Најекономично греење и ладење

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
da ne mu se malku samo dve? Jas mu napishav 3*5,5ki cisto da znae deka buszetot mu e sosema dovolen za kvakitetni klimi da si stavi i da nema nikakov problem, ama samo dve da stavi da ne e knap nekako?[DOUBLEPOST=1548530656][/DOUBLEPOST]
ne so edns, za dvete ti vika da gi zemes.
Буџетот ми е предвиден и за уште 3 соби за кои планирав 2.5KW да ставам. Значи ќе ми требаат уште 3 уреда, собите се околу 50м3 секоја.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Да, нека каже точно
80m2 ми се проблем и ги мислам како. Останатите 3 соби планирам да им ставам 2.5KW клими (тие се околу 50м3 секоја). Големиов простор е 80м2 или околу 180м3 ... правоаголник, нема прегради и сл.

D

Deleted member 95595

Гостин
80m2 ми се проблем и ги мислам како. Останатите 3 соби планирам да им ставам 2.5KW клими (тие се околу 50м3 секоја). Големиов простор е 80м2 или околу 180м3 ... правоаголник, нема прегради и сл.
brat, 2,5ki vo 50m2 ti e premalku.[DOUBLEPOST=1548533145][/DOUBLEPOST]ti br
Буџетот ми е предвиден и за уште 3 соби за кои планирав 2.5KW да ставам. Значи ќе ми требаат уште 3 уреда, собите се околу 50м3 секоја.
Brat, ti vo palata da ne zivejs :) ?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@ZigZag1115 ako dobro se sekjavam imas 5,5ka vo 33m2....ovaa klima nemoze da ne gree dobro, samo ova ti e problemot slika1 ili izmereni edvaj 17C pred palenje na klimata.
Ja znam u start sto znaci toa, ama sto mislis Ti sto znaci toa ?
A znaci deka ja gasis klimata pa sobata se oladila do 17C....pustas na 30 i odma defrost...logicno, nisto cudno nema tuka, imas 13C razlika.
Klimata najdobro raboti ako e vo 0C do 1C razlika....a ti imas 13 i ja siluvas....ne ja siluvaj, gali ja :)
Pravis pali gasi kako ne si doma, pa baras setinzi po tvoe da zagree brzo i uz toa i malce datrosi-NEMa da gi najdes....veruj mi
ostavija na sredna Fan 2-3dena bez da ja gasis na 22 zadadena i se kladam 23C~24 ke imas vnatre posle 2 dena
Posle ke ti trosi ispod 1Kw u prosek na cas ama ako ne ja gasis
Nema da zastedis so gasenje na klimata preku nokj koga nadvor e minus...a ti kako sakas igraj si so klimata

Последно уредено:
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Ќе биде добар мојот предлог или еквивалент на тоа, не мора баш стриктно Мицубиши да биде ама си мислам, кога веќе имаш добар буџет да идеш со проверена варијанта.
За 50м3 т.е 20 м2 пак треба саглам 2,5 ки не можеш со послаби модели да пројдеш.

Член од
2 октомври 2017
Мислења
145
Поени од реакции
271
Mnogu e biten kakov e rasporedot na otvoreniot prostor, mozi so jaka 5.5ka I jaka 3.5ka odnosno pdesignh 3.5ka da go zatoplish toj prostor no najdobar sovet bi dobil od iskusen monter. Za sobite I 3.5ka da odberish ako ne e so jak pdesignh mozi da potfrlish. Seriozna rabota e pravilno dimenzioniranje a posebno toplinski zagubi na prostor. Prostorov ti e golem I treba poseriozno da se razmisli.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Tocno taka, eden motor, mnogu vnatresni
Primer ovoj sistem....nadvoresna GMV-160WL/C-T so SCOP do 4,45 za tie 16Kw

Eurovent za istata GREE masina
Finalnata cena zavisi od izborot na vnatresnite no vleguva i vo 4k.
400m3 se 150m2 x 2,6m visina ako dobro razbrav.

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
@ZigZag1115 ako dobro se sekjavam imas 5,5ka vo 33m2....ovaa klima nemoze da ne gree dobro, samo ova ti e problemot slika1 ili izmereni edvaj 17C pred palenje na klimata.
Ja znam u start sto znaci toa, ama sto mislis Ti sto znaci toa ?
A znaci deka ja gasis klimata pa sobata se oladila do 17C....pustas na 30 i odma defrost...logicno, nisto cudno nema tuka, imas 13C razlika.
Klimata najdobro raboti ako e vo 0C do 1C razlika....a ti imas 13 i ja siluvas....ne ja siluvaj, gali ja :)
Pravis pali gasi kako ne si doma, pa baras setinzi po tvoe da zagree brzo i uz toa i malce datrosi-NEMa da gi najdes....veruj mi
ostavija na sredna Fan 2-3dena bez da ja gasis na 22 zadadena i se kladam 23C~24 ke imas vnatre posle 2 dena
Posle ke ti trosi ispod 1Kw u prosek na cas ama ako ne ja gasis
Nema da zastedis so gasenje na klimata preku nokj koga nadvor e minus...a ti kako sakas igraj si so klimata
Не бе. Тогаш ја изладив собата со врата отворена да измерам издув. Климата е во ред си топли иако немам изолација, денот пред маглите работеше цел ден вечерта кај 01:00 ја намалив на 23с и другиот ден појачав на 25/26с (не беше изгасната 2 дена ). Таа споредба ти ја кажав оти ме праша кој изменувач ќе побели побрзо. Кога не го палам парното климата си работи цела ноќ само ја намалувам некој степен тоа ти ми кажа така да правам. Кога сега понекогаш навечер го палам парното климата се гаси ама местам тајмер да се уклучи во 4:30 насабајле. Тогаш температурта во собата не е под 22/23с поради другото греење, значи нема голема разлика. Кога беше -18с надвор ја уклучив(беше изгасната 2 дена) и даикинот тргна без проблем 22с беше во собата кога ја уклучив и топло си беше цел ден ама немаше влага и магли па направи само 2 пати дефрост.

Kajgana Shop

На врв Bottom