Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Како да детектираат корисниците на клими дали климата е вакумирана или не ? оти стварно ко ќе чита некој може го мава параноја дали е вакумирана или нее (ако не бил тука дур ја монтирале)
Негде читав ако нее вакумирана на Греење нема да постигува темературата ќе има голема разлика ? или и ова уште една глупост?

so ovie diskusii gi zbunuvate idnite sopstvenici na klimi ;) ne e ova tema na monterite na klimi?eve jas naskoro sum vo plan da kupam klima i od kaj da znam dali treba nadvoresnata da se montira povisoko ili ponisko... dali treba da me prasa monterot dali sakam da ja vakumiram toa za mene se gluposti... monterot treba da si ja zavrsi rabotata po pravilo i propis nema tuka zelbi posebno... nego dali ke ima mesecov nekoi promocii i popusti na klimi toa me interesira :)

Последно уредено:
Ajde edno prasanje :
Dali inverter klima koja sto ima fabricki vgradeni greaci na kompresor i kondenz dali moze da se isklucat tie greaci od nadvoresnata edinica da ne se vo funkcija bidejki ne pomagaat pri namaluvanje na defrost ciklusi znaci dali moze greacite na kondes i kopmresor da se isklucat od funkcija kaj nadvoresnata edinica ???
Moze odgovor na ova prasanje.

so ovie diskusii gi zbunuvate idnite sopstvenici na klimi ;) ne e ova tema na monterite na klimi?eve jas naskoro sum vo plan da kupam klima i od kaj da znam dali treba nadvoresnata da se montira povisoko ili ponisko... dali treba da me prasa monterot dali sakam da ja vakumiram toa za mene se gluposti... monterot treba da si ja zavrsi rabotata po pravilo i propis nema tuka zelbi posebno... nego dali ke ima mesecov nekoi promocii i popusti, a klimi toa me interesira :)
Mojata Daikin FTXF50A Sensira, ja zedov lani vo Oktomvri. Cel mesec bese na akcija so 10% popust i od 64 000 den ja zedov za
58 200 den. Pocekaj, eve kade e Oktomvri, mozebi ke ima pak popust.
Pozdrav i sekoe dobro

Sent from my SM-A750FN using Tapatalk

Mojata Daikin FTXF50A Sensira, ja zedov lani vo Oktomvri. Cel mesec bese na akcija so 10% popust i od 64 000 den ja zedov za
58 200 den. Pocekaj, eve kade e Oktomvri, mozebi ke ima pak popust.
Pozdrav i sekoe dobro

Sent from my SM-A750FN using Tapatalk
vo plan sum istiot model sto go imas da go kupam... pozz

Ova e vistinski biser ......

I ova i biser....
Od kade sega ovie dezinformacii?
Za prvoto: voopsto ne se raboti za meuri od vozduh, tuku za VODA vo vozduhot koja so vakumot ce ispari na sobna temperatura, vakuum pumpata ce ja vsisa vo sebe i ce si go zagadi svoeto maslo, koe posle dve tri vakumiranja treba da se smeni. Sto mislite deka monterite go menuvaat nekogas masloto vo pumpite? Pa tie so vakvi pumpi povece pravat steta otkolku korist. Sreca ima susac vo nadv. edinica pa gi pegla ovie gluposti....
Za vtoroto: sekoja klima pogotovo ovie so R410 i R32 poradi golemite brzini na struenje na tecniot freon mozat da se montiraat i povisoko i ponisko do 5 metri visinska razlika.
Inace za klimata na rodninata na @dime1978:
-od slikite se gleda deka klimata e gore dole pod libela, mali zakosuvanja ne se nikakov problem
-cevka sigurno ima povece od 1 metar
-rastojanito od zidot e sosema dovolno
-ako vnatresnata edinica bila polna so azot ne e potrebno amatersko vakumiranje ( ako i ne e taka susacot vece ja zavrsil rabotata)
Po mene ce ima zgolemeno klokotenje na freonot poradi mala dolzina na cevkite, sto ne e strasno, a najgolem problem ce bide pri GREENJE poradi losoto resenie za odvod na kondenzatot. Pod itno treba da se izvadi lulata i da se obezbedi odvodot na drug nacin, bidejci vaka ce ima smrznata edinica na 5 m visocina.
Ovde izleguva rabotava sekoj so svoite pravila ....koj kako saka....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom