Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Na tie majstori sto ova srajne go napravile...vednas da im se odzeme se .ako se ovlasteni od mitsu. Kazna i da gi otkacat od mitsubusi.... Kako be bez vakum, bez libela ,1m bakar,nedovolno sm.pa toa upatstvoto za dzabe lie .... Ccccc
Dali ima nekade pisano bidejki ne najdov vo upatstvoto dali mozi nadvoresnata da e povisoko od vnatresnata,za minimum dolzina na cevki i slicno. Odnapred blagodaram

Dali ima nekade pisano bidejki ne najdov vo upatstvoto dali mozi nadvoresnata da e povisoko od vnatresnata,za minimum dolzina na cevki i slicno. Odnapred blagodaram
Druze nadvoresnata po pravilo treba da e poniska od vnatresnata .,treba da ima bakar cevki minimum 3 metri .!od 3 do 5m ne treba dopolnuvajne freon nad5m.treba da se dopolnuva freon spored upatstvo od proizvoditelot.! i nikako bez vakum bidejki vo cevkite se stvara vakum meur od vozdux koj treba da se izvadi (obezvozdusi)

Оваа е Mitsubishi LN?
Da 75 000 den so popust e zemena
Автоматски споено мислење:

Druze nadvoresnata po pravilo treba da e poniska od vnatresnata .,treba da ima bakar cevki minimum 3 metri .!od 3 do 5m ne treba dopolnuvajne freon nad5m.treba da se dopolnuva freon spored upatstvo od proizvoditelot.! i nikako bez vakum bidejki vo cevkite se stvara vakum meur od vozdux koj treba da se izvadi (obezvozdusi)
Se izvinuvam ako te opteretuvam,no dali ima nekade napismeno za se ova

Lele majko 75k za da majstorite ja unistat uste ne startnata da funkcionira.....

Se izvinuvam ako te opteretuvam,no dali ima nekade napismeno za se ova
Druze sam , slika pusti prvata slika vidija detalno .see napisano....

Zdravo
Nekoj od poupatenite da mi pomogni vo vrska so montazata na klimava dali e vo red ili ne. Nadvoresnata e povisoko vo odnos na vnatresnata,ne e vakumirana voopsto i ne e pod libela,i ima samo 1 m cevki i od zadnata strana ima samo 8 sm a pisuva min 10 na upatstvoto.
. Deneska ja montirale kaj moj rodnina. Za izborot mu pomognav jas i mu rekov da vnimava na ovie nekolku raboti,no majstorite mu rekle imame montirano 2000 klimi,znaeme nie
Servisot sto ja montiral klimata da dojde i da si ja premontira da stavi minimum 3 metri bakarni cevki i da ja vakumira a vnatresnata edinica da e odalecena od plafon 15cm za dovolen protok na vozduh slikaj ja vnatresnata edinica da vidime sega kako e montirana a toa sto e nadvoresnata edinica povisoko od vnatresnata edinica nema vrska bitno kondez crevoto za kapenje na voda pri rezim na ladenje da ima pad za vodata
I kazi koj servis ja montiral da znaeme site za koj genijalci se raboti.

Servisot sto ja montiral klimata da dojde i da si ja premontira da stavi minimum 3 metri bakarni cevki i da ja vakumira a vnatresnata edinica da e odalecena od plafon 15cm za dovolen protok na vozduh slikaj ja vnatresnata edinica da vidime sega kako e montirana a toa sto e nadvoresnata edinica povisoko od vnatresnata edinica nema vrska bitno kondez crevoto za kapenje na voda pri rezim na ladenje da ima pad za vodata
I kazi koj servis ja montiral da znaeme site za koj genijalci se raboti.
Najubav ...kako se unistuva klima ...posle ne subvencii abe i puska da davaat da go ispukas monterot .....rezil....na so lici ova ....

Najubav ...kako se unistuva klima ...posle ne subvencii abe i puska da davaat da go ispukas monterot .....rezil....na so lici ova ....
Sramota kakvo vreme dojde koj stigne montira klimi ni razbiranje da se imalo ni nisto sekakvi ( ne ) monteri ima :facepalm:

Ова со висинава кај го измисли да се чуди човек.
Nema vrska visinata nadvoresnata edinica moze i na krov da se montira bitno e sa e pod libela ( vagres )

Japanski brend ide zaedno so dzomiti "Japanski monteri" :P de....za nakraj skroz "nalevo" da bide izmontirana klima so cena od eeheee 75.000den, ova montazava u centrala na Mitsubishi treba da se prijavi pa da im zemat licenca na shabanive tuka sto gi zastapuvaat.

Japanski brend ide zaedno so dzomiti "Japanski monteri" :P de....za nakraj skroz "nalevo" da bide izmontirana klima so cena od eeheee 75.000den, ova montazava u centrala na Mitsubishi treba da se prijavi pa da im zemat licenca na shabanive tuka sto gi zastapuvaat.
Strelec eve ti kako poiskusen mozi da pomognis vo objasnuvajneto? Dali e zadolzitelno 3 metra minimum,nadvoresnata mozi ili ne da e pogore od vnatresnata,i zosto na slikata od upatstvoto stoi na zemja?
Odnapred blagodaram

Ова со висинава кај го измисли да се чуди човек.
Izmisleno e deka mozi pogore ili podolu vnatresna od nadvoresna edinica ili

Последно уредено:
Strelec eve ti kako poiskusen mozi da pomognis vo objasnuvajneto? Dali e zadolzitelno 3 metra minimum,nadvoresnata mozi ili ne da e pogore od vnatresnata,i zosto na slikata od upatstvoto stoi na zemja?
Odnapred blagodaram

Izmisleno e deka mozi pogore ili podolu vnatresna od nadvoresna edinica ili
Веќе ти одговорија,пак ќе повторам:
И на кров да ја ставиш надворешната не смета(до 5м висинска разлика)!
А упатството е “најидеално” монтирање според производителот(ите),за кое немаат можност сите,па затоа и се измислени и држачите за ѕид! ... ама и либела,и метро,и пропис...!
Арно рече најубавиот,кажи ги јавно да ги знаеме “специјалциве” што монтирале?

Веќе ти одговорија,пак ќе повторам:
И на кров да ја ставиш надворешната не смета(до 5м висинска разлика)!
А упатството е “најидеално” монтирање според производителот(ите),за кое немаат можност сите,па затоа и се измислени и држачите за ѕид! ... ама и либела,и метро,и пропис...!
Арно рече најубавиот,кажи ги јавно да ги знаеме “специјалциве” што монтирале?
Ne znam koj ja montiral,no vo naredna prilika ke prasam. Pozdrav

абе што го дупите човекот, ок си е монтирана климата, запазено е да има лак за да се добие на висина на цевките, а и право си е не е искосена убаво се гледа на другите слики и крајно од кај знаете кога не е сликано внатре каде и на кое растојание е внатрешната од надворешната може има 3 метра само го нервирате човекот.

п.с со здравје да си ја користиш и немај гајле

Написмено од Mitsubishi или општо? На пример Daikin има написмено за цевките и висината a Mitsubishi не.

Вака, да одиме со ред.
Тоа што е малку погоре наместена не смета ама во други случаи кога има голема висинска разлика доаѓа до пад на притисокот во линијата за течност и тоа се решава со (малку) поинаков дијаметар на цевки и други работи кои не се за оваа дискусија. Како и да е, можеле да направат барем уште пола круг зад климата за да се запази притисокот во линијата односно да нема преголем притисок (кој ионака е голем кај R410) и да се спречат вибрациите од надворешната према внатрешната единица.

Mitsubishi претпоставува (погрешно!) дека климата ќе ја монтираат обучени и писмени мајстори за монтажа на HVAC системи кои освен да стегаат со клуч, да работат припрема на цевките со тоа рајберот и да врзуваат жици “боја со боја“ знаат и други работи. Тоа е прво

Друго!
На писмено дека треба да се изврши вакумирање, имаш во било кое упатство за монтажа кое доаѓа со климата. Од најевтините до најскапите клими. Ова се подразбира исто така.

Трето!
Веднаш и сега да престанат да ја користат климата и или да ги викнат да ја вакумираат повторно (јас не би ги викал повеќе) или да си бараат пари назад.
Најверојатно, најбезболно е да си викнат човек кој не е препотентен и неписмен како нив и уште еднаш да ја провери монтажата. Почнувајќи од тоа дали наместиле 3x2,5mm доводен кабел за напон и мин. 4x1,5mm конекциски од внатрешна до надворешна.
(имале наместено 2000 клими! Па што! Тоа не го намалува фактот дека се неписмени, така?)

Ако не веруваш јавете се во Енергосистем и прашајте во врска со вакумирањето.

Јас веднаш ќе реагирам до Енергосистеми конечно и еднаш за секогаш „да се врзат“ за одредени монтери а не како досега климите да им ги монтира кој стигне.
Од друга страна можеби се во право. Вината ќе ја свалат на бацињата па сопственикот нека се расправа во случај на дефект.

PRO TIP
Нека си побараат фискална или било каква форма на документ кој докажува дека оние научници ја монтирале климата.
Ама ЗАДОЛЖИТЕЛНО да се изврши вакумирање ако не сакаат климата да им се понаша како Gree рецимо :D

Морав да го кажам ова :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom