Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Прашањето е дали знаат да направат клима што ќе трае без да има кварови.

LG proizveduvaat mnogu dobri klimi no i dosta soleni ceni imaat primer ovaa e ekstra klima no so ovaa cena retko koja moze da si ja dozvoli
LINK

h12_f40a8060-bf0f-4b3e-a62e-4d19b7f8edb6.jpg

Прашањето е дали знаат да направат клима што ќе трае без да има кварови.
Па едни од ретките ако не и единствени што даваат 10 години гаранција на компресор!На се останато две години стандард,иако реално,попрво електроника ќе се заебе него ли компресор.Друго,ЛГ се присутни од кога памтам кај нас,лично не сум чул некој да се пожали од нив,ама па и незнам никој кој се грее исклучиво со ЛГ инвертер(за ладење/догревање знам).
Штом имаш фирма со сервис тука во ред е,па макар и надвор од гаранција да биде кварот.
Постави го истото прашање и за Грее,кога веќе алудираш на нешто!(и ако смееш!)

Колку пати да објаснувам!? Не, незнаат да прават клими....;)
хиперинвертер H12AL UE1....
102331_4.png

во енергетска класа со 6 плуса А+++/А+++ (midd.. zone heat...) 3,5ка со фул 3,8 PdesignH Thermal Performance (W) (Min / Nominal / Max) 300 / 4.000 / 7.320.... COP 5.1!... па случајно се нашол на листава најдобри na topten.eu во категорија в клими со капац 4-5kW http://www.topten.eu/english/building_components/air_conditioners/monosplit-4-5-kw.html на второ место во друштво со самата елита... сето јапонци првите 10-15 : Mitsu, Daikin, Fuji, Toshiba Panasonic... случајно тоа!
Цената кај јужниве е 100 под.... https://mpakis.gr/product/klimatistika/κλιματιστικό-lg-h12al-prestige-inverter-v-α-plastmaster-ιονιστής-12-000btuh/?ref=bestprice.gr или 100 над иљадарче.... интересно е што кога првиот пат спомнав за ова цената беше ми се чини.... 100 над или 100 под две иљадарчиња!? Пада цена... а тоа е добро!
Јака клима! Многу моќна и многу економична... што повеќе се очекува од инвертер!? Ако знаат вакво нешто, биди сигурен знаат да направат добра клима и клима од пониска ценовна класа... ма да со оглед на квалитетот и класата не е прескап ни овој и вреди секое евро!
Bravo za LG, zamisli koja koincidencija i 2 modela na GREE vo top 10, pod OEM Sinclair.

tie se vo dpabok zimski son , sonuvaat deka seuste e zimo pa moduliraat po cel den so 150 vati[DOUBLEPOST=1559939390][/DOUBLEPOST]

star model so freon 410 go namalija za 30k pa gledat da dojdat do nekoj denar, ne im zamaraj[DOUBLEPOST=1559939541][/DOUBLEPOST]

110 w e sto ke zagrevas ti be , sigurno 4 kvadrata so 110w hahahahha ili vasive gree klimi se na solarna energija ????
Murto се врати?Retyrn of the Jedi...Ќе биде јако...Само буцкај, ќе си оди Грее од Мк... Исто како шо пропадна империјата..То е..Star Wars :)

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Pozavchera gi iskluciv od na greenje klimive, zavchera stoeja isklucheni da odmorat i od vchera odma na ladenje. Vremevo e nemoj ne me raduj.

Dali nekoj moze da ja objasni funkcijava Dry mode ja pustiv klimava da e probam isto duva ladno namestena temperatura 25 i na prv izduv , no so pomala potrosuvacka od 800-900w dodeka na Cool mode ima pogolema potrosuvacka otprilika 900-1000w.
Bidejki klimava mi e nova inverter 7kw od februari so greenje sum prezadovolen od vcera ja probav prv pat na ladneje pa ne mi e jasno Dry mode funkcijava sto, e kako sto citav toa e za ladenje no em go i odvlaznuva vozduhot.

Na kolku obichno gi cuvas klimite na ladenje? Jas na 26. FHto vo dnevna na tret izduv, zoshto e 56m2 dnevnata, a vo spalna WNot, na dvojka izduv, isto na 26.
Обично е вака:
Фен на Ауто,
09ч сабајле на 24ц
14ч на 21ц
17ч на 24ц
23ч на 26ц

Од прилика вака, понекогаш менувам по некој параметар.

А со ваков тајмер е убаво што и некој да ја издрапа климата (најчесто исклучи) таа пак ќе се упали и нема да се прегрее просторот. А и ако ти стане топло пошто си работел низ дома ставам на 16ц и после некое време пак таа сама ќе се врати на нормаленит режим на работа. Значи поставена ми е вака плус минус некој степен и бајаги фино е во просторот. Дека она си фаќа уште од утрото, не дозволува да крене температурата многу и нема потреба после да форсира и народ да ја "гаси". Туку си пирка уште од ладното и си одржува. Со тоа што во 14ч веќе е потопло плус и ефтина струја и ја ставам на помалку за да излади за кога ќе си дојдеме од работа да влеземе во убаво и ладничко.

Обично е вака:
Фен на Ауто,
09ч сабајле на 24ц
14ч на 21ц
17ч на 24ц
23ч на 26ц

Од прилика вака, понекогаш менувам по некој параметар.

А со ваков тајмер е убаво што и некој да ја издрапа климата (најчесто исклучи) таа пак ќе се упали и нема да се прегрее просторот. А и ако ти стане топло пошто си работел низ дома ставам на 16ц и после некое време пак таа сама ќе се врати на нормаленит режим на работа. Значи поставена ми е вака плус минус некој степен и бајаги фино е во просторот. Дека она си фаќа уште од утрото, не дозволува да крене температурата многу и нема потреба после да форсира и народ да ја "гаси". Туку си пирка уште од ладното и си одржува. Со тоа што во 14ч веќе е потопло плус и ефтина струја и ја ставам на помалку за да излади за кога ќе си дојдеме од работа да влеземе во убаво и ладничко.
Sekoj za sebe, mene lichno ovie mi se niski temperaturi, bi mi bilo dosta svezo. Na 26 mene nekako zasega mi e naj ok. Ne sakam neshto presvezo da pravam da mi e, nego onaka, prijatno. I radi bebeto mi e, ne sakam epten svezo da pravam. Inache perfekt e, epten mi e keif ko ke si gi gledam klimichkive kako mi rabotat. "Skapa igrachka", taka mi reche toj od kaj shto gi kupuvav klimite koga gi mestev :-)

Зависи од просторот. Гледам на термометрите низ собите да е меѓу 22.0 и 23.9ц ако видам 24 значи треба да се коригира нешто во сетинзите, или под 22ц.

Бебиња треба да седат до 22, максимум 24ц.
https://www.google.com/search?q=opt...j0l3.6401j0j7&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

И така и одржувам зошто тоа е здрава температура. Над 24.1ц е веќе страшно топло, народ се поти, неможе да се работи, бебињата се потат па потоа се разболуваат, неможат да спијат од топло, се будат, треба да ги пресоблакаш и слично. Сите препораки се такви за бебиња, не сум сретнал некаде бројка да кажат да смее над 24ц бебе да седи. А и за возрасни е ужасно топло.

Dali nekoj moze da ja objasni funkcijava Dry mode ja pustiv klimava da e probam isto duva ladno namestena temperatura 25 i na prv izduv , no so pomala potrosuvacka od 800-900w dodeka na Cool mode ima pogolema potrosuvacka otprilika 900-1000w.
Bidejki klimava mi e nova inverter 7kw od februari so greenje sum prezadovolen od vcera ja probav prv pat na ladneje pa ne mi e jasno Dry mode funkcijava sto, e kako sto citav toa e za ladenje no em go i odvlaznuva vozduhot.
Функцијата е да го суши воздухот,и особено потребна во региони со висока влажност(приморски краеви најчесто).Кај нас во Македонија генерално нема проблем со >90% влажност,иако има денови на пр. после дожд да рипне влажноста до толку.
Како работи е проста физика.За да отстрани влажност климата,мора да ја кондензира влагата на ладен изменувач исто како во мод ладење.Тоа што негледаш голема разлика во потрошњата и не е некоја мана оти секако ќе ја користиш во мод ладење-што исто па дури и повеќе одвлажнува.
Да си на место каде ќе треба само да одвлажнуваш без да ладиш... тогаш ќе гледаш колку троши и колку е ефикасна во тој мод(т.е. колку ќе те нервира ладењето) :)
За среќа кај нас можеш слободно да го заборавиш тој мод.

Не ги штедите инвертерите на ладење, цел ден да ве лади појше од 6kw или 40ден нема да потроши, 24/7 да работи.
Вчера саботата климата ја пуштив на ладење околу пладне 12часот на 24Ц за да олади побрзо, покасно е поставена на 26Ц и за вчера екстремно топол ден над 30Ц под 4Kw има за цел ден потрошувачка....поточно 3,78Kw.
Неделата на 09.06.2019 е снимено....саботата преку цела ноќ е оставена да работи на 26 (преку ноќ ке ги олади зидовите) па така и преку ден во најтоплото троши околу 300W и нема да ви рипа потрошувачката на на 700 или 1000W ни во 15часот на пладне во најтоплото. Само оставете ги преку ноќ и држете константна температура, најмала потрошувачка има така и секогаш константна температура.
(Од 21 до 23 потрошња нула ради бањање на децата па женами ја има угасено климата.)
https://streamable.com/yndeb

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom