Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
So polupismeni seznajkovci nema da se dokažuvam. Inače sum dipl. maš. ing vo penzija, nekomu mozeš samo da mu zemeš, da mu dadeš ne možeš.
Се брукаш по сите основи. Првата брука е што признаваш дека си машински инжинер и дека очигледно не го копчаш работењето на онолку примтивен уред и што му е намената.
Ставив линкови и со ништо не ме поби. Барем со нешто да го потврдеше твоето знаење.

Мислам дека посе ова треба да легнеш и да се преправаш дека си умрен. До толку се избрука.

Посимпатичен ми е Стрелец (пошто има светли моменти и знае знаење кога е раасположен) и побрзо ќе се разбереш со него отколку со ваков недоучен како тебе.
Уште 100 години да клечиш во вода не можеш да станиш риба.

@Strelec
Aj tebe ke te prasam:
Me interesira Dali inverter klima koja sto ima fabricki vgradeni greaci na kompresor i kondenz vo nadvoresnata edinica moze da se isklucat od funkcija odnosno vo nadvoresnata edinica kade sto se od tamu da se isklucat da ne se vo funkcija dali ima takva moznot ?
Pozz

@Strelec
Aj tebe ke te prasam:
Me interesira Dali inverter klima koja sto ima fabricki vgradeni greaci na kompresor i kondenz vo nadvoresnata edinica moze da se isklucat od funkcija odnosno vo nadvoresnata edinica kade sto se od tamu da se isklucat da ne se vo funkcija dali ima takva moznot ?
Pozz
Мислам дека може да се угасат, ама нема кој да ти каже како тоа се средува преку даљинско, тоа се Engineer сервисни подесувања до кои нема секој пристап.
Грејачите не трошат ни 100W коге се уклучени а се уклучуваат кога надвор ке падне температурата под нула Ц кога реално и ни се потребни.

Мислам дека може да се угасат, ама нема кој да ти каже како тоа се средува преку даљинско, тоа се Engineer сервисни подесувања до кои нема секој пристап.
Грејачите не трошат ни 100W коге се уклучени а се уклучуваат кога надвор ке падне температурата под нула Ц кога реално и ни се потребни.
Moze da se isklucat preku dalecinskoto na inverter klimita ?
Jas mislev edinstven nacin za isklucuvanje na greacite na kondes i kopmresor e samo preku pristap na nadvoresnata edinica.
Na koj nacin moze da se isklucat preku dalecinskoto ?

Moze da se isklucat preku dalecinskoto na inverter klimita ?
Jas mislev edinstven nacin za isklucuvanje na greacite na kondes i kopmresor e samo preku pristap na nadvoresnata edinica.
Na koj nacin moze da se isklucat preku dalecinskoto ?
Moze da se isklucat po posebna servisna procedura, a procedurata e razlicna zavisno od Brendot...ne e ista za site Inverteri kako sto ti prasuvas.
Razlicna e za Midea, Gree, Mitubishi Toshiba...i nikoj nema da ti ja kaze
Ja kaj mene mozam da gi iskljucam grejacite preku Zicaniot kontroler koj go imam zemeno za amberot, ama se kladam deka moze i preku daljinskoto da se smeni, ama u toj slucaj ne bi mi trebal zicaniot kontoroler koj ne e eftin da se kupi...zatoa i nema da ti kazat kako da go smenis setingot za bez pari.
Zatoa i kaj Mitsubishi AutoFanot raboti preku zicaniot kontroler ama neraboti bez nego...ama kontrolerot im kosta 200evra najmalce
Prohibit freeze protection....ako go stavam setingot na ON grejacot e ugasen.
Ova e serviosno/inzenersko meni i vo upatstovoto sto ide so kontrolerot nema info kako se vleguva vo nego, ama postoi.
GrejacOFF.jpg

Последно уредено:
Moze da se isklucat po posebna servisna procedura, a procedurata e razlicna zavisno od Brendot...ne e ista za site Inverteri kako sto ti prasuvas.
Razlicna e za Midea, Gree, Mitubishi Toshiba...i nikoj nema da ti ja kaze
Ja kaj mene mozam da gi iskljucam grejacite preku Zicaniot kontroler koj go imam zemeno za amberot, ama se kladam deka moze i preku daljinskoto da se smeni, ama u toj slucaj ne bi mi trebal zicaniot kontoroler koj ne e eftin da se kupi...zatoa i nema da ti kazat kako da go smenis setingot za bez pari.
Zatoa i kaj Mitsubishi AutoFanot raboti preku zicaniot kontroler ama neraboti bez nego...ama kontrolerot im kosta 200evra najmalce
Prohibit freeze protection....ako go stavam setingot na ON grejacot e ugasen
Прегледај го приврзокот 217871
Jas nemam inverter klima so greaci no informativno prasuvam bidejki namerno ne kupiv klima nitu od VIVAX nitu od gree so greaci na kompresor i kondenz bidejki ne pomagaat vo defrostot ciklusite samo pomagaat kondez vodata da ne mrzne a i onaka so vadenje na kondez crevoto na nadvoresnata edinica po sloboden pad si tece vodata i ne zamrznuva.

Jas nemam inverter klima so greaci no informativno prasuvam bidejki namerno ne kupiv klima nitu od VIVAX nitu od gree so greaci na kompresor i kondenz bidejki ne pomagaat vo defrostot ciklusite samo pomagaat kondez vodata da ne mrzne a i onaka so vadenje na kondez crevoto na nadvoresnata edinica po sloboden pad si tece vodata i ne zamrznuva.
A toa li ti e poentata...boldiranovo :P
...pa ti imas zemeno Vivax model so grejac, sto si zemal takva ako ne pomagale grejacite?
Zasto neparvile FH VEHZ Mitsu model do -25 ako ja imale "istata" do -15....eve sto e razlikata, grejaci, razlicna tacna so poveke otvori kaj VEHZ, maticna ploca razlicna, mrezata pozadi e razlicna....i zatoa e deklarirana do -25 za razlika od taa tuka sto se podava do -15...
grejacr mitsu.jpg
VE-Vehz.jpg
Ima ralzike....ako citam dobro desno za VEHz ima del i pisuva Defrost Heater a toa u prevod za tebe sto znaci?? pomaga na Defrost ili nepomaga ? :)
Usput PdesignH na VEHZ e 4kw namesto 3.6kw na VE....pa ti vidi :)

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Jas imam vivax no Greska si Vivax AEZI 5.5KW nema greaci na kompresor i kondenz
445360895.vivax-acp-12ch35aezi-z-design.jpg

Последно уредено:
@FlegmaFX @tzlatko
Дајте пред да продолжите да се докажувате,за понеискусните членови објаснете првин:
Дека климата уствари не се вакумира,туку се вакумираат цефките т.е. тие фамозни 3-5 метра што ги баеме цело време!
Дека и внатрешната и надворешната се вакумирани уште во фабрика(и тоа саглам како што треба!) со тоа што надворешната е наполнета со фреонот,а внатрешната со инертен гас.
За да не читаме и понатаму глупости за “вакуум меури” и незнам што друго.
Со вакумирањето се извлекува воздухот (и влагата во него) од цевките и внатрешната единица преку надворешната единица.
Внатрешната единица не е вакумирана. Тоа јасно се гледа кога ќе ја купиш. Тие цевки се отворени што значи дека во нив има воздух иако може (но и не мора) да има заштитни капачиња од пластика заради нечистотија.

Постојат веќе вакумирани сплит клими. Таквите клими доаѓаат со цевките приклучени на внатрешната единица.
Маната им е што доаѓаат само со одредена должина на цевки и не може да се продолжуваат од очигледни причини.
На корисникот останува само да ги заштрафи на надворешната единица и да ги отвори сервисните портови за фреон.

Еве како изгледа таква DIY клима

еве како се монтира

И уште еднаш да кажам и конечно да се разреши мистеријата со вакумирањето. Вакумирање МОРА да има со специјална пумпа. Дали оваа постапка е нешто езотерично? НЕ! Дали мора да се направи? ДА! Дали ова се одразува на животниот век на климата? ДА! И на животниот век и на перформансите

Кажано беше погоре. Ако се утне оваа постапка потребно е испуштање на фреонот и ставање на нов (затоа што овој се измешал со воздух) и повторно вакумирање.

Постојат веќе вакумирани сплит клими. Таквите клими доаѓаат со цевките приклучени на внатрешната единица.
Маната им е што доаѓаат само со одредена должина на цевки и не може да се продолжуваат од очигледни причини.
На корисникот останува само да ги заштрафи на надворешната единица и да ги отвори сервисните портови за фреон.
а бе не лупај....непостои такво нешто вакумирана сплит единица а не па приклучени.
Внатрешните се фабрички напунети со азот за да не кородираат зашто не се знае после колку години ке се продадат и ке стојат у магацин.
На монтажа тој азот одма ке отиде у атмосфера зашто заптивката ке ја извади монтерот и ке спои бакарни цевски од 3м кои сега нема да имаат азот туку воздух.
Вакумирањето е потребно заради воздухот кој е присуртен во бакарот кој треба да ги спои внатрешна со надворешна.
Монтерот носи котур бакар од пример 30м а ке употртеби 3м кој секако е полн воздух и не е под вакум....токму тој воздух треба да се извади пред да се пушти фреонот во системот зашто ке се измеша со фреонот.
Фактички се вади воздухот од внатрешна и спојот внатрешна-надворешна со вакумирањето....а кој се залага за невакумирање само може да ги крие неговите монтери кои монтираат со години без вакумерка.

Последно уредено:
а бе не лупај....непостои такво нешто вакумирана сплит единица а не па приклучени.
Внатрешните се фабрички напунети со азот за да не кородираат зашто не се знае после колку години ке се продадат и ке стојат у магацин.
Вакумирањето е потребно заради воздухот кој е присуртен во бакарот кој треба да ги спои внатрешна со надворешна.
Монтерот носи котур бакар од пример 30м а ке употртеби 3м кој секако е полн воздух и не е под вакум....токму тој воздух треба да се извади пред да се пушти фреонот во системот зашто ке се измеша со фреонот.
Ти ги гледаш видеата кои ги постирав или имаш одредени пречки од непознат вид?

Ајде уште еднаш погледни ги и немој да се брукаш.

screenshot.png

Здраво на сите..

Се вселив во спрат од куќа ама сега за сега нема да го користам целиот, туку само 2 соби + купатило и мала кујна кои ги поврзува ептен мал ходник (вкупна површина на просториите е околу 50 м2). Прашањето со греење уште не ми е решено а имам околу 1500 евра за инвестиција, па би сакал да слушнам неколку совети за тоа што ми било најефикасно и најекономично.

Фала однапред.

Ти ги гледаш видеата кои ги постирав или имаш одредени пречки од непознат вид?

Ајде уште еднаш погледни ги и немој да се брукаш.

Прегледај го приврзокот 217887

Сеа и златко и стрелчо сакаш да ги изнервираш и да не пишуваат веќе на темава.. дај ти се молам :(
Ова со вакумирањето го доведовте до молекуларно ниво, страшна работа.
Порано се вакумирале климите? o_O Па помал им бил животниот век?
90% од монтерите се приучени мајстори што немаат опрема(вакумерка) за вакумирање, а другите 10% имаат ама не прават ако ти не им кажеш дека сакаш. Тоа што значи, дека климата ќе си биде под гаранција и ако не се направи вакумирање. Така што ако вакумирањето не е воведено како неопходен метод при монтирање клима тоа така и ќе се третира, така и ќе си остане.
Претпоставувам дека влагата и меурчињата ги испуштаат на крај од монтирањето коа ќе ја пуштат да работи климата и неколку пати ги олабавуваат(да издишат) приклучоците на бакарните цевки во надворешната единица. Дали со ова го компензираат вакумирањето или ова е нешто друго?

Тоа што значи, дека климата ќе си биде под гаранција и ако не се направи вакумирање. Така што ако вакумирањето не е воведено како неопходен метод при монтирање клима тоа така и ќе се третира, така и ќе си остане.
Тоа твоето важи ако во гаранцијата нестои обврска за вакумирање....ама за твое чудо има гаранции каде вакумирањето е наведено дека мора да се направи и има слика како се изведува(неслучајно)...и ко ке ставиш потпис на тоа дека монтажата е Ок, вакумирана е 102%‚, друга опција тука нема осим да незнаеш да читаш или те мрзи да прочиташ.
Твојата ако не ја вакумирале со среќа нека ти е

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom