Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Dali koga ke ja postigne zadadenata temperatura isklucuva kompresorot ?

Ako mislis deka ne e vo red ne cekaj tuku sto pobrzo povikaj servis/monter da ja proveri klimata
Ako go zemam sega dalinskoto i ja namalam dva stepeni temperaturata na dalinskoto, ke iskluci kompresorot, shto znaci ne e toa rasipano. Ama eve na primer vo momentov, dvete klimi vo dnevna se na trojka izduv, 25 zadadena, FHto duva so "toplichok" vozduh, a WNot so mlak vozduh, poladen nego od FHto i WNot na merach troshi 300w pa duri i na 250W odi ama koga e na 250W so 30/32 stepeni na izduv duva.

Ako go zemam sega dalinskoto i ja namalam dva stepeni temperaturata na dalinskoto, ke iskluci kompresorot, shto znaci ne e toa rasipano. Ama eve na primer vo momentov, dvete klimi vo dnevna se na trojka izduv, 25 zadadena, FHto duva so "toplichok" vozduh, a WNot so mlak vozduh, poladen nego od FHto i WNot na merach troshi 300w pa duri i na 250W odi ama koga e na 250W so 30/32 stepeni na izduv duva.
Najubavo povikaj go monterot sto ti ja montiral klimata za da proveri da ne fali freon vo klimata.

Pred 2 godini na moj rodnina klima Panasonic inverter duvase mlak vozduh i rodninava go povika monterot se ustanovi deka falelo freon vo klimata i od koga dopolnija freon odma posle toa duvase mnogu potopol vozduh.

Najubavo povikaj go monterot sto ti ja montiral klimata za da proveri da ne fali freon vo klimata.

Pred 2 godini na moj rodnina klima Panasonic inverter duvase mlak vozduh i rodninava go povika monterot se ustanovi deka falelo freon vo klimata i od koga dopolnija freon odma posle toa duvase mnogu potopol vozduh.
Od kaj ke znae majstorot dali fali freon?

Dali e normalno 31 stepen na izduv na klima na trojka fan pri greenje koga e mnogu blisku do zadadenata temperatura?[DOUBLEPOST=1543088571][/DOUBLEPOST]Imam cuvstvo deka WNot vo dnevna neshto ne e kako treba. Kako da nejke da prekine so duvanje koga ke e postignata sobnata temperatura.
@Fikshe1989
Најверојатно ништо не и фали на климата.
За да не се нервираш и туфкаш до следниот петок, можеш да направиш еден прост тест.
- Исклучи ја FH-то привремено и отвори прозори за да се излади просторијата што повеќе.
- Кога ќе падне температурата пристојно, уклучи ја само WN-от со термометар поставен на издув. Уште подобро стај друг термометар на усис и мерач на потрошувачка, па направи и комплетно мерење, COP и се по ред. :)

Како што пишав, типувам дека ништо не и фали на WN-от и си работи по спецификација. ;)
Јас сум присталица на повеќе клими за греење на еден објект, особено кога се работи за куќа. Но, не препорачувам две клими во иста просторија. Ако собата е голема, едноставно ќе се постави клима со поголема топлинска моќ. Секогаш може да се најде позиција за да не дува директно во луѓе (нели зборуваме за голем простор).

Во твојот случај FH-то на трета брзина дува директно накај WN-от и оваа се буни со повисока температура и се обидува да модулира најниско што може, со млак издув што тебе те збунува.

Да се потсетиме, Те-шиба се дизајнирани да штедат струја со добра модулација, но и послабо да греат, додека Mitsubishi е тотален опозит.

Хансол од друга страна е приказна за себе. :P
Вчера попладне, надворешна 10-11Ц, внатре зададена 21Ц, мерено на ѕиден термометар подалеку од климата покажува 22Ц. Грејна површина 29-30 м2, висина 2.7 м.
Hansol 23.11 IMG_20181123_145253 small.jpg

@Fikshe1989
Најверојатно ништо не и фали на климата.
За да не се нервираш и туфкаш до следниот петок, можеш да направиш еден прост тест.
- Исклучи ја FH-то привремено и отвори прозори за да се излади просторијата што повеќе.
- Кога ќе падне температурата пристојно, уклучи ја само WN-от со термометар поставен на издув. Уште подобро стај друг термометар на усис и мерач на потрошувачка, па направи и комплетно мерење, COP и се по ред. :)

Како што пишав, типувам дека ништо не и фали на WN-от и си работи по спецификација. ;)
Јас сум присталица на повеќе клими за греење на еден објект, особено кога се работи за куќа. Но, не препорачувам две клими во иста просторија. Ако собата е голема, едноставно ќе се постави клима со поголема топлинска моќ. Секогаш може да се најде позиција за да не дува директно во луѓе (нели зборуваме за голем простор).

Во твојот случај FH-то на трета брзина дува директно накај WN-от и оваа се буни со повисока температура и се обидува да модулира најниско што може, со млак издув што тебе те збунува.

Да се потсетиме, Те-шиба се дизајнирани да штедат струја со добра модулација, но и послабо да греат, додека Mitsubishi е тотален опозит.

Хансол од друга страна е приказна за себе. :P
Вчера попладне, надворешна 10-11Ц, внатре зададена 21Ц, мерено на ѕиден термометар подалеку од климата покажува 22Ц. Грејна површина 29-30 м2, висина 2.7 м.
Прегледај го приврзокот 200022
Najiskreno, i jas se somnevam na ova, deka FHto malku ja buni WN pa ovaa nisko modulira, so 260W i mlak izduv. Ama nema veze, neka dojde majstorot, neka se pomachi malku :-)

Najiskreno, i jas se somnevam na ova, deka FHto malku ja buni WN pa ovaa nisko modulira, so 260W i mlak izduv. Ama nema veze, neka dojde majstorot, neka se pomachi malku :)
FH ima pogolem cop.i na ista.potrosuvacka i ist protok ke duva potoplo.
:)

Se zema ist model ne ista marka na klimi za vo edna prostorija

Kaj ,mene se tri razlicni marki.vo.tri.razlicni prostorii.

Jas da bev na tvoe mesto .namesto
WN35 ke zemev SF25VE

:LOL:.... не е, барем не кај 3,5ките... Midea (со многу смешни букви кои го означуваат моделот, или скратено Mission по нормална цена ... и искрено ми изгледа најдобар избор во таа ценовна класа до 25,000! http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=72202 Релативно нов модел е (од лани или од преклани) ...многу е популарна кај северниот сосед. Тие се среќни да имаат оригинал модели и реални цени кои почнуваат од 450-500Евра на Fujitsu (а не како кај нас што прават оние што у 4 квадрати ја нудат со уште 3-4 бренда), а одма по него по популарност велам ми се чини е Мидеа Мишн. Инвертер со SCOP 4.2, убава модулација (162-1750), follow me функција, многу филтри (што особено за ова поднебје е корисно), надворешна 29,5кгр (интересно е дека габарит те. по димензии надворешната е поголема од оние на популарните кај нас 3,5ки), тивка внатрешна 22/29/32dB... 3Д проток на воздух... греач на надворешна, со што велат оперативна до -25 (ова па баш и не ми е некој атрибут особено ако се уклучува на -5*С!)... max издув до 650м3, WiFi команда веќе се подразбира... се на сѐ ми изгледа солидна клима за парите! Сепак не верувам дека некој од форумов ја има и би можел ова да го потврди или негира, така да ова е само мој впечаток ... но како и да е, добро е што излезе на пазарот Mission како и Hissense (Hitachi) за здрава конкуренција.
Има интересно видео на YT за оваа клима од 20тина минути, убаво е да се види како работи, како модулира (кој има трпение, многу е досадно! :( ... и штета типот што го направил видеово при услови на надворешна температура од +8*C ... откако при вклучување (загреа до 24*С) трошејки 900-1200, по 20тина минути потрошувачката се симна на 400 па се стабилизира на 250-300W (види во второто видео) https://www.youtube.com/watch?v=XYXAbNTbYkE... и веројатно така држи подолго на тие температури!?
@Jozza
Ke ti odgovori za Midea mision modelot i za negovata prekrasna.modulacija makar toj sto imase 18ki i kako gi zamena za Fucicu LMCE12 ki.

Midea Mission 12 bi trebalo da modulira dobro. Tako kaže par ljudi koji poseduju istu. Sa druge strane Mission 18 je neopevano đubre. "Modulacija" je u rasponu 900W-1500W, utisak kao da greje kalorifer, a ne inverter klima. Pa se stalno pali-gasi kao on-off klima. To je uticalo i na variranje temperature u sobi od čak 2C! Fujitsu 12LMCE mnogo lepše greje (nije jača, ali i ne treba) ali zato se spušta do 250W i održava temperaturu perfektno. Imao sam 3kom Mission 18 za grejanje 100kvm, i jedva sam uspeo da ih zamenim za Fujitsu 12LMCE. Živce sam izgubio u tom procesu, tako da ako mi neko i kaže da neka Midea dobro radi, ja je ne bih ni pogledao. A za Mission 18 piše u specifikacijama da radi i na 170W. A gasi se kada treba da greje ispod 900W.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom