Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа под услов да правиш испод плафон или испод плоча.

Ако можеш над плоча е многу поефтино и полесно. Или над веќе нареден гипс картон само да редиш.

Momci a za vnatre vo stan na plafono kolku e dobro da stavam primer 10cm stiropor namesto kamena volna ?
Камената волна е попостојана, и после 10 години ќе знаеш дека имаш изолација, што кај стиропорот не си сигурен!

Jas sum na prvi spar a na vtori nad mene gore komsijata ima terasa i i plafono e kocan ladno i or tamu najvekje zaguba na toplina imam
Лепен стиропор или спуштен плафон со тервол. Ама ќе мора само 5цм, за вкупно да дојде 10цм максимум.

За да не се изгуби висина во станот... Од друга страна пак дали 100% не тече терасата?

Jas sum na prvi spar a na vtori nad mene gore komsijata ima terasa i i plafono e kocan ladno i or tamu najvekje zaguba na toplina imam
Јас ја имам сличната ситуација,комшијата има тераса над дел од мојата дневна.Се работи за одприлика за (2.8х1.6)кои сам ги залепив со тврдо пресуван стиродур (беше или 3 или 5 см, 30 килски)пред скоро 10год. После мене нормално си дојде молер и со мрежа па глет маса си ја заврши работата.Од тој дел не се осеќа дека има тераса/плоча над мене,разлика во Т на таван нема!

Soba od 16 kvadrati, no zborot mi bese deka demek ovie inverter duvaat mlak vozduh a ne mnogu topol pa dali kje moze i vo najladnite denovi da se stoplam

Soba od 16 kvadrati, no zborot mi bese deka demek ovie inverter duvaat mlak vozduh a ne mnogu topol pa dali kje moze i vo najladnite denovi da se stoplam
kazi malce detali za sobata, kukja, stan, izolacija kakva imas i slichno.

Inverter duvet mlak vozduh koga se blisku do temperaturata sho im ja imas zadadeno na dalinskoto, ne se sekiraj ti za to.

Овие сите овде што пишуваат се греат на клима, и пошто на овие -15 и повеќе сеуште пишуваат( значи живи се:D), не се секирај и ти ќе преживееш:).
Не се ориентирај на тоа што пишува за до 35 м2, прво треба да знаеш колкави ти се топлинските загуби на тие твои 16 м2 т.е. каде е собата, каква изолација, каква ориентација и тако то.

Во Битола -14ц на Бензинска покажува 20ч е сега!Вие во Скопје се сончате,а во Охрид се капите ли во Езерото :)

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Јас ја имам сличната ситуација,комшијата има тераса над дел од мојата дневна.Се работи за одприлика за (2.8х1.6)кои сам ги залепив со тврдо пресуван стиродур (беше или 3 или 5 см, 30 килски)пред скоро 10год. После мене нормално си дојде молер и со мрежа па глет маса си ја заврши работата.Од тој дел не се осеќа дека има тераса/плоча над мене,разлика во Т на таван нема!
I jas sum vo mislenje dali da bide stiropor obicen od 10cm 25 kilski da stavam ili 5cm stirodur.
Inace za visina do 10cm nisto ne smeta :)

Inaku komsijata nad mene ne gree nisto vo dnevniot prestoj pa neznam kolku e pametno po cel stan da iznalepam 10cm stiropor po tavano ili pa da ne preteram mnogu i jas pa cel stan so stiropor misles apokalipsa ide :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom