Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Eheee ne sum bos, znam deka bese i nenosam dekolte.....a ti si izleze naopacki, i ja znam sto zboram, ti drzi se do hartiite i broi defrosti sea
Ako si zensko so kostenliva kosa sme se promasile :confused:
I jas znam sto zboram za sobata devojkata mi ponudi se 3.5 kw od eco lclh do hansol nit za izolacija prasa nitu kubatura.
I okolu difrostite denes sum doma i dali napravi 3 za cel den.

Последно уредено:
Добро изолиран простор, уште ако е со добра ориентација во основа можеш да го грееш со 1*5,5 и 1*3,5
http://www.energosistem.com.mk/m-50-50-3
http://www.energosistem.com.mk/m-35-35-3
се на се 2600-2700 евра
@exlexmk Probaj vaka, stavi 5,5ka i 3,5ka ama dobri da se ke vidis kako ke ti bide. Vo sekoe vreme mozis da pristavis ushte edna klima ako ispadne deka ne ti e dovolno.

@exlexmk Probaj vaka, stavi 5,5ka i 3,5ka ama dobri da se ke vidis kako ke ti bide. Vo sekoe vreme mozis da pristavis ushte edna klima ako ispadne deka ne ti e dovolno.
Јас со послаби клими греам куќа 63 м2, по таа аналогија со овие 2 мицу во стан треба без проблем да грее 80 м2 па и резерва да има.

Pogresno racunas, aj u povrsina smetaj, koja povrsina na izmenuvc ke zabeli pobrzo, taa pomalata ili onaa pogolemata? Smetaj i dali e ednoredn ili dvoreden sve toa moze da se svede na ednoreden ako se odmota....ama povrsinata e bitna
Пак ќе се вратам пред некој ден кога беа маглите. Кај мене даикинот правеше дефрости на 45/50 минути. Премногу вода истекуваше после дефростот(поплава беше). Грејам 33м2 втор спрат куќа. Плафонот е плоча-таван кој не се грее. Подот се загрева само 16м (пола соба). Во собата имам 4 балконски врти и еден двокрилен прозорец со обично термопан стакло, дограма дрвена не е пвц. Северен ѕид преку цела соба 10м неизолиран (фасадиран).
Братми кој се наоѓа на 1.5км од мене има Сooper&Hunter 3.5kw. Тој загрева 37м2 стан нова градба со 10см топ изолација и топ дограма. Над и под неговиот стан просторот не се загрева.Само да напоменам сите материјали со кои е градена зградата се донесени со шлепери од Аустрија.Нема ниту една вреќа цименто купено во Македонија. Дограмата е саламандер. Кај него истиот ден климата правеше дефрости на 2 ЧАСА. Инаку надворешната едниница кај него е поставена на северо-исток а кај мене на југо-исток.
Незнам кај мене или кај него каков изменувач носат климите(двореден или еднореден) меѓутоа кај мене после дефрост за 15 мин беше бела целата, а додека кај него после 1час работа после дефрост климата беше само до пола бела на горниот дел немаше ништо. Кај мене истовремено побелуваше секаде а кај него одоздола нагоре.

da ne mu se malku samo dve? Jas mu napishav 3*5,5ki cisto da znae deka buszetot mu e sosema dovolen za kvakitetni klimi da si stavi i da nema nikakov problem, ama samo dve da stavi da ne e knap nekako?[DOUBLEPOST=1548530656][/DOUBLEPOST]
ne so edns, za dvete ti vika da gi zemes.
3.5+5.5=9, ама 9кв на -7 температура, не лажни 3.5ки

Јас со послаби клими греам куќа 63 м2, по таа аналогија со овие 2 мицу во стан треба без проблем да грее 80 м2 па и резерва да има.
Jas kako so go razbrav ce grej 150m2 a ne 80m2, 80m2 mu se otvoren prostor taka da so dve klimi ne brka rabota. Mozda pa I jas da sum greska za prostorot. Najdobro e edna skica da se prikachi za podobro da se vidi I da se dadi podobar odgovor.

da ne mu se malku samo dve? Jas mu napishav 3*5,5ki cisto da znae deka buszetot mu e sosema dovolen za kvakitetni klimi da si stavi i da nema nikakov problem, ama samo dve da stavi da ne e knap nekako?[DOUBLEPOST=1548530656][/DOUBLEPOST]
ne so edns, za dvete ti vika da gi zemes.

Буџетот ми е предвиден и за уште 3 соби за кои планирав 2.5KW да ставам. Значи ќе ми требаат уште 3 уреда, собите се околу 50м3 секоја.

Да, нека каже точно

80m2 ми се проблем и ги мислам како. Останатите 3 соби планирам да им ставам 2.5KW клими (тие се околу 50м3 секоја). Големиов простор е 80м2 или околу 180м3 ... правоаголник, нема прегради и сл.

80m2 ми се проблем и ги мислам како. Останатите 3 соби планирам да им ставам 2.5KW клими (тие се околу 50м3 секоја). Големиов простор е 80м2 или околу 180м3 ... правоаголник, нема прегради и сл.
brat, 2,5ki vo 50m2 ti e premalku.[DOUBLEPOST=1548533145][/DOUBLEPOST]ti br
Буџетот ми е предвиден и за уште 3 соби за кои планирав 2.5KW да ставам. Значи ќе ми требаат уште 3 уреда, собите се околу 50м3 секоја.
Brat, ti vo palata da ne zivejs :-) ?

@ZigZag1115 ako dobro se sekjavam imas 5,5ka vo 33m2....ovaa klima nemoze da ne gree dobro, samo ova ti e problemot slika1 ili izmereni edvaj 17C pred palenje na klimata.
Ja znam u start sto znaci toa, ama sto mislis Ti sto znaci toa ?
A znaci deka ja gasis klimata pa sobata se oladila do 17C....pustas na 30 i odma defrost...logicno, nisto cudno nema tuka, imas 13C razlika.
Klimata najdobro raboti ako e vo 0C do 1C razlika....a ti imas 13 i ja siluvas....ne ja siluvaj, gali ja :)
Pravis pali gasi kako ne si doma, pa baras setinzi po tvoe da zagree brzo i uz toa i malce datrosi-NEMa da gi najdes....veruj mi
ostavija na sredna Fan 2-3dena bez da ja gasis na 22 zadadena i se kladam 23C~24 ke imas vnatre posle 2 dena
Posle ke ti trosi ispod 1Kw u prosek na cas ama ako ne ja gasis
Nema da zastedis so gasenje na klimata preku nokj koga nadvor e minus...a ti kako sakas igraj si so klimata

Последно уредено:
Ќе биде добар мојот предлог или еквивалент на тоа, не мора баш стриктно Мицубиши да биде ама си мислам, кога веќе имаш добар буџет да идеш со проверена варијанта.
За 50м3 т.е 20 м2 пак треба саглам 2,5 ки не можеш со послаби модели да пројдеш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom