Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Сите имаме инвертери скоро и јасно ни е колкава е сметката за греење со инвертер. А пола народ е со бебиња.

3600 месечно е максимум за најладниот месец, а 5000 за 18ка клима. Плус потрошувачи од домаќинството. За јануари значи. А за другите месеци ќе е помалку. (зборуваме од конструктивна гледна точка, едноставно толку влече компресорот, неможе и да сакаш повеќе ПРОСЕЧНО да повлече, толку му е и толку му дава контролерот, можеби ќе падне температурата на издув, ама ограничувањата се тие на скоро секоја клима)

Една фхтф50 троши 1600в ставена на 30ц и максимален фен. Тоа се 5700 денари за цел месец. И тоа нема да се седи во просторот. Повеќе неможе физички да потроши. Нема каде да оди струјата и да и ја дадеш.

Згора на тоа 3000 за домаќинство ете 8700

А инвертер има барем 3 цоп во најлош просечен случај на месечно ниво. Значи ако со инвертер е 5700, со било кое друго грејно тело ќе е околу 15000-20000. Што точно се поклопува со моето искуство.

Последно уредено:
Размислувам да ставам парно на дрва на спратот, Дали нелој знае отприлика колку би ме чинела инсталација на парно за 150 квадрати.

Можеби е поскапа, како првична инвестиција, но може да размислите за таков вид на греење, но наместо на дрва тоа да биде со топлинска пумпа.

Можеби е поскапа, како првична инвестиција, но може да размислите за таков вид на греење, но наместо на дрва тоа да биде со топлинска пумпа.
Ako nemaat dovolno stedstva za toplotna pumpa. Podobra varijanta od kotel na drva e kotel na peleti. So peletite pomala maka ke ima i moze da go sta i duri.i vo soba poso nema da chadi i da prlavi. A bashka nema treba da go pazat kotelot na peleti dali ima drva ili dali ke ugasi koga nema doma da bidat se se shteluva elektronski i nema da se zamaraat.
Edinstveno e sto ednash vo 2-3 dena me treba da go polnat so peleti i da go citatat od pepel na 5 dena.

Abe kakvi 13000 denari za smetka za struja za so edna inverter klima? Nema bukvalno nikakva logika muabetov.
Stvarno nema logika muabetov. Izgleda devojkata ima drugi potroshuvachi i zatoa tolkava e smetkata.
Za najrealno da si vidi kolku i troshi klimata neka si kupi merach i ke si znae. @ivana19966
Jas imam Daikin..... non sense e da potroshi tolku mnogu klimata.

Климата е во домашни услови,насочена да дува надолу.Прашањето ми беше зошто на исто зададена температура понекогаш дува млак воздух и работи постојано, а понекогаш дува топол воздух и климата си прави вклучи исклучи.Според мене со вториот начин на работа е поголема заштедата или сум грешка.Кога работи постојано троши околу 650-700 W.Поздрав.
Климата само ја надокнадува топлинта која се губи за да се добие онаа која ја посакуваме..Ако е мала разликата во посакуваната(избрана)температура би требало да дува помлако(релативно е ова,со термометар е реално)..Кога дува потопло надокнадува повеќе би требало и повеќе да троши и не би требало тогаш да исклучи..Не троши постојано по 650-700 климата,оди и под и над...Мене ми личи како постојано да работите со далечинското и задавате температури како ви одговараат? Се остава една фиксна температура 22 или 23 или 24 ц и се остава да работи климата постојано 24/7..Кога од 28 ја намалиш на 23 а во просторијата е 24ц,нормално е да дува жешко климата тогаш и по намалувањето на темпертурата да изгасни?!Се остава на автоматски и се работи со ифил на далечинското поставено онаму каде што сакате да ја имате посакуваната(зададена)темпертура,нормално далечинското насочено кон климата за да може да го регистрира истата..
Поздрав

Дали некој го има гледано As Good as It Gets и има приметено дека ликот на Џек Николсон е остарен Шелдон Купер?
Да, слични се бидејќи двајцата имаат OCD (опсесивно компулсивно растројсво).

• Ми се допаѓа
Reactions: Nro
Ako nemaat dovolno stedstva za toplotna pumpa. Podobra varijanta od kotel na drva e kotel na peleti. So peletite pomala maka ke ima i moze da go sta i duri.i vo soba poso nema da chadi i da prlavi. A bashka nema treba da go pazat kotelot na peleti dali ima drva ili dali ke ugasi koga nema doma da bidat se se shteluva elektronski i nema da se zamaraat.
Edinstveno e sto ednash vo 2-3 dena me treba da go polnat so peleti i da go citatat od pepel na 5 dena.

Има сега и котли на дрва кои сами се гасат кога ќе ја достигни котелот зададената температура. Ги гаси дрвата потоа пак ги пали. За неизолиран објект котелот на пелети многу повеќе ќе потроши(пари), 90% пелетите кои што ни ги продаваат не се добри правени се од разни смоли, книга... па премногу се затнува котелот и оџакот, и треба редовно чистење. Ако загреваат толкав простор ќе треба да го чистат секој ден од пепел. Да не споменувам колку луѓе познавам што им се зафркнал котелот зошто во пелетите има железа. Можеш да замислиш колку чини сервис.[DOUBLEPOST=1552689446][/DOUBLEPOST]
Климата само ја надокнадува топлинта која се губи за да се добие онаа која ја посакуваме..Ако е мала разликата во посакуваната(избрана)температура би требало да дува помлако(релативно е ова,со термометар е реално)..Кога дува потопло надокнадува повеќе би требало и повеќе да троши и не би требало тогаш да исклучи..Не троши постојано по 650-700 климата,оди и под и над...Мене ми личи како постојано да работите со далечинското и задавате температури како ви одговараат? Се остава една фиксна температура 22 или 23 или 24 ц и се остава да работи климата постојано 24/7..Кога од 28 ја намалиш на 23 а во просторијата е 24ц,нормално е да дува жешко климата тогаш и по намалувањето на темпертурата да изгасни?!Се остава на автоматски и се работи со ифил на далечинското поставено онаму каде што сакате да ја имате посакуваната(зададена)темпертура,нормално далечинското насочено кон климата за да може да го регистрира истата..
Поздрав

Нема врска дека некој цело време ја менува температурата од 22 па 28 , потоа по еден час, два ја симнува пак на 23, па тука демек е проблемот. Тоа никој не го прави, кој е тој што сака да му варира толку температурата во собата. И да смениш, креваш и спушташ степен-два.
И што е тоа, не требало да се чепка далечинското, кога ќе зададеш една температура и тераш. Незнам кој го измисли ова, ама 100% не е производителот

Последно уредено:
Има сега и котли на дрва кои сами се гасат кога ќе ја достигни котелот зададената температура. Ги гаси дрвата потоа пак ги пали. За неизолиран објект котелот на пелети многу повеќе ќе потроши(пари), 90% пелетите кои што ни ги продаваат не се добри правени се од разни смоли, книга... па премногу се затнува котелот и оџакот, и треба редовно чистење. Ако загреваат толкав простор ќе треба да го чистат секој ден од пепел. Да не споменувам колку луѓе познавам што им се зафркнал котелот зошто во пелетите има железа. Можеш да замислиш колку чини сервис.[DOUBLEPOST=1552689446][/DOUBLEPOST]

Нема врска дека некој цело време ја менува температурата од 22 па 28 , потоа по еден час, два ја симнува пак на 23, па тука демек е проблемот. Тоа никој не го прави, кој е тој што сака да му варира толку температурата во собата. И да смениш, креваш и спушташ степен-два.
И што е тоа, не требало да се чепка далечинското, кога ќе зададеш една температура и тераш. Незнам кој го измисли ова, ама 100% не е производителот

Друже имам јас парно на пелети Алфа Плам спратно.
Грејам 130 м2 во куќа веке 5 години и немам никаков проблем.
Котелот го чистам еднаш во 4-5 (кога трошам по 2 вреќи од 15 кг дневно) дена во зависност колку вреќи на пелети ке потрошиш. Во потоплите денови троши и по 1 вреќа така да максимум може 8 дена без чистење да ди тера ако користиш квалитетни пелети А1 класа бидејќи тие се повеќе калорични и многу малку пепел пуштаат. А оџакот го чистам 1 годишно кога ќе заврши грејната сезона и сум немал никаков проблем со тоа.
Ако користиш квалитетни пелети нема да имаш никаков проблем ниту со пепел ниту со оџак.

https://youtu.be/r77e2opt7X4[DOUBLEPOST=1552693945][/DOUBLEPOST]
Друже имам јас парно на пелети Алфа Плам спратно.
Грејам 130 м2 во куќа веке 5 години и немам никаков проблем.
Котелот го чистам еднаш во 4-5 (кога трошам по 2 вреќи од 15 кг дневно) дена во зависност колку вреќи на пелети ке потрошиш. Во потоплите денови троши и по 1 вреќа така да максимум може 8 дена без чистење да ди тера ако користиш квалитетни пелети А1 класа бидејќи тие се повеќе калорични и многу малку пепел пуштаат. А оџакот го чистам 1 годишно кога ќе заврши грејната сезона и сум немал никаков проблем со тоа.
Ако користиш квалитетни пелети нема да имаш никаков проблем ниту со пепел ниту со оџак.

Со 1 тон пелети поминуваш месечно, загреваш 130м2 неизолирани, со спратен котел од 21кw во најладните месеци?

Последно уредено:
https://youtu.be/r77e2opt7X4[DOUBLEPOST=1552693945][/DOUBLEPOST]

Со 1 тон пелети поминуваш месечно, загреваш 130м2 неизолирани, со спратен котел од 21кw во најладните месеци?
Da druze. Potroshuvachkata i cistenjeto na kotelot zavisi od toa kolku stepeni sakash da ti postigne kotelot. Kolku poveke go forsirash tolku poveke troshi. No nema nikakvi problemi kako sto kazuvash ti so odzaci i ostanati rab...
Vo epten ladnite denovi znae i 3 vreki da potroshi. No sepak ke kazam golema uloga ima i kakvi peleti se koristat. Ako stavash krsh peleti A2 klasa ili peleti od soncogled i ostanati sranja. Togash ke troshi mnogu poveke i ke treba da go cistish na 2 dena.

Ovaa sezona za greenje ispaga kaj mene okolu 12000den so tri inverteri .
Dali nadvor bese -10,-20stepeni
nisto ne se oseti .
Presmetkata e samo.za inverterite.
Maksimalno potrosuvacka zabelezana i na -15stepeni bese
Lg 800w
Fh 380w
Toso 380w
Fan vo pomali brzini -cop pomal
Ama komfort podobar
Podesena temperatura 22-23denski, navecer 20stepeni
Od dosega videnoto Toshiba popametno raboti od Mitsu.
Investicijata bese 2000evra za trite inverteri

Тука сме нагде со @GT1 со сметките, ја греам стан 80м2 во СК, он нов стан 55м2 во Битола, во Ск потопло во Бт доста поладно итн
Мојата сметка за Фебруари
zF2t7YE.jpg

Кјумбево мое декларирано A+++ без Еуровент најмала сметка ко да извади за Фебруари за тоа што и како греело, поскапо со Тошиба му испаѓа греењево...а Алексо ? :)
Него со Митсуво се нешто многу ќутливи, неможат да му фатат крај на сетинзите и АутоФано...ај за некоја година ко ке научат може ке покажат сметки :)

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Тука сме нагде со @GT1 со сметките, ја греам стан 80м2 во СК, он нов стан 55м2 во Битола, во Ск потопло во Бт доста поладно итн
Мојата сметка за Фебруари
zF2t7YE.jpg

Кјумбево мое декларирано A+++ без Еуровент најмала сметка ко да извади за Фебруари за тоа што и како греело, поскапо со Тошиба испадна :)

Не спорам дали/колку троши, дај боже и помалце да ти троши.

Треба да се напомне дека станува збор за 23 дена :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom