako vec vakumiraju, vakumiraju 10-15 min. bez obzira na postignuti vakuum. Na standardnom manometru za kontrolu tlaka propuštanje kod vakuumiranja može vidjeti jedino ako je vece od 200kg na godinu (malo, ali ne previše, karikiram).
Sapunicom, dok je klima u grijanju, može naci propuštanje manje od 10g/god za 2minuta.

Što bi mu bio znak da prije puštanja plina u sistem cijevi prvo treba sanirati propuštanje. Tak kad bi to sanirao, ponovo klimu vakumirao (klima pod vakum pumpom trebala bi ostati barem 1-2 sata) i utvrdio kako više nama propuštanja, mogao bi plin pustiti u sistem bez bojazni od ponovnog propuštanja.
Stoji sve osim ovog u zagradama. Klima se vakuumira dok god se ne postigne vakuum od 500 mikrona (0,66mbar) ma koliko to trajalo. Na kojem manometru ce to oni vidjeti? Da ne govorim da se korištenjem obicnih crijeva koja se koriste svakodnevno u svrhu mjerenja tlakova takav vakuum ne može ni postici.
Ja sam samo htio ukazati besmislenost takvog postupka ukoliko se ne koristi odgovarajaci alat. Pošto poznam praksu tako dobro da sa 99,9% sigurnosti mogu reci da se prilikom montaže ne koristi ni elektronski vakuumetar ni da se vakumira na potrebnu razinu vakuma vec na vrijeme, što ne garantira ni da jer klima pravilno izvakumirana niti je moguce na obicnim manometrima vidjeti propuštanje ako ono nije ogromno.
Tim postupkom, kako ste ga opisali, kojim upotrebljenim alatima i kako znam vrlo dobro da se izvodi, ne osiguravate ama baš ništa bolju i ništa sigurniju izvedbu od 15 minutnog vakuumiranja. Propuštanje u tom slucaju mora biti izuzetno veliko da bi igla na manometru napravila vidljiv pomak za 45 min.

Da igla na manometru niskog tlaka napravi vidljiv pomak potrebno je najmanje 0,1 bar promjene.
Ispravni vakuum sa 10ppm (Parts Per Milion) kolicine zaostale vode u sistemu (prihvatljiva razina vlage) je postignut tek kad je dostignut vakuum od 1,33 mbar iliti 0,0013 bara apsolutnog tlaka (kao što se vidi iz priloženog grafikona u mom prijašnjem postu). Mikroni na grafikonu su tisuciti dio torra (ili milijuntni dio metra živinog stupca).

Sistem koji je vakuumiran na 0,0026 bara ima 50 ppm kolicinu vlage koja je neprihvatljiva. Dakle to je pomak od 0,0013 bara a mi govorimo da se na tim manometrima ne vidi pomak od 0,1 bara što je 100 puta više od dozvoljenog.
Prema tome, po cemu je vakuumiranje na slijepo od 45 min bolje od onog od 15min, osim psihološkog efekta.? "
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Se izvinuvam sto e na hrvatski, ne go preveduvam za da go vidite vo orginal....
Ponatamu nema da se dovikuvam so doticniot, bidejci nemam zivci za ubeduvanje i navredi.
Druze ne.sakas da se objasnuvas,ne sakas da preveduvas ,ne sakas da se nerviras a ai postiral 3 strani dokazi...???!!??! Ova e bas nejasno ..koj te razbra ne znam....

Ако има некој искуство со климава https://klimi.mk/product.php?id=300 за греење ми е на изолирана соба 28м2, фала...
Друштво, се мислам и за оваа парапетна https://klimi.mk/product.php?id=145 има ли некој искуство? Даикинот треба внатрешната да ја монтирам на 190см висина и некако ми доаѓа прениско.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom