Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Пријатели конечно се решив да ги сменам држачите на надворешната единица на Сенсирата.Што се треба да се запази при демонтажа па повторна монтажа на клима уред?
Дали треба повторно да се вакумира?
Каков е процесот на собирање на фреонот и дали при повторна монтажа ке треба да се достави фреон?
Ако има уште нешо пишете.
Секој совет е добродојден.
:):):)

Пријатели конечно се решив да ги сменам држачите на надворешната единица на Сенсирата.Што се треба да се запази при демонтажа па повторна монтажа на клима уред?
Дали треба повторно да се вакумира?
Каков е процесот на собирање на фреонот и дали при повторна монтажа ке треба да се достави фреон?
Ако има уште нешо пишете.
Секој совет е добродојден.
:):):)
Ако можеш поместија за метро лево или десно и нема потреба од демонтажа под услов да имаш доволно цевки долги па следствено на тоа нема да треба и фреон.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Ако можеш поместија за метро лево или десно и нема потреба од демонтажа под услов да имаш доволно цевки долги па следствено на тоа нема да треба и фреон.

Нема таква можност на истото место треба да стои надворешната единица. Ќе мора изгледа да се демонтира надворешната за да се сменат држачите.
Единствена можност да помине без демонтажа е да се менуваат држач по држач и додека се менува некој да ја придржува машината....но тоа тешко дека ке се нафатат мајсторите бидејќи е тешка околу 50 кг. А и ке треба штрафовите рачно со клуч да ги одвртуваат бидејки позади климата мислам дека има 15-20 цм простор.

Еве извештај од ноември до сега.
Даикин 12 бту, ентри модел.
Стан на приземје, околу 35-40 м2, под мене подруми.
Еден надворешен ѕид.
4173beceef1ce4408053f25af4083755.jpg
dabc7a27604a5446ec5b8f12ac022890.jpg

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Имам дилема помеѓу четири клима уреди, ако може помош кој да го изберам или ако имате некој подобар предлог. Основна намена би му била за греење на простор од 30 м2 кој е една целина дневна и трпезарија и уште 6 м2 претсобје кое неманадворешен ѕид и не е примарно.

1. Inventor Nemesis N2VI32-18wifi/N2VO32-18 cena 41000 denari
до -22
ладење 5,3kw SEER 7.6
греење 5,57kw ; pdesign 4.5kw SCOP 4.1 ; pdesign 4.6kw SCOP 5.2
влезна струја при греење 1428w
проток на воздух 850/750/610/520 m3/h

2. VIVAX ACP-18CH50AEVI cena 42000 denari
до -20
ладење 6.12kw SEER 6.6
греење 6,74kw ; SCOP 4.1
влезна струја при греење 1542w
проток на воздух 740 m3/h

3. MIDEA MA-18NXDO-I BLANC 38000 denari
до -25
ладење 5.2kw SEER 6.6
греење 5,57kw ; SCOP 4.1/5.1
влезна струја при греење 1540w
проток на воздух 860/690/560 m3/h

4. HAIER THUNDRA -18 38500 denari
до -15
ладење 6.3kw SEER 6.2
греење 6,7kw ; SCOP 4
влезна струја при греење 1600w
проток на воздух 900 m3/h

Имам дилема помеѓу четири клима уреди, ако може помош кој да го изберам или ако имате некој подобар предлог. Основна намена би му била за греење на простор од 30 м2 кој е една целина дневна и трпезарија и уште 6 м2 претсобје кое неманадворешен ѕид и не е примарно.

1. Inventor Nemesis N2VI32-18wifi/N2VO32-18 cena 41000 denari
до -22
ладење 5,3kw SEER 7.6
греење 5,57kw ; pdesign 4.5kw SCOP 4.1 ; pdesign 4.6kw SCOP 5.2
влезна струја при греење 1428w
проток на воздух 850/750/610/520 m3/h

2. VIVAX ACP-18CH50AEVI cena 42000 denari
до -20
ладење 6.12kw SEER 6.6
греење 6,74kw ; SCOP 4.1
влезна струја при греење 1542w
проток на воздух 740 m3/h

3. MIDEA MA-18NXDO-I BLANC 38000 denari
до -25
ладење 5.2kw SEER 6.6
греење 5,57kw ; SCOP 4.1/5.1
влезна струја при греење 1540w
проток на воздух 860/690/560 m3/h

4. HAIER THUNDRA -18 38500 denari
до -15
ладење 6.3kw SEER 6.2
греење 6,7kw ; SCOP 4
влезна струја при греење 1600w
проток на воздух 900 m3/h

Тундрата грееше и на -20 во најладното без никаков проблем, за греење нема да имаш никаква мака освен во потопли денови кога може да прави он офф затоа што не спушта под 450вати на час, но верувам сите модели што ги имаш на споредба работат на ист начин.

Здраво имам парно и мислам дека има некој проблем со радиаторите температурата на водата и радиаторите достигнува од 65 степени до 70 степени а собната температура е 19 степени од 20 степени не можи да крени поголема температура

Здраво имам парно и мислам дека има некој проблем со радиаторите температурата на водата и радиаторите достигнува од 65 степени до 70 степени а собната температура е 19 степени од 20 степени не можи да крени поголема температура
Точно е дека имаш проблем со радијаторите, мали ти се .

Ако се жешки радијаторите немаш проблем со нив ,а викаш дека се жешки. Тогаш има два проблеми можни или малку радијатори или се губи топлината (слаба изолација или фурат прозорци)

70 степени на влезна вода во радијатор во собата треба да биде прежешко, со рака неможеш да го доприш радијаторот на таа температура. Со 55-60с на водата треба да имаш собна температура 23 до 25с. Провери вентилите на радијаторите дали се скроз отворени. Бројот на ребра некако ти е кнап во однос на м2 за неизолиран простор, ама не мора да значи. Незнам колку ти е старо парното може се затнати , брзината на пумпата, има повеќе фактори.

70 степени на влезна вода во радијатор во собата треба да биде прежешко, со рака неможеш да го доприш радијаторот на таа температура. Со 55-60с на водата треба да имаш собна температура 23 до 25с. Провери вентилите на радијаторите дали се скроз отворени. Бројот на ребра некако ти е кнап во однос на м2 за неизолиран простор, ама не мора да значи. Незнам колку ти е старо парното може се затнати , брзината на пумпата, има повеќе фактори.

Термостацки вентили имам наместено на почетокот од грејната сезона ги чистев радијаторите а немам изолација на куќата само малтарена е имам певеце дограма

Термостацки вентили имам наместено на почетокот од грејната сезона ги чистев радијаторите а немам изолација на куќата само малтарена е имам певеце дограма

Ај вака со ред:
- Колку е притисокот кога системот е ладен и на 70с?
- Дали радијаторите можеш да ги доприш со рака кога излезната вода од котелот ти е 70с, и дали радијаторот е жежок преку целата површина или на некои делови е поладен?
- Дали е на дрва,пелети,струја или друго?
- Колку време го користиш?
Одделно напиши ги одговорите или стави некоја запирка, зошто не разбирам

Последно уредено:
Ja pustam klimata na greenje na 20 stepeni i duva mlak vozduh mesto topol. Gledam vnatresna temperatura mi pokazuva 15 stepeni... vo sto moze da e prblemot sto pokazuva 15 stepeni i duva mlak vozduh i nikako ne moze da postigne 20

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom