Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Eve da rechime deka si vo pravo, ama dedoto so taa Tundra koja ne e neshto preterano pojaka od WNot gree 46m2, ne se dishi kaj niv, snoshti bev na gosti. Ako e taka kako shto kazuvas, togas mnogu faleniot Hansol (na primer) e duplo poslab i od Tundrata zoshto eve dvajca vekje na forumov se zalat deka ne se zgreani so nea i toa vo 30m2 prostor. Pa i so Pdesign 2,4 ne smee taa klima da ima nikakov problem da zgree 21m2 soba ako e stavena vo normalen prostor.
Znaci kako so imase pishano dedoto tvoj zivee vi zgrada a toa znaci deka pod nego ima stan vo koj sigurno nekoj grej a mozda I grej na 28 °. Situacijata tvoja e podruga ti si vo kujka a isto I jas I kaj mene nemam nikoj pod mene da se grej plus I otvoren e prostorot. Samo da go sozidam jas bi dobil golem benefit a ne pak nekoj da gree pod mene. Tundrata ja pisav vo posledna recenica I ne bese vi konteks so jaka klima. Sporedbata mi bese deka cenata e negde 15 iljadarki poskapa tvojata wn od tundrata a sepak ne e pojaka naprotiv e poslaba nesto. E to mi bese muabeto.

@Strelec ај те молам пресметај

потрошувачка 1200 вати
температура на издув 36 (мерено со топломер)
издув 900м3 турбо мод
зададена температура 20 степени што значи на внес не би требало да е поголема од 21 негде (немам мерач за да измерам)
A kolku bi bilo potrosuvacka so setirana 23 stepeni I postavena na auto ili pak eve na 2 brzina ? Spored koja T nadvoresna ti e merenjeto ? Spored eurovent tundrata spajka vo klasa G I toa ne pusuva kolkav e scop . Zosto e toa taka ne znam. Na klimi.mk scopot pishan e 4.0 I toa I za 3.5ka I za 5.5ka sto ne e mozno. A mozi pak eurovent nesto greska e .....

Attachments

• Screenshot_2019-01-05-14-04-39.png
    Screenshot_2019-01-05-14-04-39.png
    136,5 KB · Прегледи: 36
  • Screenshot_2019-01-05-14-18-53.png
    Screenshot_2019-01-05-14-18-53.png
    151,6 KB · Прегледи: 36
Зошто не е можно 4.0 да е на 3.5 и на 5.5 клима?

Толку имаат сите основни инвертери. А тундрата има и еуровент мерење на -7 заради кое што и бараат сите еуровент. Да знаеш колку дава на -7 и со колкава ефикасност.

Последно уредено:
Почитувани, потребна ми е ваша помош. Се греам (дневен простор со трпезарија 38м2) со инвертер Toshiba и сум презадоволен во секој поглед, меѓутоа тоа што ме мачи е на кој начин да ги догревам спалните соби (3 x 12м2 + ходник 6м2) како не би ми се создавала кондензација на прозорците...инаку се работи за куќа со термо изолација 10см и pvc столарија?
Дали треба да размислувам за инсталирње на парно (радијатори, котел...) или можам да го решам на друг поефтин начин ( со дополнителна клима...)???

Почитувани, потребна ми е ваша помош. Се греам (дневен простор со трпезарија 38м2) со инвертер Toshiba и сум презадоволен во секој поглед, меѓутоа тоа што ме мачи е на кој начин да ги догревам спалните соби (3 x 12м2 + ходник 6м2) како не би ми се создавала кондензација на прозорците...инаку се работи за куќа со термо изолација 10см и pvc столарија?
Дали треба да размислувам за инсталирње на парно (радијатори, котел...) или можам да го решам на друг поефтин начин ( со дополнителна клима...)???
Секако дека со клима, не дека ќе се враќаме назад во историјата.

Има мали и слаби климички кои може да се постават во спални, или во ходникот пред спалните.

На пример за во спална или ходник:
Во греемак види дали има Ломо Еко од 19900 денари.

За во ходник:
https://klimi.mk/product.php?id=144
За да влегува низ вратите топло.

Stom si zadovolen od toshiba,zemi si pak japanec. Najdobro e da stavis edna vo hodnik za da gi grees spalnite i da ne osekas duvanje,ama taka nema da mozes da pravis nisto zad zatvoreni vrati ☺

https://m.youtube.com/watch?v=8fmtk4HTbSE

Eve kako odrzuva temperatura od 22 c sega na -4 nadvoresna pustena na 25 c vo soba od 17 m2 vo kukja bez izolacija
vtora brzina na 50 cm visina od patos mu ja preporacuvam ovaa klima na sekogo za neizolirani sobi prostorii do 20 kvadrati da ima bar dobri prozori sto dihtaat i desetina santima izolacija na plafon staklena ili kamena volna a za izolirani prostorii do 25 kvadrata kje gi gree bez problem

Последно уредено:
3х12+6 со една па и две клими не се грее.
Подобро 3 2.5 ки во спалните, ходникот сам ќе се грее. Ем секоја соба ќе има свое греење ем ќе работат неоптеретени.
Мое мислење и совет, јас во 9 м2 сум наум да ставам 2.5 ка.
Баго греам дневна и спална а во работната ми е ладно.

cisto muabetov so nadvoreshnive temperaturi.. Na Accuweather pishuva - 2 vi Ohrid, a kaj mene kaj shti zivean oo termometar e - 5,5.[DOUBLEPOST=1546707943][/DOUBLEPOST]
3х12+6 со една па и две клими не се грее.
Подобро 3 2.5 ки во спалните, ходникот сам ќе се грее. Ем секоја соба ќе има свое греење ем ќе работат неоптеретени.
Мое мислење и совет, јас во 9 м2 сум наум да ставам 2.5 ка.
Баго греам дневна и спална а во работната ми е ладно.
I jas e razbiram zoshto ne 2,5ki vo sobite. Pa ako se stava 3,5ka vo 20m2 soba, togas zoshto da ne 2,5ka vo 12m2? zoshto postojat tie klimi?

@daneN Eve jas sum vo ista situacija kako tebe, vo spalna imam klima vekje, a vo drugite dve sobi vo idnina ke stavam posebno klimi. Ako ne ti e epten za sega, ne mora odma vo site tri sobi da stavis klimi. A ako ti e, so 1000€ ke stavis 3 klimi ke si na konj so takva izolacija kakva shto imas.

Stom si zadovolen od toshiba,zemi si pak japanec. Najdobro e da stavis edna vo hodnik za da gi grees spalnite i da ne osekas duvanje,ama taka nema da mozes da pravis nisto zad zatvoreni vrati ☺
Mi zvuci interesno no nekako ne sum siguren deka ke funkcionira kaj mene licno ( decata mi se na takva vozrast kade non stop se zatvoraat po sobi)
Секако дека со клима, не дека ќе се враќаме назад во историјата.

Има мали и слаби климички кои може да се постават во спални, или во ходникот пред спалните.

На пример за во спална или ходник:
Во греемак види дали има Ломо Еко од 19900 денари.

За во ходник:
https://klimi.mk/product.php?id=144
За да влегува низ вратите топло.
само поради фактот дека децата ми се на таква возраст што нон стоп се во соба со затворени врати не би ми одговарало за во ходник а ми се чини како нај исплатлива варијанта, вака ке мора да разгледам варијанта за во спалните внатре. Ти благодарам на одговорот!

Mi zvuci interesno no nekako ne sum siguren deka ke funkcionira kaj mene licno ( decata mi se na takva vozrast kade non stop se zatvoraat po sobi)

само поради фактот дека децата ми се на таква возраст што нон стоп се во соба со затворени врати не би ми одговарало за во ходник а ми се чини како нај исплатлива варијанта, вака ке мора да разгледам варијанта за во спалните внатре. Ти благодарам на одговорот!
zato stavi si vo sekoja posebno i ke nemas maka

-6 и 16C со Хансол 33m2. Најбољи нема што. Она говедо да го видам што ме убедуваше дека ќе загрее и со не толку добра изолација. А можда е и дефектна ми ја увалија затоа е на попуст. 37.000 ден waste of money.

дајте број да земам метар дрва

-6 и 16C со Хансол 33m2. Најбољи нема што. Она говедо да го видам што ме убедуваше дека ќе загрее и со не толку добра изолација. А можда е и дефектна ми ја увалија затоа е на попуст. 37.000 ден waste of money.

дајте број да земам метар дрва
abe brat, se zaebavash ti?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom