Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Decki sto mislite za toshiba multi split kombinacija za odlicno izoliran stan od 85 m2 so dve spalni po 18m2 i ostanatoto dnevna pravilen otvoren prostor. Da receme 9 kilovata nadvoresna so cetiri vnatresni po edna vo spalni i dve vo dnevna? Fala za sovetite unapred
Jas imam multi split so dve edinici i moram da ti kazam deka podobra varijanta ti e da si zemesh 4 mashini posebno i ako mozesh parapetni podni zemi si
Pozz

Ovie raboti sho gi kaza se na agenda za utre i zadutre da gi napravam ako imam vreme :)

Pa taka kazi deka grees hotel promaja ti rekov deka klimite ti rabotat pod golemo opteretuvanje celo vreme od 70 do 100 posto i zatoa ti pravat defrosti na saat vreme a ne deka Mitsubishi gi napravil da imaat tolku cesti defrosti ko sto se povikuvas ti na misljenjata i tvrdenjata bez potkrepa na poiskusnite clenovi prodavaci deka i nivnite japonski klimi praele cesti defrosti

@Sportage

Izvini, ne bev jasen, mislev deka znajz za situacijava moja. Vo dnevnava moja imam FH i WN, ne e FHto sama. Dve klimi imam. Inache, mi ja potvrdi tezava. Dobro izolirani 50m2, imas mokna 5,5ka i si tera AutoFanot. Kaj mene doma, sedis na garnitura, i si mislis deka neshto ladno ti duva vo glavata zatoa shto zidovite mi se ladni, imam slaba izolacija, pod mene, nad mene levo, desno nema greenje. Sum ja chuval i FHto i wNot na autofan, si odrzuvaat temperatura okolu niv, si duvkaat vo red, ama ednostavno osekjam deka nemam dobra raspredelenost na toplinata zatoa shto imam prekrshuvanja na spratot na mesta oddalecheni od klimite i ednostavno toa klimite ne go registruraat bidejki tamu tie kaj shto merat si merat ok. Mene iskreno so momentalnata sostojba na dnevnata i (ne)izolacijata mesto dve 3,5ki mi trebaat edna 5,5ka i edna 3,5ka. Vchera vozev Skopje tatko mi beshe so mene i seriozno razgovaravme za zemanje EKO kredit za terno fasada da stavime, a togas ke e druga pesna.

Ne znam brat, ni se razlichnu mislenjata malku deka vo razlichni prostori ziveeme, ne znaes kako e kaj mene, treba da dojdis da vidis i da osetis. Jas vi kazuvam, spalnata mi e 21m2 ama ima toplotni pobaruvanja za 40m2, toa trebashe da go presmeta toj shto mi gi pridade klimite ili barem da znael deka WN35 si e klima koja pravi cesti defrosti na ladno vreme i deka toa vo kombinacija so toplotnite zagubi na sobata nema da e prijatno. Trebeshe ili mnogu pokvalitetna 3,5ka da mi ponudat ili pojaka klima vo kilovataza opshto. Ama vaka iako e poneprijatna situacijava vo spalnava momentalno, se ke se sredi koga ke stavam izolacija na kukjava.
A WN klimive si se super za toa za shto si se deklarirani. Odlichno moduliraat, tivki se bez nikakov problem bi mu gi preporachal na nekoj koj saka Mitsubishi da poseduva, a nema pari za skapite verzii.[DOUBLEPOST=1545991911][/DOUBLEPOST]
@ZigZag1115 Napravi kako shto ti vika chovekov i ne ja chepkaj klimata pojke. Vo red si e.
Ako odese na ME trebase namesto WN35 da zemes SF25 koja e povisoka klasa
WN 35 -25kg
SF25-31kg ;)
Pa taka kazi deka grees hotel promaja ti rekov deka klimite ti rabotat pod golemo opteretuvanje celo vreme od 70 do 100 posto i zatoa ti pravat defrosti na saat vreme a ne deka Mitsubishi gi napravil da imaat tolku cesti defrosti ko sto se povikuvas ti na misljenjata i tvrdenjata bez potkrepa na poiskusnite clenovi prodavaci deka i nivnite japonski klimi praele cesti defrosti
Ova tvrdenje.e od rakav ili od licno.iskustvo?

Brat, realno, si pravat defrosti. WNot vo dnevna ne e optereten neshto preterano, e optereten, ama ne 70/100% pa si pravi defrosti. Ama da ne ispadne deka si 100% kriv, vo pravo si za delot deka mesto 20 ke pravat mozda ne 10, ama 15 :-) Kako i da e, teoretski e ova, ne mozime da znajme kako ke e vo praksa.[DOUBLEPOST=1546011502][/DOUBLEPOST]
WN 35 -25kg
SF25-31kg ;)

Toa trebeshe da mi go kaze prodavachot, ne jas da go znam. Jas mojot del od rabotata go zavrshiv, istrazuvav, chitav i doznav za inverteri i se odluchiv na inverteri da se gream. A nefer e da se ochekuva od mene i da sum stanel tehnichar za inverteri pa da znam za SCOPoj, defrosti, toplotni zagubi, kapaciteti, kompresori i slichno. Ama nejse, zadovolen sum i od ovie klimi.

Brat, realno, si pravat defrosti. WNot vo dnevna ne e optereten neshto preterano, e optereten, ama ne 70/100% pa si pravi defrosti. Ama da ne ispadne deka si 100% kriv, vo pravo si za delot deka mesto 20 ke pravat mozda ne 10, ama 15 :) Kako i da e, teoretski e ova, ne mozime da znajme kako ke e vo praksa.
Treba da se kazi deka wn modelot ne poseduva intelegenten defrost odnosno deka poseduva t.n dumb defrost odnosno programiran na 50min koga ke padnat nadvoresnite temperaturi. Ova e fakt I ne e samo ovaj model tuku ima I drugi osnovni modeli ili pak postari kaj koisto ova e slucaj. Pojakite modeli I ponovite a voedno I poskapite go poseduvaat toj intelegenten defrost.

Treba da se kazi deka wn modelot ne poseduva intelegenten defrost odnosno deka poseduva t.n dumb defrost odnosno programiran na 50min koga ke padnat nadvoresnite temperaturi. Ova e fakt I ne e samo ovaj model tuku ima I drugi osnovni modeli ili pak postari kaj koisto ova e slucaj. Pojakite modeli I ponovite a voedno I poskapite go poseduvaat toj intelegenten defrost.
Da treba da se kazi i napomene toa, ama mnogu chlenovi tuka imam cuvstvo deka se plashat da prijavat defrosti na klimite i lazat za taa rabota.

Najpametno I najiisplatlivo nesto ti e izolacija na kujkata. Znam so znacat toplotni zagubi I neizoliran objekt. Pred da namestam klima se greev na drva so alfaplam istiot prostor no bez izolacija pritoa ne bese ni maltarena samo cigla. Na minusni temperaturi pred nekoja godina si greese alfata ama em trosese dosta drva em nebev stoplen na najoodaleceniot prostor vo sobite. Te razbiram potpolno, sum osetil na svoja koza so znaci da ti bega toplina iako se greev na drva. Sega sosema e drugo. Ako mestish izolacija odberi salam majstori I minimum mesti 8sm. Benefitot e dosta pogolem otkolku 5sm iako bi te kandisale deka dovolni se 5sm.

На мајсторот му е полесно да работи со 5см отколку со 8 или 10. Затоа велат: Абе стависи 5 см сите толку ставаат зошто да даваш фазла пари. И кога "мајстор" ќе ти го каже тоа батали го одма оти од цименто и песок тој не знае ништофазла. Иста е цената за работна рака по квадрат и со 5см и со 15см.Разликата е само во стиропорот кој на фасада од 6000евра ќе чини500евра плус. Првиот 1см енајисплатлив но не е исто навечеркога спиеш да се покриеш со 1 и со2 кебина.

планирав двете во дневна да бидат парапетни, а може и една зидна една парапетна. ваквата варијанта со понудата од тошиба излага околу 3,500 евра по стан - решено ладење и греење за 85 квадрата.
Od Gree isto 9kw Multi nadvoresna i site 4 parapetni 2,400 evra po stan.

Da treba da se kazi i napomene toa, ama mnogu chlenovi tuka imam cuvstvo deka se plashat da prijavat defrosti na klimite i lazat za taa rabota.
Проблемот со дефрости е кога дува климата додека прави дефрост. Или кога почнува да дува пред да е загреан изменувачот. Па се чувствува ладен ветер.

Јас имав такво искуство со претходната клима која беше на ова место. Беко 7кв он-оф и затоа и ја заменив со ФХ35ВЕ како најдобра за греење. И евидентна е разликата. Удобноста е неверојатно подобра, што од тишината, што од апсолутната топлина во секој комент на работењето. Кога има дефрости навремено се исклучува, не почнува веднаш со дување по дефрстот, па се крева температурата на изменувачот па дури потоа почнува со убав топол зрак.

Јас лично можев да го оправам бекото многу лесно. За да не дува ладно. Имав смислено да додадам на моторот од внатрешната термостат на 45ц и едноставно кога е под 40ц изменувачот да не дува. Ама сепак откога пресметав заштеди се одлучив за хиперинвертер од највисока класа.

Бекото си заврши во канцеларија во чекална каде нема многу потреба од комфор.

Значи како човек што има искуство со некомфорен дефрост, ова е важниот момент да се пази. А не дали прави или не дефрости климата. Кога условите налагаат ќе има дефрости. Сепак тоа е принципот на работа на инвертерот. И секоја чест што постои и што е спас за нас кои имавме баснословни сметки за струја пред да се спасиме.

Е зошто бе да се плашат еве кај мене баш пред пола час направи дефрост беше на 23 ја покачив на 25 и по 10 минути застана и направи дефрост. Еве слика колку е темпрературата во соба кај мене со климата моментално (после дефрост)DSC_1483.JPG

@mdeni Istoto e i so WNot. Iskluchuva, pravi defrost, ukluchuva, si raboti nadvor edinicata, cim postigne valjda temperatura se spushtaat perkite i pochnuva da duva topol vozduh odma. Ne znam na drugite kako e, ama ako mi e na 3ka ili 4ka izduv, ne odi odma na taa brzina, nego 10tina sekundi duva so prva/vtora pa tek posle ukluchuva 3ta/4ta[DOUBLEPOST=1546013641][/DOUBLEPOST]
Е зошто бе да се плашат еве кај мене баш пред пола час направи дефрост беше на 23 ја покачив на 25 и по 10 минути застана и направи дефрост. Еве слика колку е темпрературата во соба кај мене со климата моментално (после дефрост)Прегледај го приврзокот 202136
Brat, kako zivejs vo 27,5 stepeni alal da ti e :-) A inache na 25 ja imas staveno klimata, a 27,5 stepeni ti e vo soba?

@mdeni Istoto e i so WNot. Iskluchuva, pravi defrost, ukluchuva, si raboti nadvor edinicata, cim postigne valjda temperatura se spushtaat perkite i pochnuva da duva topol vozduh odma. Ne znam na drugite kako e, ama ako mi e na 3ka ili 4ka izduv, ne odi odma na taa brzina, nego 10tina sekundi duva so prva/vtora pa tek posle ukluchuva 3ta/4ta[DOUBLEPOST=1546013641][/DOUBLEPOST]
Brat, kako zivejs vo 27,5 stepeni alal da ti e :) A inache na 25 ja imas staveno klimata, a 27,5 stepeni ti e vo soba?

Е па незнам што и стана. Излезен бев сега си дојдов цел ден беше на 23. Кога влегов дома собна температура имаше 24 степени. Си реков да не е ладничко да појачам и ја ставив на 25 , за пола час 27 дојде. Доста и е работа ќе го згрмам парното сега :-D

Ovie raboti sho gi kaza se na agenda za utre i zadutre da gi napravam ako imam vreme :)
WN 35 -25kg
SF25-31kg ;)

Od iskustvo so vas prodavacite kade sto japonskite i drugite klimi sto navodno gi imate doma a koj ne se od vasiot brend namerno gi degradirate i prikazuvate lazni rezultati od merenja kaj sto brcat tropaat trosat mrznat samo so edna cel da recete i dokazete eve i japonskite poskapi brendovi ne cinat zatoa kupe te si od nasive posto se poevtini i najkvalitetni bez konkurencija[DOUBLEPOST=1546014686][/DOUBLEPOST]

Od sto se plasat be :Dnema od sto da se plasat koga im pravat normalni defrosti a ne naucno fantasticni na saat vreme [DOUBLEPOST=1546014999][/DOUBLEPOST]

Chivi fakti tvoj? Mitsubishi ne znat sto e pameten defrost ccc

Последно уредено:
Bravo da si ziv i zdrav so postov. nikakvo veruvanje, imam prethoden post prema marzata na strelec kolku mu kostaat klimite vo fabrika, pa ti vidi sega sto ima vo toa g... od klima.
Najjako e koga ke go sovlada sizofrenijata, sto prvo vika deka se gream na drva,pa posle deka sum monter i prodavam klimi
Проблемот со дефрости е кога дува климата додека прави дефрост. Или кога почнува да дува пред да е загреан изменувачот. Па се чувствува ладен ветер.

Јас имав такво искуство со претходната клима која беше на ова место. Беко 7кв он-оф и затоа и ја заменив со ФХ35ВЕ како најдобра за греење. И евидентна е разликата. Удобноста е неверојатно подобра, што од тишината, што од апсолутната топлина во секој комент на работењето. Кога има дефрости навремено се исклучува, не почнува веднаш со дување по дефрстот, па се крева температурата на изменувачот па дури потоа почнува со убав топол зрак.

Јас лично можев да го оправам бекото многу лесно. За да не дува ладно. Имав смислено да додадам на моторот од внатрешната термостат на 45ц и едноставно кога е под 40ц изменувачот да не дува. Ама сепак откога пресметав заштеди се одлучив за хиперинвертер од највисока класа.

Бекото си заврши во канцеларија во чекална каде нема многу потреба од комфор.

Значи како човек што има искуство со некомфорен дефрост, ова е важниот момент да се пази. А не дали прави или не дефрости климата. Кога условите налагаат ќе има дефрости. Сепак тоа е принципот на работа на инвертерот. И секоја чест што постои и што е спас за нас кои имавме баснословни сметки за струја пред да се спасиме.
I ne zagaduva

Е па незнам што и стана. Излезен бев сега си дојдов цел ден беше на 23. Кога влегов дома собна температура имаше 24 степени. Си реков да не е ладничко да појачам и ја ставив на 25 , за пола час 27 дојде. Доста и е работа ќе го згрмам парното сега :-D
Zs ke vo pushtash parnoto?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom